van der Horst

Kempenrally: Guino Kenis met Bjorn Vanoverschelde meesterlijk voor eigen publiek

Kenis - Vanoverschelde / BMW 2002 Ti
Kenis - Vanoverschelde / BMW 2002 Ti
De tweede editie van de Kempenrally werd, ondanks het regenweer, een succes. Met 86 deelnemers aan de start, spektakel op de uitdagende regelmatigheidsproeven en vooral de ideale locatie van het rallycentrum op de terreinen van de Coöperatie Hoogstraten (Veiling), waren alle ingrediënten aanwezig voor een mooie dag autosport in de Noorderkempen. Op sportief vlak waren Guino Kenis en Bjorn Vanoverschelde in Sporting Regularity en vader en zoon Paul en Sander Van den Wyngaert in Classic de winnaars van deze tweede uitgave.
Guino Kenis realiseert zijn jeugddroom
"Een mooie combinatie van snelheid en navigeren."


In de snelste categorie moesten de deelnemers op de proeven in Hoogstraten, Rijkevorsel en Zundert een gemiddelde snelheid van 80 km/h aanhouden. Door het regenweer en de modder op de landbouwwegen, was dat voor veel deelnemers een uitdaging. Niet voor Guino Kenis en Bjorn Vanoverschelde, die met hun BMW 2002 Ti de wedstrijd domineerden. De BMW-dealer uit Turnhout kon zo een jeugddroom realiseren.

Guino Kenis en Bjorn Vanoverschelde
Guino Kenis en Bjorn Vanoverschelde
"Ik heb twee jaar geleden de Kempenrally mee terug op de kaart gezet, omdat de Nacht der Kempen vroeger, toen ik klein was, het hoogtepunt van het jaar was. Gelukkig heeft de nieuwe organisatie een doorstart gemaakt en het was een mooie editie hier in Hoogstraten. Ik kwam aan de start om te winnen en dat is gelukt," vertelde Guino Kenis.
Navigator Bjorn Vanoverschelde, een topper in de regelmatigheidsrally's, had ook lof voor de organisatie:
"De keuze om de proeven niet te mogen verkennen en te moeten rijden op stafkaart, is origineel en amusant als navigator. De wedstrijd biedt een mooie combinatie tussen snelheid en kaartlezen."

De tweede plaats ging naar Peter Van Rompaey en Peggy De Busser in hun originele Lada VFTS, voor de broers Jens en Danny Neskens, die deze keer aan de start kwamen met een Opel Ascona B. Patrick Michiels en Geert Van Hoppen eindigden net naast het podium met hun BMW 323i, voor Dirk van Gorp en Luc Avonds, die met hun Alfa GTV 2500 lange tijd in strijd waren voor een podiumplaats.

Lotte Michiels, de enige dame aan het stuur in deze categorie, moest de strijd staken na een dubbele lekke band, terwijl Jelle Campforts zijn Lada tegen een boom zette. Erik Dams en Yannic Sterken zorgden op de showproef ongewild voor extra show door hun Corolla op het dak te leggen aan 5 km/h, nadat ze een boordsteen raakten.

Meteen prijs voor Sander en Paul Van den Wyngaert

In de Classic, tot 60 km/h gemiddeld, kwam een bijzonder gevarieerd wagenpark aan de start, met enkele wiegende 2 PK's, zoals de Sahara 2CV van Seppe Verstegen, de Deuggyr-2CV van Koen Mertens en de Dyane turbo van Filip Van Gool, maar ook de MG B GT V8 van Dirk Smits, De Fiat 124 Abarth van Dirk Vermeersch, de Chrysler Avenger van Philip Smets, enz.

Kempenrally
Kempenrally
Na de verrassende leidersplaats van Filip Geerts met zijn Porsche 911 na de eerste RT in Rijkevorsel, uitgerekend zijn woonplaats, nam Guy Moerenhout het commando over. De 70-jarige Lancia-rijder was echter te enthousiast op de showproef in Hoogstraten, waar hij te snel was. Philip Copmans nam de leidersplaats over met zijn Opel Kadett GT/E, maar opnieuw op de rondkoers in Hoogstraten kregen we een nieuwe leider. Sander en Paul Van den Wyngaert namen definitief de leiding met hun VW Corrado. Ze wonnen met 47,91 strafpunten voor Geerinckx Guy en Xavier Collin (BMW, 57,08 punten) en Guy Moerenhout met Filip De Munck (Lancia Delta Integrale, 65,14 punten).

"Dit hebben ons geweldig geamuseerd en dit resultaat is beter dan onze verwachtingen. Ik had bij mijn eerste deelname een Top 10 als doelstelling. Aan winnen heb ik nooit gedacht. Merci aan mijn pa die me prima genavigeerd heeft," aldus Sander Van den Wyngaert.

Filip Geerts en Jan Smet, de eerste leiders, eindigden met een brede smile en luid aangemoedigd door familie en vrienden op de 17de plaats: "Ik ben de ganse week nerveus geweest voor onze eerste echte rally, maar het was een bijzonder plezante ervaring. Dit smaakt naar meer," vertelde Filip, die amper drie plaatsen achter Eric Van Peer, de winnaar van de vorige editie, strandde. Luc Martens uit Hoogstraten werd 13de met zijn BMW 325i: "Het was mijn eerste kennismaking met een rally. Ik heb in het verleden aan karting gedaan, maar dit is helemaal iets anders. In het donker hebben we een paar plaatsen verloren. Ik heb me goed geamuseerd en dat is het belangrijkste."

Dankzij VZW Markland lijkt de Kempenrally de draad van het rijke verleden weer op te pikken in Hoogstraten. Afspraak in 2020.

Kempenrally PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rally op zondag 15 december 2019.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons