van der Horst

GP van Australië definitief van de baan

Rood licht voor de GP van Australië
Rood licht voor de GP van Australië
Ondanks dat de FIA en de organisatoren van de formule 1 er alles aan deden om de race te behouden, viel vrijdagmorgen om 10 uur lokale tijd de beslissing om de wedstrijd te annuleren. Onder druk van de overheid werd besloten om de GP van Australië niet te laten doorgaan en dat wegens gezondheidsredenen nadat een van de leden van het McLaren team positief testte op besmetting met het coronavirus.
Australian GP F1
Australian GP F1
Voor de wedstrijd werden al alle TV interviews, handtekeningssessies en alle activiteiten waar persoonlijk contact bij mogelijk was verboden. Donderdag volgde dan het nieuws dat een van de leden van het McLaren team besmet was met het Coronavirus, waarop het Engelse team zich terugtrok uit de wedstrijd. Maar bij de FIA, de Formule 1-verantwoordelijken en de lokale autoriteiten heerste er geen eensgezindheid over hoe het nu verder moest met de GP van Australië. Het duurde nog bijna een volle dag voor uiteindelijk de onvermijdelijke beslissing viel om de wedstrijd te annuleren.

F1 toekomst in nevelen gehuld
F1 toekomst in nevelen gehuld
Bij de teams en rijders - Räikkönen en Vettel hadden reeds hun biezen gepakt - heerste nochtans eensgezindheid over de afgelasting van de wedstrijd, maar bij de FIA en de Formule 1-promotoren was er minder eensgezindheid en het nam uren in beslag, terwijl toeschouwers en teams in het ongewisse bleven, alvorens men tot een beslissing kwam die nochtans onafwendbaar leek. Naast de gezondheidsrisico's was er ook de eerdere verklaring van sportief directeur Ross Brawn waarin hij bevestigde dat de wedstrijd niet zou meetellen voor het wereldkampioenschap als niet alle 10 teams deelnamen. Het is dus de eerste maal sinds de GP van Bahrein 2011 dat een Formule 1 wedstrijd dient afgelast te worden. Een goede beurt heeft de Formule 1 in ieder geval niet gemaakt in Australië. Hoe moet het nu verder moet gezien de volgende wedstrijd al volgende week gepland staat in Bahrein, een race achter gesloten deuren dan nog, is niet duidelijk. Wat met de GP van Vietnam die gepland staat op 5 april? Hopelijk wordt er nu snel naar een definitieve oplossing voor het verdere verloop van het seizoen gezocht.Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op vrijdag 13 maart 2020.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons