van der Horst

Gulf 12H: Rigon bezorgt Kessel Racing voorlopig voordeel - Maassen subliem in Cup-klasse

Kessel Racing - Ferrari 458 Italia GT3
Kessel Racing - Ferrari 458 Italia GT3
Kessel Racing heeft de eerste 6H-race in Abu Dhabi gewonnen in het kader van de Gulf 12 Hours. Belangrijkste wapenfeit tijdens het eerste deel van de race rond de klok was een incident in de eerste bocht van de openingsronde waarbij meteen twee wagens werden geëlimineerd, terwijl ook een derde bolide schade opliep. In Pro-Am leidt voorlopig AF Corse, terwijl Kessel Racing een een-twee boekt in de Gentlemen-klasse, ondanks een een drive-through penalty in de eindfase. Xavier Maassen bezorgde de MRS GT-Racing Porsche een vroeg voordeel door reeds bij de start flink uit te lopen op de verzamelde Porsche-concurrentie.
Start Gulf 12 Hours 2015
Start Gulf 12 Hours 2015
De Kessel Racing Ferrari 458 Italia #11 vertrok van op een vierde plaats en ontweek de valkuilen in de openingsfase. Wanneer Davide Rigon vervolgens het stuur nam, drukte de Italiaan zijn conculega’s nogmaals met de neus op de feiten door de ene na de andere snelle ronde te klokken. In ronde 55 nam de Kessel Racing-piloot op overtuigende wijze de leiding over van de Black Falcon Mercedes #2; een beslissend moment tijdens de eerste race op het Yas Marina Circuit zo bleek.

Black Falcon - Mercedes SLS AMG GT3
Black Falcon - Mercedes SLS AMG GT3
Laatstgenoemde wagen had bij de start de kop genomen, gevolgd door zusterwagen #1 en de Oman Racing Aston Martin Vantage. Bij de eerste reeks pitstops wisselden de beide Mercedes kort van positie, maar eenmaal op de baan leek Al Qubaisi niet opgewassen tegen het tempo van zijn concurrenten. Uiteindelijk zakte hij terug naar de vierde plaats, om in dezelfde ronde wanneer Rigon de leiding pakte terug op te schuiven naar een provisoire podiumplaats, maar om deze uiteindelijk toch terug te moeten afstaan. In de eindfase kreeg de Black Falcon Mercedes #2 nog een drive-through penalty aan de broek wegens een niet-reglementaire pitstop, maar dit bracht geen gevaar mee om nog in dezelfde ronde te eindigen.

MRS GT-Racing - Porsche 911 GT3 Cup
MRS GT-Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Daar waar AF Corse in Pro-Am een één-twee pakt, doet Kessel Racing dat in de gentlemen-klasse. De wagens zitten evenwel nog in dezelfde ronde dus als straks de klokken op nul gezet worden voor race 2, krijgen we mogelijk opnieuw een echte strijd. Wat niemand in de andere klassen lukte, daar slaagde MRS GT-Racing in de Cup-klasse wel in, en dat met de bolide van Xavier Maassen, Charles Putman en Charles Espenlaub. De bolide is reeds de ganse week dé referentie en dat is ook nu niet anders; het Nederlands-Amerikaanse trio pakte dan ook verdiend een ronde bonus op naaste achtervolger Brookspeed - een voordeel dat straks bij de start van race 2 behouden blijft.

Crash bij de start van de Gulf 12 Hours 2015
Crash bij de start van de Gulf 12 Hours 2015
Minder goed verving het de GDL Racing Porsche #87 die bij de startcrash vloeistof verloof en al vroeg de handdoek moest werpen. De wagen kwam in de eindfase nog wel terug de baan op, maar speelde vanzelfsprekend geen rol van betekenis. Voor de Dragon Racing Ferrari verliep het nog minder goed, na schade linksachteraan kwam de wagen zelfs niet meer in actie. De tweede Ferrari die betrokken geraakte in het incident, de nummer #55 van Gerber/Cioci/Melnikov, kon zijn weg verderzetten. Het AF Corse-trio kon gisteren niet deelnemen aan de kwalificaties wegens een crash tijdens de trainingen eerder op de dag, maar kon vandaag nog knap remonteren om als zevende te finishen. De enige Wolf aan de start kende, wederom, geen probleemloze wedstrijd met onder meer problemen aan het gaspedaal, maar ook een relatief zwakke bezetting geeft als resultaat voorlopig een 16e plaats.

Straks om 17:45 start de tweede race over zes uur. Alle wagens die aan het einde van race 1 ronde voorsprong hadden, behouden dat voordeel bij aanvang van race 2.

--- Uitslag Race 1 Gulf 12 Hours 2015 (pdf) ---

Foto's: Martijn WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op vrijdag 11 december 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons