van der Horst

Groot-Brittannië: eerste overwinning voor Carlos Sainz is een feit

Carlos Sainz
Carlos Sainz
150. Dat is het aantal races dat Carlos Sainz moest wachten vooraleer hij zijn eerste overwinning pakte in de Formule 1. Het hele het weekend was de Ferrari-piloot in vorm in het Britse Silverstone. De Spanjaard was goed aanwezig in de vrije trainingen en mocht ook op pole starten. Sainz bleef aan de meet Sergio Pérez (Red Bull) en Lewis Hamilton (Mercedes) voor. in een spektakelstuk. Al gebeurde het meeste animo in het begin van de race.
  • STX Motorhomes
Terwijl Max Verstappen (Red Bull) beter weg was dan Sainz bij de start, liep het in het middenveld volledig fout. Pierre Gasly (AlphaTauri) wilde tussen George Russell (Mercedes) en Guanyou Zhou (Alfa Romeo) glippen, maar raakte daarbij de Brit, die op zijn beurt de Chinees torpedeerde. Het gevolg was dat de Alfa Romeo overkop vloog en aan volle snelheid doorschoof over de bandenmuur. Gelukkig kwam Zhou, na minutenlang vast te zitten, er zonder kleerscheuren van af.

Door het ongeval remde Valtteri Bottas (Alfa Romeo) af, waardoor Alexander Albon (Williams) hetzelfde deed. Dit verraste Sebastian Vettel (Aston Martin) en raakte de Thaise piloot langs achter, waardoor die in de muur vloog om dan terug op de baan te schieten en Esteban Ocon (Alpine) te toucheren. Ook Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) ontkwam de hetze niet. Direct werd de wedstrijd stilgelegd met de rode vlag. Van de acht piloten betrokken bij beide ongevallen vielen alleen Russell, Zhou en Albon weg, terwijl de rest hun weg konden verderzetten met de nodige reparaties tijdens de neutralisatie.

53 minuten later werd de wedstrijd terug op gang geschoten en ditmaal leerde Sainz uit zijn fouten. De Spanjaard verdedigde stevig bij Verstappen, waardoor hij nu wel de leiding behield. Intussen belaagde Charles Leclerc (Ferrari) Pérez op hetzelfde moment, met succes, al geraakte de voorvleugel van de Mexicaan wel beschadigd. De Monegask probeerde ook nog voorbij Verstappen te geraken maar dit mislukte. Ondertussen schoof Hamilton op naar plaats vijf en later vier, want Pérez dook de pits in om zijn kapotte voorvleugel te laten vervangen.

In ronde tien kreeg Sainz te maken met overstuur bij het uitkomen van Becketts. Hierdoor week hij uit naar het gras waardoor Verstappen de leiding kon nemen op het begin van de Hangar Straight. Wonder boven wonder kon Sainz direct revancheren en nam de leiding terug over. Direct daarna dook Verstappen de pits in, klagend over een mogelijke lekke band.

Een paar ronden later zou Verstappen te horen krijgen dat hij schade had op zijn wagen, wat het vermogen van de wagen serieus hinderde. Hierdoor verloor de Nederlander veel terrein met de kopgroep en besloot Ferrari het teamspel te spelen door Leclerc aan de leiding te laten rijden, ten koste van Sainz, in de 31ste ronde.

Maar in ronde 39 viel Ocon stil op de finishlijn, waardoor de safety car moest buiten komen. Terwijl Sainz en Hamilton gebruik maakte van de situatie om te pitten, deed Leclerc dat om mysterieuze reden van zijn strategist niet. Hierdoor zou hij een vogel voor de kat worden voor zijn teamgenoot, want bij de herstart ging de Monegask wijd in Aintree, waardoor Sainz zonder aarzelen de leiding pakte. Ondertussen, in dezelfde bocht, moest Hamilton Pérez voorlaten, die dankzij de safety car zich terug in de strijd om wenst kon vechten.

Terwijl Sainz wegreed van de rest, werd het eerst een heuse driestrijd voor de overige podiumplekken. Leclerc probeerde met alle macht te verdedigen tegen Pérez, maar daardoor promoveerde Hamilton als lachende derde van plaats vier naar twee. Lang zou de Brit er niet van genieten want een paar bochten later moest hij zowel Pérez als Leclerc terug voor zich dulden. Dat terwijl ook Fernando Alonso (Alpine) en Lando Norris (McLaren) kwamen piepen voor een beter eindresultaat. Het zou twee ronden duren vooraleer Hamilton voorbij de Ferrari kon schuiven, maar tegen dan waren beide vogels al gaan vliegen.

Sainz hield ook zonder problemen stand tegenover Pérez en reed zo naar zijn allereerste overwinning ooit in de Formule 1. Hamilton werd derde, terwijl hij Leclerc Alonso en Norris achter zich hield. Verstappen kon de schade beperken met een zevende plaats, al was hij maar nipt voor Mick Schumacher (Haas), die zo zijn eerste punten ooit in de Formule 1 scoorde. Vettel eindigde als negende, terwijl Kevin Magnussen (Haas) de top tien volmaakte en dus twee wagens van Haas voor het eerst sinds lang samen punten behaalden in Silverstone.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Groot-Brittannië 2022

#RijderTeamResultaat
1.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari52 ronden na 2:17:50.311
2.Sergio PérezRed Bull Racing+3.779s
3.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+6.225s
4.Charles LeclercScuderia Ferrari+8.546s
5.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+9.571s
6.Lando NorrisMcLaren F1 Team+11.943s
7.Max VerstappenRed Bull Racing+18.777s
8.Mick SchumacherHaas F1 Team+18.995s
9.Sebastian VettelAston Martin Aramco F1 Team+22.356s
10.Kevin MagnussenHaas F1 Team+24.590s
11.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+26.147s
12.Nicholas LatifiWilliams Racing+32.511s
13.Daniel RicciardoMcLaren F1 Team+32.817s
14.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+40.910s
15.Esteban OconAlpine F1 TeamDNF
16.Pierre GaslyScuderia AlphaTauriDNF
17.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 TeamDNF
18.George RussellMercedes-AMG F1 TeamDNF
19.Guanyu ZhouAlfa Romeo F1 TeamDNF
20.Alexander AlbonWilliams RacingDNF

Foto: Scuderia Ferrari



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons