van der Horst

Paul Ricard: Nabeschouwing Aston Martin Racing GPR

De International GT Open is op een onwaarschijnlijk sterke manier gestart voor GPR Aston Martin Brussels. Het Belgische team behaalde met de Aston Martin Vantage V12 een pole, een algemene zege en een zege in de klasse GTS op de Franse omloop van Paul Ricard. Enzo Ide en Maxime Soulet gaven er hun visitekaartje af en zorgden voor heel wat Belgisch gevoel op koude en doorweekte omloop in het… zuiden van Frankrijk.
Het weer was dé bepalende factor dit weekend in Paul Ricard. Op zaterdag hulde de Franse omloop zich bij momenten in een dikke mist, waardoor onder meer de kwalificatiesessie voor de race van zondag diende verplaatst te worden. “We begonnen de dag met een zesde chrono in de eerste kwalificatiesessie, een sessie die door de regen grondig verstoord werd”, aldus teammanager Pino. “We vonden echter een zeer goede set-up voor de wedstrijd en wisten dat onze beide rijders klaar waren voor een sterk nummer.
 
Wat volgde was een pure show van Enzo Ide en Maxime Soulet. De West-Vlaming Ide startte schitterend voor de lange race van 70 minuten en reed van de zesde plek naar de leiding, alvorens het stuur aan Maxime Soulet over te geven. “Enzo heeft hier laten zien tot wat hij in staat is”, aldus Maxime Soulet. “Hij reed bijzonder sterk, pakte de kop en zorgde er voor dat ik met een buffer aan mijn opdracht kon beginnen. In de regen bouwde ik vervolgens ronde na ronde de kloof verder uit en we haalden het in onze GT3 Aston Martin Vantage V12 voor de andere GT3’s en… GT2’s. Dit is een zege van Enzo en mij, maar zeker ook van het team van Pino Sperlinga, want de wagen was geweldig en de pitstop verliep zonder enig oponthoud. Ik ben uiteraard enorm gelukkig om mijn eerste race in een Aston Martin, wat een wagen overigens, winnend af te ronden.
 
De nacht bracht weinig beterschap in het weerbeeld, maar dat deerde de Belgische troepen niet. Maxime Soulet verzekerde zich ’s morgens, net na achten, van de pole voor de tweede race. “We zitten in het goede ritme”, lachte ook José Farasyn, de man van Aston Martin Brussels.
 
De race op een opdrogende piste was er één voor strategen. Maxime Soulet kon de eerste plek vasthouden, maar een reglementaire extra 15 seconden tijdens de pitstop, als gevolg van de zege op zaterdag, maakten dat Enzo Ide als derde weer de piste op moest. “We namen de toch wel moeilijke beslissing om het tweede deel van de race op slicks af te werken, ondanks de koude en natte baan”, legde Enzo Ide na de race uit. “Ik heb tijdens de eerste ronden van mijn stint echt wel gezweet. Het was helemaal niet makkelijk om het vermogen van de Vantage V12 op de baan te houden, maar eens de baan wat droger werd, gingen de rondetijden naar omlaag en kwam ik dichter en dichter bij de beide Ferrari 458 GT2, die vooraan voor de zege vochten. In de laatste ronde kon de tweede stek pakken, maar voor de zege kwam ik letterlijk één of twee bochten te kort. De beide Italiaanse wagens stonden op regenbanden en hun rubber kreeg het letterlijk warm. Ik bleef duwen, maar strandde dus op goed één seconde. Nu goed, tweede na een moeilijke race, met 15 seconden straftijd en een zege in de GTS klasse (de klasse voor de GT3’s) is uiteraard een fantastisch resultaat voor heel het team. Ik kan niet anders dan iedereen van GPR en Aston Martin bedanken voor de kans hier in de European GT Open. Het is overigens een heel mooi kampioenschap en wie weet komen we nog terug.
 
Pino Sperlinga was uiteraard ook een tevreden man. “Dit is een opsteker van formaat na het moeilijke weekend in Zolder, een opsteker die maakt dat we extra gemotiveerd naar Dijon trekken voor de tweede race van het BRCC, over nu twee weken. Een ongelofelijk compliment ook voor Maxime Soulet en Enzo Ide die beide schitterend reden.’’

Aston Martin Racing GPR press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in International GT Open op maandag 29 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons