van der Horst

Rallye Neige et Glace: Guino Kenis & Bjorn Vanoverschelde klaar voor de eindsprint om de zege

Guino Kenis / Bjorn Vanoverschelde - BMW 325i
Guino Kenis / Bjorn Vanoverschelde - BMW 325i
Met nog één dag te gaan is de Rallye Neige et Glace in volle finale. De bemanningen hebben reeds 779 km achter de kiezen, waarvan 380 tegen de chrono, gespreid over 28 RT’s. Na een eerste kennismaking op zondagavond met vijf RT’s over 80 km lieten de Belgen reeds meteen in hun kaarten kijken. Onze landgenoten zijn de onvervalste leiders in deze regularity competitie.
Guino Kenis was na enkele podiumplaatsen in voorgaande edities niet naar Frankrijk afgezakt om een bijrol te spelen. Met routinier Bjorn Vanoverschelde aan zijn zijde was hij in zijn BMW 325i de eerste leider, terwijl het duo Decremer/Albert (Opel Ascona) met amper één seconde verschil in de buurt bleef voor de Franse équipe Sanseigne/Fornasier (Fiat Cinquecento). Maar liefst 14 van de 17 ingeschreven Belgische teams in regularity Historic (buiten de 4x4 wagens die een eigen klassement rijden) stonden binnen de top 20. Dat bewijst nog maar eens de suprematie van de Belgen in deze autosportdiscipline.

Ook tijdens de tweede dag met 264 km waarvan 130 tegen de chrono over 10 KP’s was de Turnhoutse BMW-dealer de beste en sloot af in winnende positie. Hij wist zijn voorsprong verder uit te diepen met een 15-tal seconden bonus op Sanseigne/Fornasier die haasje over speelden met Decremer/Albert. Amper vier niet-Belgische teams konden zich handhaven binnen de top 15.
Kenis kon echter zijn leiding niet behouden en verloor tijdens de derde dag kostbare tijd. Hij gaat de slotdag in met een achterstand van amper 8 seconden op het Franse duo Sanseigne/Fornasier die nu ook wisten door te stoten naar de leiding. Belgen Delhez/Noelanders (Ford Escort) staan nu samen met Decremer/Albert op een gedeelde derde plaats op amper 10 seconden van Guino Kenis en Bjorn Vanoverschelde.

Saseigne / Fornasier- Fiat
Saseigne / Fornasier- Fiat
“Waar ik voor vreesde is realiteit geworden,” aldus Guino Kenis. “De Franse lokale rijder is met zijn Fiat in het voordeel omdat hij een kleinere cilinderinhoud heeft en 1 seconde straftijd voor mijn BMW staat gelijk met 0,8 seconden voor de Fiat die amper 1000cc heeft, maar goed geprepareerd is voor het grote werk. Het lag er trouwens spekglad bij met veel sneeuw. Ik blokkeerde enkele keren mijn voorste wielen en hierdoor klopten de gegevens van de computer niet meer en verloren we tijd aan de meet en de tussentijdse tijdopnames. Maar we hebben ons super geamuseerd in de sneeuw met de BMW. Op bepaalde momenten konden we onmogelijk op ideale tijd klokken en moesten we vol gas door de sneeuw. Indien Sanseigne morgen geen fouten maakt, dan kennen we de winnaar. Ik was hier reeds derde en tweede en ik ga alles uit de kast halen op de slotdag om te winnen. Maar het wordt moeilijk”.

Ook voor de rest van het podium wordt het spannend tussen Delhez en Decremer die ex aequo op de derde plaats staan.
 
Top 10
1 SANSEIGNE/FORNASIER 84 FR/FR
2 KENIS/VANOVERSCHELDE 92 B/B
3 DELHEZ/NOELANDERS 102 B/B
4 DECREMER/ALBERT 102 B/B
5 GEORGES/VANDEVORST 135 B/B
6 PIRAUX/MONARD 170 B/B
7 CHABALLE/PIRET 174 B/B
8 CUYNEN/DESMET 248 B/B
9 VAN ROMPUY/SMEETS 304 B/B
10 GAROS/FONTAINE 343 B/B
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rally op dinsdag 15 februari 2022.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons