van der Horst

Monaco: Jolyon Palmer houdt het hoofd koel en wint – Stoffel Vandoorne gokt verkeerd

Jolyon Palmer - DAMS
Jolyon Palmer - DAMS
Jolyon Palmer heeft in Monaco de eerste GP2-race gewonnen en daarmee zijn voorsprong in het kampioenschap nog vergroot. De race werd gekenmerkt door vele incidenten, maar de Brit bleef kalm en omzeilde alle valkuilen en won de race. Stoffel Vandoorne vertrok van op de vijfde plaats en een late pitstop bracht hem even aan de leiding, maar de strategie die ART GP uitgedokterd had werkte niet en wanneer Vandoorne uiteindelijk binnen moest voor nieuwe banden, gingen heel wat deelnemers hem voorbij met het gevolg dat de Belg slechts als veertiende over de streep kwam. Van op deze plaats moet hij nu morgen ook de tweede race aanvatten.
Mitch Evans - Russian Time
Mitch Evans - Russian Time
Het is moeilijk inhalen op het circuit van Monaco, maar dat het toch mogelijk is om plaatsen te winnen, bewezen Felipe Nasr (Carlin) en Stefano Coletti (Racing Engineering). De Braziliaan vertrok slechts als achttiende, maar beëindigde de race op het podium. Coletti klom op het einde van de race ook op in het klassement, maar zag een zekere podiumplaats verloren gaan wanneer Simon Trummer (Rapax) hem bij een inhaalmanoeuvre van de baan ramde. Jolyon Palmer had voldoende aan het inhalen van Mitch Evans (Russian Time), die hem bij de start was gepasseerd, om na een verstandige race de overwinning veilig te tellen.

Felipe Nasr -Carlin
Felipe Nasr -Carlin
De wedstrijd werd verschillende keren onderbroken, eerst zorgde Facu Regalia (Hilmer Motorsport) voor een kort oponthoud, maar daarna tikte René Binder (Arden) zijn ploegmaat Andre Negrao aan waarna ook Artem Markelov (Russian Time) inreed op de wagens en daarbij de Loews bocht volledig blokkeerde. Wat volgde, was totale chaos met wagens die stil stonden of zelfs achteruit werden getrokken, de organisatie had meer dan een half uur nodig om de wagens terug in de juiste volgorde van het klassement achter de safety car te krijgen. De meeste teams profiteren van de pauze om nieuwe rubbers op de wagens te zetten, maar krijgen te horen dat dit niet in aanmerking kwam voor de verplichte pitstop, waardoor de bolides later nogmaals de pits moesten opzoeken. Nasr had al voor het incident van banden gewisseld en kon zo later een groot aantal plaatsen inwinnen. Ook Stoffel Vandoorne moest nog pitten en bij ART GP besloot men om de Belg zo lang mogelijk op de baan te houden. Daardoor kwam Stoffel op een gegeven moment aan de leiding, maar op versleten banden kon hij geen afstand nemen van zijn achtervolgers en werd bij zijn pitstop dan ook door een groot aantal tegenstanders voorbij gegaan. Vandoorne kwam uiteindelijk slechts als veertiende over de lijn.

Later in de race zorgde Julian Leal (Carlin) voor nog een derde onderbreking waarna het spektakel verzorgd werd door Stefano Coletti die aan een remonte begonnen was. Maar bij het inhalen van Trummer ging het mis, de wagens raakten elkaar en de race was over voor beide piloten. Later werd Trummer bestraft en wordt morgen vijf plaatsen teruggezet op de grid van race 2. Ook René Binder kreeg een identieke straf voor het veroorzaken van de crash in de Loews bocht. De tweede plaats ging naar Mitch
Podium race 1
Podium race 1
Evan terwijl Felipe Nasr een onverwachte derde plaats behaalde. De Trident rijders Johnny Cecotto Jr. En Sergio Canamasas reden een foutloze race en finishten op plaatsen vier en vijf. Arthur Pic (Campos) finishte zesde voor Rio Haryanto (Caterham) en Stéphane Richelmi (DAMS), de Monegask mag dankzij zijn achtste plaats morgen van op de pole starten. In het kampioenschap heeft Palmer nu al 44 punten voorsprong op zijn dichtste achtervolger Felipe Nasr. 

Uitslag GP2 Series Monaco race 1 2014

Jolyon Palmer - DAMS
Jolyon Palmer - DAMS
01. Jolyon Palmer (DAMS) 40 ronden in 1:38.143
02. Mitch Evans (Russian Time) +0.427
03. Felipe Nasr (Carlin) +0.653
04. Johnny Cecotto (Trident) +2.175
05. Sergio Canamasas (Trident) +2.884
06. Arthur Pic (Campos) +6.187
07. Rio Haryanto (Caterham) +8.718
08. Stéphane Richelmi (DAMS) +9.564
09. Adrian Quaife-Hobbs (Rapax) +9.785
10. Tio Ellinas (MP Motorsport) +10.187
11. Daniël de Jong (MP Motorsport) +10.689
12. Raffaele Marciello (Racing Engineering) +11.727
13. Conor Daly (Lazarus) +12.2
14. Stoffel Vandoorne (ART GP) +12.7
15. Kimiya Sato (Campos) +26.7
16. Alexander Rossi (Caterham) +29.1
17. Nathanael Berthon (Lazarus) +56.1

Foto's: Georges De Coster  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons