van der Horst

GRX met drie Hyundai's naar World RX

Marcus & Niclas Grönholm
Marcus & Niclas Grönholm
Vorig seizoen liet Niclas Grönholm zich reeds positief opmerken in de World RX door, op de slotmanche in Zuid-Afrika na, met de Hyundai i20 steeds binnen de halve finales te eindigen en viermaal de finale te halen. Een podium zat er niet in tussen al het fabrieksgeweld, maar de Fin was wel 'the best of the rest' met een zevende plaats in het eindklassement na de officiële Audi's, VW Polo's en Peugeots. Maar voor de derde Peugeot van Kevin Hansen waardoor het team van tweevoudig WRC kampioen Marcus Grönholm met een vierde plaats beste privé-team werd in het klassement bij de teams.
  • VR Racing
Niclas Grönholm & Timur Timerzyanov met Hyundai i20 RX
Niclas Grönholm & Timur Timerzyanov met Hyundai i20 RX
Het in Finland gevestigde team van de dubbele WRC-kampioen Marcus Grönholm gaat door in het WK Rallycross met zoon Niclas Grönholm en de Rus Timur Timerzyanov als vaste bezetting in de Hyundai i20 Supercar.

Ook team manager Jussi Pinomäki blijft aan boord en had vorig seizoen een dubbele taak. Zo liet hij Reinis Nitiss het Europees kampioenschap rijden in een Ford Fiësta ex-Grönholm, een kampioenschap dat de Let daarenboven won. De kerverse Europees kampioen is dus geen onbekende voor Pinomäki en zal naast het ontwikkelingswerk ook bij enkele wedstrijden zijn bips schuiven in een van de drie Hyundai's. Het feit dat ook drievoudig Europees kampioen en de zeer ervaren Rus Timerzyanov aan boord blijft, heeft ongetwijfeld deels te maken met het feit dat hij samen met Pinomäki al enkele jaren onderweg is. Pinomäki was in 2017 nog verbonden aan het team van OlbergsMSE waar de Rus samen met Kevin Eriksson ploeg vormde met een Ford Fiësta. In 2018 verkaste Timerzyanov in het spoor van Pinomäki richting GRX van Grönholm. Het team trainde al in Frankrijk met de geëvolueerde Hundai i20 Supercars.      

Niclas Grönholm - Hyundai i20 RX
Niclas Grönholm - Hyundai i20 RX
Marcus Grönholm: "We wisten dat ons eerste seizoen met een nieuwe auto zwaar zou worden tegen het fabrieksmateriaal, maar we hebben onze verwachtingen in 2018 overtroffen en gedurende de winterstop hebben we hard gewerkt om onze i20 Supercars nog te verbeteren en in 2019 een voglende stap te kunnen zetten."
 
Niclas Grönholm: "Komend seizoen wordt de eerste keer dat ik voor het tweede achtereenvolgende jaar met dezelfde auto zal rijden en dus kan ik boven op reeds enige ervaring. Het nieuwe seizoen komt eraan en ik kijk erg uit naar de eerste race op het nieuwe circuit in Abu Dhabi."
 
Timur Timerzyanov - Hyundai i20 RX
Timur Timerzyanov - Hyundai i20 RX
Timur Timerzyanov: "Dit seizoen biedt meer mogelijkheden voor de privé-teams, wat betekent dat we ook een grotere kans maken op schitterende resultaten. Het wordt een open kampioenschap met veel podiumkandidaten."
 
Jussi Pinomäki: "Vorig jaar hebben we een goede basis opgebouwd, terwijl naast de piloten ook de mecano's aan boord blijven voor dit seizoen. Iedereen kent dus het materiaal goed en dat is een voordeel. Op vlak van evoluties hebben we ook een derde auto opgebouwd waarin regerend Europees kampioen Reinis Nitiss kan trainen als ontwikkelingsrijder en hij daarnaast enkele races kan rijden om de evoluties op het terrein uit te testen."


Foto's: Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 11 februari 2019.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons