van der Horst

Groot-Brittannië: Hamilton wint spannende wedstrijd

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft een knappe zege geboekt voor eigen publiek na een boeiende wedstrijd. Eerst rekende hij af met de uitstekend gestarte Williams-rijders. Toen het in de slotfase harder en harder begon te regenen kwam de wereldkampioen, die snel werd benaderd door Nico Rosberg, op het perfecte moment binnen voor een bandenwissel. Toch kan Rosberg tevreden zijn met de tweede plaats want hij reed het gros van de wedstrijd vierde, achter Williams. Datzelfde Williams liet zich in de regen de kaas van het brood eten waardoor de derde plek uiteindelijk naar Ferrari en Sebastian Vettel ging.
Jenson Button - McLaren
Jenson Button - McLaren
Bij de start van de 70ste Britse Grote Prijs vertrokken beide Williams-bolides uitstekend uit de startblokken. Felipe Massa nam verrassend de leiding en Valtteri Bottas kon net niet Hamilton achter zich houden. Rosberg was vierde. Achteraan het veld was er een kettingbotsing tussen beide duo's van McLaren en Lotus. Enkel Fernando Alonso kon doorrijden. Door het ongeval kwam even de safety car op de baan. 

Felipe Massa - Williams
Felipe Massa - Williams
Bij de herstart nam Bottas prompt de tweede plaats over van Hamilton en Williams reed één en twee voor eigen publiek. Achter Rosberg volgde een eveneens uitstekend gestarte Nico Hülkenberg. In zijn Force India hield de Le Mans-winnaar enigszins Ferrari en Red Bull op en de kop van de wedstrijd bestond al snel enkel uit het voorste kwartet. Dit kwartet zou voortdurend in een treintje rijden tot aan de eerste pitstops. Mercedes kon nimmer een aanval wagen en keek enigszins de kat uit de boom. 

Het boeiende kwartet Massa, Bottas, Hamilton, Rosberg
Het boeiende kwartet Massa, Bottas, Hamilton, Rosberg
Bottas kreeg al snel het verbod van het team om Massa aan te vallen en moest het ploegenspel spelen. Desondanks was de Fin bij momenten een stuk sneller waardoor hij uiteindelijk toch toestemming kreeg. De Braziliaan zou echter zijn leidende positie kunnen behouden. Na twintig zeer vermakelijke ronden kwam Hamilton als eerste van de kopgroep binnen voor nieuwe slicks. Massa en Rosberg volgden een ronde later en Bottas nog een ronde later. Dat ene rondje dat Hamilton vrij spel had bezorgde hem meteen de leiding terwijl Rosberg nog steeds vastzat achter Massa en Bottas.

Williams Martini Racing
Williams Martini Racing
De wereldkampioen van 2008 en 2014 bouwde meteen een stevige voorsprong op van zes seconden maar dan werd er regen voorspeld. Zodra de regen neerviel in steeds grotere hoeveelheden ontstond er het typische tactische spelletje: wie waagt het als eerste om intermediates te schoeien? Vreemd genoeg was dat Kimi Raikkonen, in de 38ste van de 52 ronden, temeer hij op dat moment toch vijfde lag. Het was meteen duidelijk aan zijn tempo dat het nog veel te vroeg was voor dat soort banden en de top vier bleef buiten. 

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Zowel Massa als Bottas hadden het steeds moeilijker op de steeds natter wordende baan op slicks. Rosberg snelde hen beide voorbij en naderde vervolgens met seconden per ronde op Hamilton. De Duitser voelde zich duidelijk beter op zijn gemak in deze omstandigheden dan de Brit. In de 44ste ronde, zodra Rosberg vlak achter Hamilton reed, kwam deze laatste binnen. Een geniale zet of eerder puur geluk, feit is dat het net dan steeds harder begon te regenen en Rosberg dus een ronde te lang doorreed op slicks. Hamilton wint voor de derde keer de Britse GP en heeft nu zeventien punten voorsprong op Rosberg.

Rosberg, Hamilton en Vettel
Rosberg, Hamilton en Vettel
Doordat Massa en Bottas moeite hadden om hun Williams op slicks op te baan te houden en bovendien als allerlaatste overgingen op intermediates, kon Vettel nog een verrassende derde plek behalen voor Ferrari dat niet zijn beste weekend van 2015 kende. Williams werd, enigszins teleurstellend, vierde en vijfde. Danill Kvyat redde de eer voor Red Bull en Renault met een zesde plaats na opgaves door mechanische pech voor Daniel Ricciardo en Carlos Sainz Jr. Force India boekte een zevende en negende plaats, met Raikkonen daar tussen. McLaren kan met een, zeer bescheiden, glimlach naar huis: Fernando Alonso werd tiende en pakt zijn eerste puntje.

Uitslag Grote Prijs van Groot-Brittannië 2015

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1u31m27.729s
2.Nico RosbergMercedes+10.956s
3.Sebastian VettelFerrari+25.443s
4.Felipe MassaWilliams-Mercedes+36.839s
5.Valtteri BottasWilliams-Mercedes+1m03.194s
6.Daniil KvyatRed Bull-Renault+1m03.955s
7.Nico HülkenbergForce India-Mercedes+1m18.744s
8.Kimi RaikkonenFerrari-1 ronde
9.Sergio PerezForce India-Mercedes-1 ronde
10.Fernando AlonsoMcLaren-Honda-1 ronde
11.Marcus EricssonSauber-Ferrari-1 ronde
12.Roberto MerhiMarussia-Ferrari-3 ronden
13.Will StevensMarussia-Ferrari-3 ronden
 Carlos Sainz Jr.Toro Rosso-RenaultOpgave
 Daniel RicciardoRed Bull-RenaultOpgave
 Max VerstappenToro Rosso-RenaultOpgave
 Pastor MaldonadoLotus-MercedesOpgave
 Romain GrosjeanLotus-MercedesOpgave
 Jenson ButtonMcLaren-HondaOpgave
 Felipe NasrSauber-FerrariNiet gestart

Foto's: Georges de Coster



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons