van der Horst

Rusland: Nabeschouwing MP Motorsport

Het Nederlandse GP2-team MP Motorsport heeft op het circuit van Sochi in Rusland zijn eerste zege in de klasse veroverd. De overwinning kwam tot stand na een fantastische race van Lotus F1-reserve Marco Sørensen, die de race van start tot finish aanvoerde. Het was ook de eerste GP2-overwinning voor de Deen.
Sørensen mocht op de ‘omgekeerde grid’ van de tweede race vanaf pole starten, nadat hij op zaterdag als achtste was geëindigd. Vervolgens leverde hij een voortreffelijke prestatie door voor het Nederlandse team een historische overwinning te boeken. Het was de negende keer dat Sørensen in de punten reed, van de 12 races die hij voor MP Motorsport heeft gereden.

Al meteen in de eerste ronde sloeg de Deense coureur een gat van zeven tienden. In de ronden erna bouwde hij de afstand tot zijn achtervolgers uit tot 1,3 seconden. Hoewel zijn voorsprong daarna iets slonk, had hij na 13 ronden toch een verschil van 2 seconden gecreëerd.

Aan het eind kwam hij onder druk te staan van Stoffel Vandoorne, maar Sørensen bleef er kalm onder. In de 17e ronde werd de race tijdelijk geneutraliseerd na een crash van Raffaele Marciello. Toen de safetycar weer naar binnen kwam, waren er nog twee ronden te gaan. Sørensen liep daarin snel uit naar een voorsprong van 1,3 seconden en ging als eerste onder het zwartwitgeblokt door.

“Ik hoop dat het hier niet bij blijft. Het zou mooi zijn als we er in Abu Dhabi nog eentje aan kunnen toevoegen”, zei de Deen na afloop. “Het enige waar ik me in het begin op richtte, was een goede start. Gelukkig kwam ik goed weg. Daarna moest ik de banden in de gaten houden, want ik wist niet hoe het verval van het rubber zou zijn. Maar aan het eind van de race zat het tempo er nog goed in.”

In de hoofdrace op zaterdag deed Sørensen van zich spreken door van de 15e startplaats naar de negende plaats te rijden, op slechts een tiende van Sergio Canamasas. Na afloop werd Julian Leal echter bestraft voor eerder contact met Sørensen. Zo werd de coureur van MP Motorsport bevorderd naar die zo belangrijke achtste plaats, die recht gaf op de pole van zondag.

Teamgenoot Daniël de Jong boekte prima progressie in de eerste wedstrijd van het weekend, tegelijk de eerste GP2-race die ooit op Russische bodem werd verreden. De Jong baande zich vanaf de 25e startpositie een weg naar de top-15. Hij kreeg de 14e plaats toebedeeld na een tijdstraf voor Stéphane Richelmi.

In de race van zondag werd De Jong bij de start helaas teruggedrongen naar de 17e plaats, zodat hij niet kon profiteren van zijn startpositie op de zevende rij. Even zakte hij terug naar de 22e plaats, maar de jonge Nederlander vocht zich terug de top-20 in tot het moment dat de safety car naar buiten kwam. Bij de herstart pakte hij de 19e plaats en finishte de race op 0,6 seconden van Richelmi.

Teambaas Sander Dorsman keek terug op een historisch weekend voor MP Motorsport: “Dit is een geweldig resultaat voor iedereen bij MP Motorsport. Alle jongens hebben keihard gewerkt voor een terugkeer naar het podium. Om dat doel te halen met een overwinning voor Marco is fantastisch. Het laat zien dat we de snelheid gewoon hebben als alles volgens plan verloopt.”

“We zijn dank verschuldigd aan velen: aan Marco en het Lotus F1-team, aan Daniël, en natuurlijk aan alle sponsors en partners in dit project. We zijn nog steeds een relatief jong GP2-team, maar we wisten dat dit resultaat zou komen. Al onze engineers en monteurs hebben geweldig werk geleverd.”

Het circuit van Yas Marina in Abu Dhabi is op 22-23 november het strijdtoneel voor de twee finaleraces van de GP2 Series.

Klassement GP2 Series 2014 (na 20 wedstrijden):
11e Marco Sørensen, 47 punten; 28e Daniël de Jong, 1 punt

MP Motorsport press  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons