van der Horst

GP Verenigde Staten: Max Verstappen wint strategische strijd van Hamilton en Norris

Max Verstappen
Max Verstappen
Nee, Lando Norris (McLaren) heeft in Austin niet zijn eerste Grand Prix-zege op zak gestoken. En nee, Lewis Hamilton (Mercedes) kon in zijn tweede thuisland niet opnieuw aanknopen met de overwinning. In een strategische wedstrijd moesten beide Britten de duimen leggen voor de onvermijdelijke Max Verstappen (Red Bull Racing), die zijn 50ste succes op zak steekt.
Start GP Verenigde Staten 2023
Start GP Verenigde Staten 2023
De polepositie voor de Grote Prijs van de Verenigde Staten was een vergiftigd geschenk voor Ferrari-rijder Charles Leclerc. Het wedstrijdtempo van de Italianen was niet om over naar huis te schrijven en dat maakte de ontgoocheling vermoedelijk alleen maar groter. Leclerc verloor al bij de start zijn koppositie aan Lando Norris (McLaren) en zou uiteindelijk pas als zesde aan de zwart-witgeblokte vlag voorbijkomen.

Na de openingsronden bleef Norris het veld aanvoeren, met in zijn kielzog Lewis Hamilton (Mercedes) en Max Verstappen (Red Bull Racing). Het ritme van de drie zegekandidaten was vergelijkbaar, maar McLaren en Mercedes lieten zich vooral op tactisch vlak ringeloren.

Max Verstappen
Max Verstappen
Norris en Hamilton kozen voor de harde banden bij de eerste pitstop, Verstappen hield vast aan de medium-band en zou dus nog minstens eenmaal in de pitlane moeten duiken. De hoop op een eenstopper voor Norris en Hamilton werd in de tweede wedstrijdhelft in de kiem gesmoord. Hamilton kwam in de slotfase nog erg dicht, maar het uiteindelijke verschil tussen winnaar Verstappen en zijn eerste achtervolger bedroeg iets meer dan twee seconden. Norris, de 'driver of the day', tikte als derde aan.

Ferrari werd uiteindelijk nog vierde met Carlos Sainz, net voor Sergio Perez (Red Bull Racing), die ditmaal niet tekende voor een catastrofaal resultaat. De Mexicaan had vertrouwen nodig met het oog op zijn thuisrace volgende week. Achter Charles Leclerc gingen de overige punten naar George Russell (Mercedes), Pierre Gasly (Alpine), Lance Stroll (Aston Martin) en Yuki Tsunoda (Alpha Tauri).

Opmerkelijk was vooral de negende plek voor de Canadese Aston Martin-rijder, die in tegenstelling tot teamgenoot Fernando Alonso vasthield aan de updates op de AMR-23. De Spaanse tweevoudige wereldkampioen was een van de drie uitvallers in Texas. Ook Esteban Ocon (Alpine) en Oscar Piastri (McLaren) moesten hun wonden likken na een contact in de openingsronde.

UPDATE: Na de race werden echter zowel Lewis Hamilton als Charles Leclerc uit de uitslag geschrapt omdat de bodemplaat van hun wagen overmatig was afgesleten.

De Formule 1 is bezig aan een drieluik, want na Mexico komende week staat meteen daarna ook de Grote Prijs van Brazilië op het programma. Las Vegas en Abu Dhabi sluiten vervolgens het seizoen af.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van de Verenigde Staten 2023

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing1:35:21.362
2.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+2.225s
3.Lando NorrisMcLaren F1 Team+10.730s
4.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+15.134s
5.Sergio PérezRed Bull Racing+18.460s
6.Charles LeclercScuderia Ferrari+24.662s
7.George RussellMercedes-AMG F1 Team+24.999s
8.Pierre GaslyAlpine F1 Team+47.996s
9.Lance StrollAston Martin F1 Team+48.696s
10.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+74.385s
11.Alexander AlbonWilliams Racing+86.714s
12.Logan SargeantWilliams Racing+87.998s
13.Nico HülkenbergHaas F1 Team+89.904s
14.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+98.601s
15.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 Team+1 ronde
16.Kevin MagnussenHaas F1 Team+1 ronde
17.Daniel RicciardoScuderia AlphaTauri+1 ronde
18.Fernando AlonsoAston Martin F1 TeamUitgevallen
19.Oscar PiastriMcLaren F1 TeamUitgevallen
20.Esteban OconAlpine F1 TeamUitgevallen


Foto: Red Bull Racing



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons