van der Horst

Groot-Brittannië: Van tweestrijd naar driestrijd?

Vettel - Bottas - Hamilton
Vettel - Bottas - Hamilton
Met zijn zege in Oostenrijk afgelopen zondag heeft Valtteri Bottas een gouden zaak gedaan in de strijd om het wereldkampioenschap Formule 1. Met zijn tweede overwinning van het seizoen – en tevens zijn carrière – zal de Fin zeker en vast enkele kopzorgen bezorgd hebben aan de Mercedes-pitmuur. Bottas volgt nu op slechts 15 tellen van teamgenoot Lewis Hamilton, en het lijkt er alvast niet op dat de 27-jarige zich zomaar in de rol van tweede rijder zal duwen. Integendeel zelfs, want nu mengt hij zich in de strijd om de wereldtitel. Hamilton volgt ondertussen op 20 punten van WK-leider Sebastian Vettel. Kan de Brit dit weekend – onder het gejubel van de thuisfans – de kloof met de Ferrari-rijder terug dichten? Of loopt Vettel wederom uit? Of Bottas op hem in?
  • Prospeed Competition
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Dit weekend slaat het F1-circus haar tenten op in het Engelse Silverstone, aldaar dit weekend de Grote Prijs van Groot-Brittannië zal plaatsvinden. Het zal de 72ste maal worden dat deze wedstrijd door zal gaan. Op papier is Lewis Hamilton sowieso de favoriet. Dit omdat het zijn thuisrace is, én ook omdat hij de afgelopen drie seizoenen steeds op het hoogste schavotje stond. In totaal won de drievoudige wereldkampioen er vier maal. Het record – vijf zeges – staat op naam van de legendarische Jim Clark. De Fransman Alain Prost evenaarde deze sportprestatie in 1993, het jaar dat hij voor de vierde keer wereldkampioen werd. Zal de Brit hetzelfde lot ondergaan als Prost?

Kimi Räikkönen - Ferrari
Kimi Räikkönen - Ferrari
Niet als het aan Scuderia Ferrari ligt. Het is al sinds 2011 geleden dat het Steigerend Paard in Engeland kon steigeren, maar vorige maand lieten de Italianen reeds weten dat een nieuwe specificatie van de Ferrari-krachtbron dit weekend zal ingezet worden. Het is niet enkel de derde motor dit seizoen voor beide rijders - Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen - maar ook tevens de derde upgrade die de Italianen uitvoerden. Silverstone is een circuit met snelle, vloeiende bochten en lange rechte stukken. Een sterke motor is zeker nodig om een goed resultaat neer te zetten. Of de nieuwe krachtbron sterk genoeg zal zijn om de Zilverpijlen te verslaan, zal snel duidelijk worden.

Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo
Voor Red Bull Racing, met de wat mindere Renault-krachtbron, lijkt het een moeilijk weekend te worden. Maar men mag niet enkel afgaan wat er op papier staat. Daniel Ricciardo stond de afgelopen vijf races op het podium ( waaronder zijn zege in Baku). Hiermee is de Aussie de eerste niet-wereldkampioen in de F1 die dat doet. Rubens Barrichello was de laatste, met maar liefst zeven podiumplaatsen op rij in 2004. Aan de andere kant van de garage ziet het er maar somber uit. Max Verstappen werd uit de race geknikkerd afgelopen zondag, en het was ondertussen zijn vijfde opgave van het seizoen. Max hoopt zondag de race uit te rijden, want verrassend genoeg hebben Fernando Alonso en onze compatriot Stoffel Vandoorne meer race kilometers op hun teller staan dan hem.

Fernando Alonso
Fernando Alonso
Honda zal dit weekend waarschijnlijk terug veranderingen moeten uitvoeren aan de McLaren's. Problemen met de nieuwe versie MGU-H aan de wagen van Alonso zorgde terug voor kopzorgen. Nu overweegt de Japanse constructeur om de sterkere spec 3-krachtbron te voorzien van de oudere versie van de MGU-H. Op die manier zouden gridstraffen voorkomen kunnen worden. Maar het zou weleens kunnen dat Honda alles bij Alonso zou vervangen, en zo een reservevoorraad kan opbouwen voor later dit jaar. Op het razendsnelle Silverstone zou de Brits-Japanse alliantie toch een vogel voor de kat zijn en het lijkt de betere optie te zijn om ginds straffen te incasseren. De volgende race, op de trage Hungaroring, biedt McLaren meer kansen op een puntenscorende resultaat.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Dit weekend verkiezen Stoffel en Co wederom voor een agressieve aanpak op vlak van banden. Zowel de Rumbekenaar als zijn Spaanse teammakker kiezen voor maar liefst tien sets van de supersoft P-Zero rubbers. Daarnaast hebben beide rijders elk één set van de mediumband en twee setjes van het zachte schoeisel. De exacte allocatie van al de rijders publiceerden we eerder. En indien u dit weekend de actie wil volgen vanuit het comfort van uw zetel, dat kan. De kwalificatie voor de Grote Prijs van Groot-Brittanië op zaterdag is rechtstreeks te volgen op Play Sports 1 van Telenet om 13u45. En voor de race op zondag kan u afstemmen op dezelfde zender van Telenet en dit vanaf 13u30. Ook bij de Franstalige zender La Deux kan u terecht voor de rechtstreekse uitzending op zowel zaterdag en zondag.

Foto's: Georges De Coster & Racing International Photography




  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons