van der Horst

Groot-Brittannië: Max Verstappen wint gemakkelijk, twee Britten op het podium

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Wie kan Max Verstappen en Red Bull van de overwinning houden? Dat is gedurende de laatste races de vraag in de Formule 1. Maar ook in Groot-Brittannië kreeg men daarop nog geen antwoord, want de Nederlander reed een bijna perfecte race. Achter hem was er een furieuze strijd tussen Lando Norris en Lewis Hamilton over wie als beste Brit zou eindigen, maar de McLaren rijder haalde het voor de Mercedes piloot.
  • Powercars
Lando Norris nam een furieuze start
Lando Norris nam een furieuze start
Norris liet het publiek zelfs even dromen in de openingsfase van de race, door de leiding over te nemen van polesitter Verstappen. Het gejuich was oorverdovend, eveneens wanneer de andere McLaren van Oscar Piastri zich opdrong bij de de tweevoudige wereldkampioen, al draaide dat op niets uit. Maar na vijf ronden, stelde de Nederlander terug orde op zaken door voorbij de papaja-wagen van de Brit te snellen bij het aansnijden van Brooklands.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Ondertussen was Hamilton ook bezig aan een opmars. De Brit verloor een plekje bij de start, maar gaf niet op en begon met het inhalen van Fernando Alonso (Aston Martin). Overigens zou hij nog opschuiven naar een derde plek, nadat Piastri, maar ook beide Ferrari's en teamgenoot George Russell de pits indoken voor nieuwe rubbers. Alleen wat ze niet wisten was dat dit slecht zou uitdraaien voor hen.

Dit met dank aan Kevin Magnussen, die stilviel op de Wellington Straight met zijn Haas nadat de motor het begaf. De safety car kwam buiten en zo kreeg de top drie een "gratis" pitstop aangeboden. Het trio nam deze met dank aan en Piastri miste zo een kans om zich terug naar het podium te werken. Bij de herstart vloog Verstappen weg van de rest van het veld, maar voor Norris werd het vechten geblazen.

De Brit met Belgische roots reed verder op de harde band en deze zou het toch moeilijk krijgen om op temperatuur te komen. Dat terwijl Hamilton overschakelde op softs en zo twee ronden lang zijn jongere landgenoot belaagde. Alleen lukte het niet voor Hamilton en eens Norris een seconde voorsprong bij elkaar kon sprokkelen, had hij iets meer veiligheid om de tweede plek te behouden. Meer dan genoeg, want terwijl Verstappen als eerste de finishvlag begroette, was het Norris die als tweede over de meet kwam, voor Hamilton. Voor Red Bull de eerste overwinning sinds 2012 op Silverstone, voor het publiek was het dan weer een memorabel moment, gezien het sinds 1999 geleden was dat er nog eens twee Britten op het podium stonden.

Alexander Albon - Williams
Alexander Albon - Williams
Piastri moest genoegen nemen met de vierde plek, al werd dit evengoed als een podiumplek onthaald bij McLaren. Russell vervolledigde de top vijf. Sergio Pérez (Red Bull) moest zich weer opwerken uit de achterste gelederen en strandde op een zesde plek, voor Alonso. Nog iemand die een glorieuze dag beleefde was Alexander Albon (Williams), die in het laatste deel van de race de Ferrari's kon verschalken om zo als achtste te eindigen. Charles Leclerc en Carlos Sainz moesten tevreden zijn met het overschot aan de punten van de negende en tiende plek. Voor Alpine werd het een baaldag, beide wagens haalden de meet niet.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Groot-Brittannië 2023

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing52 ronden in 1:25:17
2.Lando NorrisMcLaren F1 Team+3.798s
3.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+6.783s
4.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+7.776s
5.George RussellMercedes-AMG F1 Team+11.206s
6.Sergio PérezRed Bull Racing+12.882s
7.Fernando AlonsoAston Martin F1 Team+17.193s
8.Alexander AlbonWilliams Racing+17.878s
9.Charles LeclercScuderia Ferrari+18.689s
10.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+19.448s
11.Logan SargeantWilliams Racing+23.632s
12.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+25.830s
13.Nico HülkenbergHaas F1 Team+26.663s
14.Lance StrollAston Martin F1 Team+27.483s
15.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 Team+29.820s
16.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+31.225s
17.Nyck de VriesScuderia AlphaTauri+33.128s
18.Pierre GaslyAlpine F1 TeamDNF
19.Kevin MagnussenHaas F1 TeamDNF
20.Esteban OconAlpine F1 TeamDNF

Foto's: Georges de Coster



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons