van der Horst

Spanje: Voorbeschouwing Stoffel Vandoorne

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Half april zette Stoffel Vandoorne in Bahrein een perfect weekend neer. De vertegenwoordiger van het RACB National Team hoopt zaterdag en zondag op het Circuit de Catalunya even goed te doen, maar is er zich terdege van bewust dat die opdracht lastiger wordt dan ooit.
Na enkele weken geleden een ‘exotische’ start te hebben genomen brengt de GP2 de volgende maanden in Europa door, in het zog van de Grand Prix Formule 1. De Belgische eenzitterhoop trekt richting Catalonië als leider van het kampioenschap. Na twee wedstrijden telt Stoffel Vandoorne tien punten voorsprong op zijn naaste belager. Maar de Rumbekenaar weet als geen ander dat in deze fel bevochten klasse nooit iets als vanzelfsprekend mag worden beschouwd.
Als ik in Barcelona dezelfde prestaties kan neerzetten als in Bahrein, dan zal ik in de wolken zijn”, bevestigt Stoffel. “Maar makkelijk zal dat niet worden.
 
En daar kan de jonge Belg zelfs een paar argumenten voor vinden. “Samen met Bahrein is Barcelona allicht een van de circuits waar het bandenverbruik ons het meeste kopbrekens bezorgt. Met dat verschil dat in Catalonië de bandenslijtage vooral lateraal zal gebeuren, in Bahrein was dat in de lengte-as. In Spanje zijn de bochten heel, heel lang. Gelukkig beschikken we over dezelfde banden als vorig jaar: hard en soft.
 
Stoffel legt ook de nadruk bij het belang van een goede startpositie voor de lange race op zaterdag. “Het lijkt banaal om dat nog eens aan te halen, maar je vertrekt beter van op de eerste startrijen. Ik vrees dat het moeilijk inhalen wordt, zelfs met het DRS-systeem waar we vanaf dit jaar over beschikken. Zo is het quasi onmogelijk om een andere wagen in de laatste bocht in te halen, maar die bocht bepaalt wel de snelheid op het rechte stuk. En daar ligt dan weer een DRS-zone.
 
De vertegenwoordiger van het RACB National Team houdt geen onvergetelijke herinneringen over aan zijn Catalaanse weekend van het seizoen 2014 in de wachtkamer voor de F1. “Ik moet toegeven dat vorig jaar inderdaad weinig goed liep”, glimlacht hij. “Gelukkig gaat het sindsdien in een stijgende lijn gaat. Zeker als het gaat om de afstellingen van de wagen en om de strategie. Dat hebben onze resultaten in de tweede helft van 2014 wel bewezen.
 
Zoals steeds let Stoffel tijdens de voorbereiding op een raceweekend op elk detail. “Dankzij de technische briefings bij ART Grand Prix heb ik me opnieuw kunnen onderdompelen in het afstellen van mijn bolide. Ik heb ook een dag in de simulator van de McLaren-renstal doorgebracht, om zo mijn kennis van de rijlijnen van het Catalaanse circuit wat op te frissen.

RACB press



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons