van der Horst

GT Cup Open: Spa: Stienes Longin en Nicolas Saelens tweede na knappe remonte

Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
De eerste race van de GT Cup Open in Spa-Francorchamps bood flink wat spektakel. Na de pitstops zagen we een flinke herschikking van het klassement, maar uiteindelijk was het Luca Ludwig en Iván Velasco met de Mertel Motorsport Ferrari die zonder problemen de overwinning pakten. Opvallend was de indrukwekkende remonte van Stienes Longin. De Leuvenaar lag na de pitstops op de vijfde plaats, maar slaagde er in de laatste ronde toch nog in om de tweede plaats te veroveren in de Q1 Trackracing Porsche, die hij deelt met Nicolas Saelens. Verder was er vreugde voor het Limburgse team met een overwinning voor Laurens Vandervelde en Nathan Brauns in de Am-klasse.
Mertel Motorsport - Ferrari 488 Challenge Evo
Mertel Motorsport - Ferrari 488 Challenge Evo
Vanaf het begin van de race was Ludwig de onbetwiste leider van het veld. De Duitser wist met zijn groene Ferrari snel een voorsprong op te bouwen ten opzichte van de rest van de deelnemers. Echter, die opgebouwde voorsprong verdampte na de pitstops. Vanwege hun eerdere successen moesten ze langer in de pits blijven. Maar Velasco wist het gat opnieuw te vergroten om vervolgens moeiteloos naar de overwinning te rijden. Achter de leider ontstond een spannende driestrijd, maar zoals het gezegde gaat: "als drie honden vechten om een been, loopt Stienes Longin ermee heen".

Stienes Longin en Edgard Terium
Stienes Longin en Edgard Terium
De Leuvenaar en Saelens hadden vroeg gewisseld, waardoor Longin kon oprukken naar de vijfde plaats. Met een achterstand van 18 seconden op plek vier moest hij echter een aanzienlijke kloof overbruggen. Desondanks slaagde Longin erin om die achterstand goed te maken en bij de laatste ronde kon hij aansluiten bij de strijd om het podium. In Combes bezette hij de derde plaats en in Speakers Corner wist hij buitenom de Rossocorsa Racing Ferrari van Lorenzo Innocenti en Niccoló Schiró te gaan. Vervolgens wist hij stand te houden en moest de blauwe Ferrari tevreden zijn met de derde plek.

Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
In de Am-klasse vond de beslissende inhaalbeweging plaats na de pitstops, uitgevoerd door Brauns. Hij wist stand te houden en mocht samen met Vandervelde het podium beklimmen. Bovendien mochten Nicolas Vandierendonck en Bogdan Duma ook het podium op, nadat zij met hun Q1-Trackracing Porsche als derde over de finish kwamen. Ten slotte eindigden Lars Zaenen en Xander Przybylak als zevende algemeen en zesde in Pro-Am, terwijl Philippe Wils (Speedlover Porsche) als zevende in de Am-klasse eindigde.

Foto's: Thomas SmetsDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in International GT Open op zaterdag 25 mei 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa-Francorchamps.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons