van der Horst

Gulf 12H: 2 Seas op pole - Vanthoor achtste

2 Seas Motorsport - Mercedes-AMG GT3
2 Seas Motorsport - Mercedes-AMG GT3
De 2 Seas Motorsport Mercedes #1 heeft de pole positie veroverd voor de 11e editie van de Gulf 12 Hours, de tiende op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. De bolide van Ben Barnicoat, Isa Bin Abdulla Al Khalifa en Martin Kodrić zette gemiddeld de snelste chrono neer en bleef zo de SPS Automotive Performance Mercedes van Kenny Habul, Mikael Grenier en Maro Engel voor. Een volledig eerste rij voor het merk met de ster dus, met de uittredend winnaars op pole. Ferrari bekleedt de tweede rij, met de AF Corse 488 GT3 #51 voor de Kessel VR46-bolide. Dries Vanthoor start als achtste.
  • Hamofa Performance
Dries Vanthoor zette in zijn Attempto Racing Audi R8 LMS GT3 #99 laat in de sessie een 1:51.240 op de klokken, goed voor de besttijd in Q1, maar blijkbaar zat er nog meer in, want de Limburger pushte verder. Op enkele minuten van het einde deed hij met een 1:51.048 nog een tikkeltje beter en parkeerde hij zijn Audi op kop van de tabellen met bijna een volle seconde bonus, om luttele momenten later zijn prestatie geschrapt te zien omdat hij de eerste bocht naar rechts iets te fel afsneed. De ronde werd de rode vlag bovengehaald enkele tellen voor hij de lijn overschreed, waarna zijn chrono wederom geschrapt werd. Met nog 1:39 te gaan, was er geen mogelijkheid meer om een outlap af te werken en een nieuwe ronde op te starten, waarna Q1 niet meer hernomen werd. De toon was echter gezet, met een besttijd uit Dries' eerste snelle ronde. Murad Sultanov klokte een chrono die maar liefst zes tellen trager was, waardoor de Audi vanop rij 4 zal starten.

De absoluut snelste chrono (1:51.170) kwam uiteindelijk op naam van David Fumanelli en dat in de slotminuten van de laatste kwalificatieheat. Fumanelli viel te elfder ure in voor Valentino Rossi, die in quarantaine zit. Helaas was dat niet voldoende voor een plaats op de eerste startrij. In GT4 won de Century Motorsport Aston Martin voorlopig het pleit, voor de Greystone GT McLaren.

Wordt 2 Seas Motorsport het eerste team dat de Gulf 12 Hours wint voor twee verschillende constructeurs? Of wordt het toch opnieuw Attempto Racing en Dries Vanthoor, die als enige de eer van Audi hooghouden. Of misschien slaat Ferrari wel terug, het meest succesvolle merk in de race in de Verenigde Arabische Emiraten. Het antwoord volgt morgen om middernacht lokale tijd.

De wedstrijd start morgenvroeg om 9u40 lokale tijd (6u40 Belgische tijd) en is te volgen via de livestream op de website van de organisatie, terwijl onze Nederlandse vrienden van RaceResults traditiegetrouw de timekeeping voor zich nemen. Rond half zes 's avonds lokale tijd (circa 14u30 Belgische tijd) wordt het tweede luik van de race op gang gevlagd.

--- Uitslag kwalificaties Gulf 12 Hours 2021 (pdf) ---

Update 20u30: In het artikel werd eerst gemeld dat Dries Vanthoor geen snelle ronde had neergezet. Bij de publicatie van de officiële resultaten, bleek dat niet correct en had onze landgenoot wel een snelle chrono gezet, waardoor hij niet achteraan, maar op P8 start. De tekst is hierop aangepast.

Foto: Gulf 12 Hours



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op vrijdag 7 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons