van der Horst

GP Singapore: Sainz zet tegenstand schaakmat in briljante wedstrijd

Carlos Sainz
Carlos Sainz
In de straten van Singapore heeft Carlos Sainz (Ferrari) een halt toegeroepen aan de nooit geziene zegereeks van Verstappen en Red Bull Racing. De Spanjaard maakte de juiste zetten in een boeiend schaakspel en haalde het van Lando Norris (McLaren) en Lewis Hamilton (Mercedes). Mercedes-teamgenoot George Russell schoof in de laatste ronde van de baan en verloor op die manier een podiumplaats.


Haal Max Verstappen weg uit zijn dominante positie en de Formule 1 wint meteen aan spankracht. Dat was de pijnlijke conclusie van de Grote Prijs van Singapore, die ondanks een gebrek aan inhaalacties niet heeft ontgoocheld. Voor de Nederlandse wereldkampioen bleef het bij een vijfde plaats, grotendeels dankzij een alternatieve strategie. Door te starten op de harde band en eindigen met de medium, won hij vooral in de slotfase veel terrein. Teamgenoot Sergio Perez werd achtste, maar de Mexicaan hangt mogelijk een straf boven het hoofd na een aanrijding met Alex Albon (Williams).
Smooth operation
Start 2023 F1 GP van Singapore
Start 2023 F1 GP van Singapore
Op vrijdag was al gebleken dat Ferrari bijzonder snel was over één ronde, maar het weleens moeilijk kon krijgen met de bandenslijtage tijdens de wedstrijd. Voor poleman Carlos Sainz was het dus zaak om niet als een raket te vertrekken, maar vooral om het peloton compact te houden na een tussenkomst van de safety car. Op die manier werden rijders die mikten op een tweede bandenwissel vakkundig de mond gesnoerd.

Sainz liet zijn intelligentie ook in de slotfase spreken, toen Mercedes tijdens een Virtual Safety Car besloot om voor beide rijders nieuwe medium-banden te monteren. In theorie de snelste tactiek, maar de latere winnaar liet zich terugzakken om eerste achtervolger Lando Norris te laten profiteren van de DRS. En zo zelf geen vogel voor de kat te worden.

2023 F1 GP van Singapore
2023 F1 GP van Singapore
Toch leek George Russell even de tweede plek veroverd te hebben, maar de deur werd professioneel gesloten. De posities vooraan, met Sainz voor Norris, Russell en Lewis Hamilton, zouden niet meer veranderen, tot de jongste Mercedes-rijder in de allerlaatste ronde van de baan schoof. Einde verhaal dus voor de man die als favoriet aan de Grote Prijs begon.
Aston Martin met lege handen
Iedereen leek tijdens de GP van Singapore aanspraak te maken op punten, maar met slechts één rijder begon Aston Martin weliswaar met een nadeel aan de vijftiende race van het seizoen. Lance Stroll opteerde om zich na de zware crash in de kwalificatiesessie terug te trekken. Fernando Alonso was op weg naar een top 10-notering, tot zijn team een pitstop verknoeide. Nul punten dus voor de constructeur die in Monza de derde plek in het WK verloor aan Ferrari.

Punten waren er wel voor de opmerkelijke debutant Liam Lawson, die in een al even indrukwekkende Alpha Tauri naar de negende plaats reed. En gelukkig maar, want voor teamgenoot Yuki Tsunoda zat de wedstrijd er net als in Monza al op voor die goed en wel begonnen was.

De Formule 1 blijft actief in Azië, want volgend weekend al staat de Grote Prijs van Japan op de kalender. Op het circuit van Suzuka kunnen zowel Max Verstappen als Red Bull Racing een nieuwe wereldtitel vieren.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Singapore 2023

#RijderTeamResultaat
1.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari1:46:37.418
2.Lando NorrisMcLaren F1 Team+0.812s
3.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+1.269s
4.Charles LeclercScuderia Ferrari+21.177s
5.Max VerstappenRed Bull Racing+21.441s
6.Pierre GaslyAlpine F1 Team+38.441s
7.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+41.479s
8.Sergio PérezRed Bull Racing+54.534s
9.Liam LawsonScuderia AlphaTauri+65.918s
10.Kevin MagnussenHaas F1 Team+72.116s
11.Alexander AlbonWilliams Racing+73.417s
12.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 Team+83.649s
13.Nico HülkenbergHaas F1 Team+86.201s
14.Logan SargeantWilliams Racing+86.889s
15.Fernando AlonsoAston Martin F1 Team+87.603s
16.George RussellMercedes-AMG F1 TeamDNF
17.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 TeamDNF
18.Esteban OconAlpine F1 TeamDNF
19.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauriDNF


Foto's: Racing International Photography



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons