van der Horst

Gulf 12H: Oman Racing houdt Black Falcon af voor pole - Kanontijd van Davide Rigon

Oman Racing Team - Aston Martin Vantage GT3
Oman Racing Team - Aston Martin Vantage GT3
De enige Aston Martin Vantage ingeschreven voor de Gulf 12 Hours 2015 start morgen vanop de pole positie voor de eerste race over zes uur. In de kwalificatiesessie aan het einde van de dag was de potente Britse bolide gemiddeld genomen het snelst en hield daarmee beide Black Falcon Mercedessen alsook de verzamelde Ferrari-armada af.
Kessel Racing - Ferrari 458 Italia GT3
Kessel Racing - Ferrari 458 Italia GT3
Drie kwalificatieheats van elk 15 minuten stonden om kwart na vier lokale tijd op het menu; waarbij in elke heat één van de rijders van elke wagen in actie diende te komen. Jeroen Bleekemolen vertelde ons eerder deze week dat hij verwachtte dat de chrono's, mede dankzij de goede grip vanwege de Grote Prijs F1 en vele testsessies nadien, ongeveer een seconde sneller zouden zijn dan vorig jaar. De voorspellingen van onze Noorderbuur werden vanavond ook volledig ingelost, met een kanontijd van 2:08.717 op naam van Davide Rigon ongeveer halfweg de laatste kwalificatiesessie.

Black Falcon - Mercedes SLS AMG GT3
Black Falcon - Mercedes SLS AMG GT3
Gemiddeld genomen was de Aston Martin Vantage even wel het snelst, met een referentietijd van 2:09.688, eveneens meer dan een seconde sneller dan de beste tijden uit 2014. De beide Mercedes SLS AMG GT3 volgden op ongeveer een tiende, met de #2 van Buurman/Al Faisal/Haipt gemiddeld over drie ronden een half tiende sneller dan het zusterexemplaar van Al Qubaisi/Bleekemolen/Engel. Deze laatste kregen evenwel af te rekenen met een alternatorprobleem. "Het was moeilijk rijden, met bepaalde dingen zoals de stuurbekrachtiging die niet werkten zoals gewoonlijk. Als je rekening houdt met die problemen, is dit toch nog een mooi resultaat", aldus Jeroen Bleekemolen. En hoewel Ferrari de top drie dan wel misliep, werd de rest van de top 10 ingevuld door Ferrari 458 Italia...

Equipe Verschuur - Renault R.S.01
Equipe Verschuur - Renault R.S.01
Het exemplaar van Flohr/Castellacci/Rizzoli pakte met een 2:11.028 niet alleen de vijfde plek, maar ook de Pro-Am pole, gevolgd door merkgenoten de Bernardi/Capirossi/Cadei van Kessel Racing (2:11.992); eveneens primus in de Gentlemen-klasse. Een gecombineerde tijd van 2:13.529 liet de Renault R.S.01 van Equipe Verschuur nipt buiten de top tien vallen, al zat er maar liefst een verschil van drie volle seconden tussen de chrono van Miguel Ramos en deze van zijn tragere landgenoot Filipe Barreiros.

MRS GT-Racing - Porsche 911 GT3 Cup
MRS GT-Racing - Porsche 911 GT3 Cup
De lone Wolf start als twaalfde (2:15.809), terwijl de Porsche 991 van Xavier Maassen en zijn Amerikaanse teamgenoten Charlie Putman en Charles Espenlaub met een veertiende chrono (2:17.229) een niet onverwachte pole in de Cup-klasse reed. Niet onverwacht, gezien de wagen al de ganse meeting bovenaan de tabellen staat in die klasse.


Yas Marina - Yas Viceroy Hotel
Yas Marina - Yas Viceroy Hotel
De Gulf 12 Hours is een wedstrijd welke opgedeeld wordt in twee races van zes uur, waartussen de teams een goede 2,5 uur hebben om de wagens op te lappen. Bij de start van race 2 worden de posities zoals afgevlagd in race 1 in acht genomen, eventuele volledig afgelegde ronden voorsprong ten opzichte van een concurrent worden behouden waarmee de situatie nog het best te vergelijken is met deze bij een safety car-neutralisatie. Race 1 start om 9:30 lokale tijd, 6:30 Belgische tijd.

--- Gecombineerde uitslag kwalificaties Gulf 12 Hours 2015 (pdf) ---

Foto's: Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op donderdag 10 december 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons