van der Horst

Groot-Brittannië: Hamilton zegeviert in Silverstone – Vandoorne nipt buiten de punten

Lewis Hamilton met Valtteri Bottas
Lewis Hamilton met Valtteri Bottas
Lewis Hamilton heeft in Silverstone zonder enig probleem zijn thuisrace gewonnen. Het was de 57ste zege uit zijn carrière. Met deze overwinning doet de Mercedes-rijder een gouden zaak in de stand voor het wereldkampioenschap. Valtteri Bottas werd nog tweede nadat Kimi Räikkönen twee ronden voor het einde de pit in moest met een lekke band. Iceman eindigde niettemin als derde.Maar er was nog meer drama voor Ferrari één ronde later: Sebastian Vettel reed ook lek en zakte weg naar positie zeven. Vettel blijft wel WK-leider maar ziet zijn voorsprong slinken tot slechts één punt. Stoffel Vandoorne reed lange tijd in de top tien maar verloor een puntenscorende positie tijdens zijn pitstop.
Silverstone GP
Silverstone GP
De eerste start werd snel afgebroken. Jolyon Palmer moest tijdens de formatieronde reeds opgeven met hydraulische problemen. De Britse pechvogel parkeerde zijn Renault aan de kant en racedirecteur Charlie Whiting kon niet anders dan een extra formatieronde inlassen tot de geel-zwarte wagen naar een veiligere plaats kon worden gebracht. Bij de herstart rookten de achterremmen van Vettel: volgens een bericht van Verstappen stond één van de remmen van de Ferrari in brand. Doch de Duitser zou zijn weg uiteindelijk vervolgen. De rode lichten gingen uit en Hamilton kwam perfect weg. Verstappen kwam ook goed weg, geraakte voorbij de WK-leider, verloor de plaats opnieuw, alvorens ze terug van de Duitser af te snoepen.

Kimi Raikkonen - Lewis Hamilton - Valtteri Bottas
Kimi Raikkonen - Lewis Hamilton - Valtteri Bottas
Maar door een ongeval in de snelle links-rechts-links combinatie van Becketts moest de safety car uitrukken. Carlos Sainz Jr. geraakte in Copse voorbij teamgenoot Daniil Kvyat, maar de Rus waagde zijn kans om in Maggots terug voorbij de Spanjaard te geraken, ging daarbij ver over de kerbstones in Becketts en knalde zijn Toro Rosso-collega uit de wedstrijd. De Rus werd later bestraft met een drive-through penalty. Hamilton kende na de safety car periode weer een goede start en kon een kleine voorsprong op Räikkönen opbouwen. Verstappen was nog steeds derde met in zijn spoor Vettel op plaats vier. Ondertussenl kon Bottas zich al snel opwerken van P9 naar P5. Stoffel Vandoorne verloor een plaats aan de Finse Mercedes-rijder maar bleef geruime tijd op een negende stek.


Angélique Detavernier
Angélique Detavernier
Na rondenlang trachten voorbij de Nederlander te geraken, veranderde Ferrari van tactiek. In ronde 19 kwam Vettel binnen voor nieuwe rubbers. Een ronde later reageerde Red Bull en haalde Max binnen, maar een super ronde van de WK-leider – alsook een klein probleem tijdens de pitstop bij Red Bull - leverde hem de undercut op en geraakte rijder nummer vijf zo voorbij de jonge Limburger. McLaren's Vandoorne reed lange tijd voor Felipe Massa in de Williams uit, maar moest de Braziliaan na zijn tragere pitstop voorbij laten. Hierdoor verloor de Rumbekenaar wellicht een puntenscorende positie. Vandoorne geraakte uiteindelijk niet meer voorbij de witte bolide en moest vrede nemen met een elfde plaats.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
In de eindfase van de race kwam het vooraan in het veld nog tot een onverwachte wending. Bottas kon na enkele ronden strijd voorbij Vettel geraken. De Duitser kloeg reeds enige tijd over problemen met zijn banden, en het blokkeren van de rubbers tijdens het verdedigen in zijn strijd met Valtteri deed er zeker geen goed aan. Ook Verstappen meldde aan zijn team dat hij moeite had met zijn banden en met twee ronden te gaan dook Max de pit in om van schoeisel te wisselen.

Kimi Raikkonen - Sebastian Vettel
Kimi Raikkonen - Sebastian Vettel
 Daarvoor moest ook Räikkönen de pit induiken nadat hij lek reed en Bottas aan zich voorbij zag gaan. Het leek erop dat Kimi een verdiende podiumplaats aan zijn neus zou zien voorbijgaan maar een ronde later sloeg het noodlot toe bij Vettel. Tot groot jolijt van de Britse fans reed de WK-leider op zijn beurt lek maar kon na een pitstop  plaats zeven vasthouden en hierdoor nipt één punt voorsprong behouden in het tussenstand om het wereldkampioenschap.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Groot-Brittannië 2017

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:21:27.430
2.Valtteri BottasMercedes+14.063s
3.Kimi RäikkönenFerrari+36.570s
4.Max VerstappenRed Bull+52.125s
5.Daniel RicciardoRed Bull+65.955s
6.Nico HülkenbergRenault+68.109s
7.Sebastian VettelFerrari+93.989s
8.Esteban OconForce India+1 lap
9.Sergio PérezForce India+1 lap
10.Felipe MassaWilliams+1 lap
11.Stoffel VandoorneMcLaren+1 lap
12.Kevin MagnussenHaas+1 lap
13.Romain GrosjeanHaas+1 lap
14.Marcus EricssonSauber+1 lap
15.Daniil KvyatToro Rosso+1 lap
16.Lance StrollWilliams+1 lap
17.Pascal WehrleinSauber+1 lap
18.Fernando AlonsoMcLarenDNF
19.Carlos SainzToro RossoDNF
20.Jolyon PalmerRenaultDNS



Foto's: Georges De Coster



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons