van der Horst

GP Verenigde Staten: Verstappen wint race, Red Bull ook constructeurskampioen

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen (Red Bull) heeft de Grote Prijs van de Verenigde Staten van Amerika gewonnen. Omdat teamgenoot Sergio Perez vierde was en Ferrari enkel punten scoorde met de derde plaats van Charles Leclerc, haalde Red Bull ook het constructeurskampioenschap binnen. Lewis Hamilton (Mercedes) had een tijdje zicht op zijn eerste zege van het jaar, maar moest uiteindelijk vrede nemen met de tweede plek.
Max Verstappen kwam zeer goed weg toen de lichten doofden, terwijl Carlos Sainz (Ferrari) niet alleen zijn eerste positie verloor, maar in de eerste bocht hard aangetikt werd door George Russell (Mercedes) waardoor de Spanjaard spinde en op het einde van de eerste ronde de pits in moest komen om op te geven wegens te veel schade. Russell kreeg iets later te horen dat hij voor het incident met Sainz vijf seconden straftijd kreeg.

Start van de race
Start van de race
Verstappen reed dus aan de leiding, gevolgd door Lewis Hamilton, Lance Stroll (Aston Martin), George Russell, Sebastian Vettel (Aston Martin), Sergio Perez, Lando Norris (McLaren), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Charles Leclerc en Alex Albon (Williams) sloot de top tien af. In de vijfde ronde slaagde Russell erin om Stroll in te halen en dus op te schuiven naar P3, terwijl Perez ondertussen voorbij Vettel geraakt was, niettegenstaande hij met een beschadigde voorvleugel rondreed doordat hij in de eerste ronde contact maakte met Valtteri Bottas (Alfa Romeo). Nog eens een ronde later ging Perez ook voorbij Stroll zodat de Mexicaan vierde was, gevolgd door beide Aston Martins.

Niettegenstaande niemand op de zachte banden gestart was, kregen we toch snel pitstops te zien. Al vanaf de negende ronde kregen we reguliere stops te zien. Sommige rijders gingen dus voor een driestopstrategie. Ook de top vier kwam relatief vroeg binnen, terwijl Leclerc langer buiten bleef en dus een hele poos op P2 reed, tussen Verstappen en Hamilton. Dat bleek uiteindelijk een goede strategie, want in de achttiende ronde spinde Bottas en kwam hij in de grindbak terecht. Dat zorgde ervoor dat de safety car naar buiten kwam waardoor Leclerc slechts naar P4 terugviel na zijn stop. De top vijf zag er toen als volgt uit: Verstappen, Hamilton, Perez, Leclerc, Russell.

Amper één ronde na de herstart kregen we een nieuwe safety carperiode. Op het lange rechte stuk in de tweede sector raakten Alonso en Stroll elkaar, waarbij Alonso een inhaalpoging wilde ondernemen, maar net als de Spanjaard naar links opschoof, deed Stroll dat een fractie later ook. De Alpine-wagen knalde dus tegen de Aston Martin waardoor Alonso even van de grond ging en de vangrail kuste, maar als bij wonder kon hij zijn weg verderzetten na een bezoek in de pits. Strolls wagen daarentegen was rijp voor de schroothoop.

In de negentwintigste ronde probeerde Leclerc voorbij Perez te raken op het einde van het lange rechte stuk, maar hij remde te laat en moest de positie teruggeven. Eén ronde later slaagde de Monegask wel in zijn opzet en kon hij opschuiven naar P3. Perez kwam vervolgens onder druk te staan van Russell, misschien wel omdat zijn beschadigde voorvleugel hem tijd deed verliezen.

Op het einde van ronde 34 kwam Hamilton als eerste van de koplopers binnen voor zijn tweede pitstop. Verstappen en Leclerc kwamen de ronde nadien binnen, maar bij Verstappens stop liep het fout. De mecaniciens kregen het linkervoorwiel niet vast en daardoor verloor de wereldkampioen de leiding aan Hamilton alsook de tweede plek aan Leclerc. In ronde 39 kon Verstappen een plaats goedmaken nadat hij Leclerc inhaalde, hij zat toen nog 4,5 seconden achter Hamilton. Tien ronden voor het einde was z'n achterstand nog minder dan twee seconden.

In de vijftigste ronde slaagde Verstappen erin om Hamilton uit te remmen op het einde van de backstraight en zo de eerste plek terug over te nemen. Hamilton bleef nog enkele ronden binnen DRS-afstand, maar uiteindelijk slaagde onze noorderbuur erin om de eerste plaats vast te houden en het record van meeste overwinningen in één seizoen te evenaren; dertien keer kon Verstappen dit jaar al winnen.

Hamilton werd heel verdienstelijk tweede, terwijl Leclerc het laatste podiumplekje meepikte. Sergio Perez finishte als vierde, ruim een halve minuut voor George Russell die in de voorlaatste ronde nog achter zachte banden ging in de pits om een extra punt mee te pikken voor de snelste ronde, wat hem trouwens lukte. Lando Norris kwam als zesde over de lijn, één seconde voor Fernando Alonso die heel sterk terugkwam na zijn incident met Lance Stroll. Sebastian Vettel, die bij zijn laatste pitstop maar liefst zeventien seconden stilstond en dus veel plaatsen verloor, kwam toch nog als achtste over de lijn. Kevin Magnussen (Haas) en Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) sloten de op tien af.

UPDATE: Fernando Alonso verleist zijn zevende plaats na een klacht van Haas F1. De Spanjaard reed enkele ronden met slechts een achteruitkijkspiegel en dat is niet toegelaten en dat was Gunther Steiner opgevallen. Alonso krijgt 30 seconden straftijd en valt buiten de top tien. Magnussen schuift zo op van plaats negen naar acht.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van de Verenigde Staten 2022

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing1:42:11.687
2.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+5.023s
3.Charles LeclercScuderia Ferrari+7.501s
4.Sergio PérezRed Bull Racing+8.293s
5.George RussellMercedes-AMG F1 Team+44.815s
6.Lando NorrisMcLaren F1 Team+53.785s
7.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+55.078s
8.Sebastian VettelAston Martin Aramco F1 Team+65.354s
9.Kevin MagnussenHaas F1 Team+65.834s
10.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+70.919s
11.Esteban OconAlpine F1 Team+72.875s
12.Alexander AlbonWilliams Racing+75.057s
13.Guanyu ZhouAlfa Romeo F1 Team+76.164s
14.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri+81.763s
15.Mick SchumacherHaas F1 Team+84.490s
16.Daniel RicciardoMcLaren F1 Team+90.487s
17.Nicholas LatifiWilliams Racing+103.588s
18.Lance StrollAston Martin Aramco F1 TeamDNF
19.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 TeamDNF
20.Carlos Sainz Jr.Scuderia FerrariDNF



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 23 oktober 2022.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons