van der Horst

GP2: Abu Dhabi: Sam Bird schenkt Fabio Leimer de titel

Fabio Leimer is kampioen
Fabio Leimer is kampioen
Met nog een race te gaan is Fabio Leimer (Racing Engineering) de nieuwe GP2 kampioen, een vierde plaats was voor de Zwitser genoeg om de titel binnen te halen. Sam Bird verprutste zijn kansen al op de startgrid, de Brit liet zijn wagen stilvallen en moest achteraan aansluiten en gaf alzo Leimer een vrijgeleide richting de titel. De race werd gewonnen door Alexander Rossi die zijn eerste zege in de klasse behaalde, Jolyon Palmer en Marcus Ericsson vervolledigden het podium.
Fabio Leimer - Racing Engineering
Fabio Leimer - Racing Engineering
De ontknoping van het kampioenschap werd door de fout van Bird dus een anticlimax, Fabio Leimer behaalde de titel en volgt dus Davide Valsechi op als GP2 kampioen. Sam Bird stond nochtans twee plaatsen voor Leimer op de grid, maar de Brit kon blijkbaar zijn zenuwen niet de baas en liet bij de start zijn motor afslagen. Bird moest achteraan aansluiten en profiteerde nog van het feit dat de race geneutraliseerd werd na een aanrijding tussen Jon Lancaster en Tom Dillmann om een extra pitstop te doen om extra zachte banden op te leggen, het mocht niet baten de Brit zou niet verder meer komen dan de tiende plaats. Vooraan in het veld had Jolyon Palmer de beste start genomen en was voorbij Rossi gegaan, Leimer volgde als derde en kon nu op safe rijden. Een tweede neutralisatie bracht Marcus Ericsson in het slipstream van Leimer, deze laatste speelde op veilig en liet de Zweed voorgaan een vierde plaats was immers voldoende voor de titel.

Alexander Rossi - Caterham
Alexander Rossi - Caterham
Aan de kop van het veld draaide het duel om de leiding tussen Rossi en Palmer uit in het voordeel van de Amerikaan, een agressievere pitstrategie en het feit dat Palmer door zijn team Carlin, dat punten nodig had met het oog op de teamtitel, aangemaand werd het voorzichtig aan te doen, deden de balans overslaan in het voordeel van Rossi. De Caterham rijder won zijn eerste GP2 race voor Palmer, Ericsson en de nieuwe kampioen Leimer.  Dani Clos werd mooi vijfde voor James Calado en Felipe Nasr die geen rol meer speelden in het titelduel. Johnny Cecotto werd achtste en zal op zondag van op de pole mogen vertrekken in de sprint race.

Sam Bird behaalde de meeste overwinningen maar Fabio Leimer was de meest constante rijder over het seizoen. Zondag wordt er nog gestreden om de titel bij teams tussen Carlin en Russian Time, het Britse team kon in de hoofdrace heel wat punten terugpakken op zijn Russische opponent.

Uitslag hoofdrace Abu Dhabi:

01. Alexander Rossi (Caterham ) 29 ronden
02. Jolyon Palmer (Carlin) +2.1
03. Marcus Ericsson (Dams) +3.0
04. Fabio Leimer (Racing Engineering) +4.6
05. Dani Clos (MP Motorsport) +5.2
06. James Calado (ART GP) +6.3
07. Felipe Nasr (Carlin) +8.8
08. Johnny Cecotto (Arden) +12.1
09. Daniel Abt (ART GP) +13.1
10. Sam Bird (Russian Time) +13.5
11. Adrian Quaife-Hobbs (Hilmer) +14.8
12. Sergio Canamasas (Caterham) +15.8
13. Simon Trummer (Rapax) +15.9
14. Rio Haryanto (Addax) +19.0
15. Rene Binder (Lazarus) +19.2
16. Julian Leal (Racing Engineering) +21.0
17. Gianmarco Raimondo (Trident) +23.3

Stand kampioenschap:

1. Fabio Leimer: 191 punten
2. Sam Bird: 173
3. Felipe Nasr: 154
4. James Calado: 142
5. Stefano Coletti: 135

Foto's: Racing International Photography



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons