van der Horst

Monaco: Stoffel Vandoorne wint chaotische vrijdagrace

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Net als in Bahrein en in Spanje heeft Stoffel Vandoorne de eerste race van het weekend gewonnen. Een beetje geluk met de Virtual Safety Car en een uitstekende pitstop brachten hem van de vierde plek na de start naar de zege. Alexander Rossi, die na zijn pole van gisteren de voornaamste uitdager van Vandoorne werd in de puntenstand, eindigde tweede. Sergio Canamasas legde beslag op de derde plek. Met Rio Haryanto buiten de punten lijkt de strijd om te titel een tweestrijd te gaan worden tussen Vandoorne en Rossi. Onze landgenoot heeft nu een voorsprong van 47 punten op de Amerikaan.
  • Powercars
Stoffel Vandoorne - ART Grand Prix
Stoffel Vandoorne - ART Grand Prix
De start van de wedstrijd werd uitgesteld omdat zowel Nobuharu Matsushita (teamgenoot van Vandoorne) als Richie Stanaway niet van hun plek geraakten. Er kwam een nieuwe formatieronde, maar Matsushita en Stanaway blokkeerden de smalle baan en vele rijders konden niet langs de stilstaande wagens. Dit zorgde op zijn beurt voor nog meer chaos wanneer andere wagens stilvielen; waaronder beide rijders van Arden: André Negrão en Norman Nato. De start werd uitgesteld en de race werd ingekort met twee rondjes. 

Stoffel Vandoorne - ART Grand Prix
Stoffel Vandoorne - ART Grand Prix
Na een derde formatieronde konden de wagens dan eindelijk van start gaan en Raffaelle Marciello nam de leiding over van poleman Rossi. Arthur Pic, Vandoorne en Jordan King maakten de top vijf vol na de eerste ronde. Marciello begon onmiddellijk zijn super zachte banden te sparen en dat zorgde voor een spannend treintje van vier, ook al was er nooit een inhaalpoging op het bochtig circuit van Monaco. 

Stoffel Vandoorne - ART Grand Prix
Stoffel Vandoorne - ART Grand Prix
In de achtste ronde wisselde Marciello van banden, Pic deed hetzelfde een rondje later. Rossi nam de leiding over met Vandoorne in zijn kielzog, beide op 'gewone' zachte banden. Vandoorne was duidelijk sneller, maar halfweg de wedstrijd was het Pic, die Marciello in de pit voorbij was geraakt, die de snelste man van het veld was. In de twintigste ronde werd de virtual safety car toegepast na een botsing tussen Mitch Evans en Nick Yelloly. Rossi en Vandoorne kwamen onmiddellijk binnen om te profiteren van het lagere tempo van Pic en tot de frustratie van de Amerikaan nam onze landgenoot in de pitstraat nipt de leiding over. 

Alexander Rossi - Stoffel Vandoorne - Sergio Canamasas
Alexander Rossi - Stoffel Vandoorne - Sergio Canamasas
Vandoorne, en Rossi, hadden vanaf dan wel negentien ronden voor de boeg met superzachte banden. Vandoorne sloeg snel een kloofje, maar liet dan de Amerikaan dichter komen. Intussen verschalkte Canamasas, op verse superzachte banden, Pic voor de derde plek. Julian Leal was aanvankelijk derde, maar kreeg na de wedstrijd tien seconden straf aan de broek voor een unsafe release. Hoewel hij gisteren dus niet voor de zevende keer op rij de pole kon pakken, wint Vandoorne vandaag wel voor de vierde keer op rij de feature race van een GP2-manche. Hierdoor start onze landgenoot morgen de sprint race als achtste. 

Uitslag GP2 Race 1 Monaco:

1. Stoffel Vandoorne (ART Grand Prix)
2. Alexander Rossi (Racing Engineering)
3. Sergio Canamasas (MP Motorsport)
4. Arthur Pic (Campos Racing)
5. Sergey Sirotkin (Rapax)
6. Julián Leal (Carling)
7. Richie Stanaway (Status Grand Prix)
8. Raffaele Marciello (Trident)
9. Jordan King (Racing Engineering)
10. Nick Yelloly (Hilmer Motorsport) 
11. René Binder (Trident)
12. Daniël de Jong (MP Motorsport)
13. Alex Lynn (DAMS)
14. Pierre Gasly (DAMS)
15. Robert Visoiu (Rapax)
16. Rio Haryanto (Campos Racing)
17. Nathanaël Berthon (Lazarus)
18. Norman Nato (Arden International)
19. Marlon Stöckinger (Status Grand Prix)
20. Johnny Cecotto Jr. (Hilmer Motorsport)
21. André Negrão (Arden International)
22. Zoël Amberg (Lazarus)
DNF:
Mitch Evans (Russian Time)
Nobuharu Matsushita (ART Grand Prix)
Artem Markelov (Russian Time)
Marco Sørensen (Carlin)

Foto's: Georges De Coster



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons