van der Horst

Gulf 12H: Dubbelzege voor Ferrari in Abu Dhabi

AF Corse - Francorchamps Motors - Ferrari 488 GT3
AF Corse - Francorchamps Motors - Ferrari 488 GT3
De slotmanche van de Intercontinental GT Challenge is op naam gekomen van AF Corse en Ferrari. Op het circuit van Abu Dhabi waren Antonio Fuoco, Alessandro Pierguidi en James Calado te sterk voor de concurrentie. De meest interessante strijd was die voor de tweede plek: ook die ging uiteindelijk naar een Ferrari, die van Davide Rigon, Alessio Rovera en Nicklas Nielsen. Gilles Magnus (Saintéloc Audi) leek even op een podiumplek af te stevenen, maar moest de strijd staken met technische problemen.
Van een dubbel succes voor Mercedes in de kwalificatiesessie van de Gulf 12 Hours naar een dubbelzege voor Ferrari op zondag. De ommekeer valt grotendeels te verklaren door een catastrofale openingsfase voor beide AMG GT3 van GruppeM Racing, die beide wegvielen door motorproblemen. Daniel Juncadella wordt desalniettemin de nieuwe kampioen bij de rijders, Mercedes was al zeker van de hoofdprijs bij de constructeurs.

Eens de twee Mercedes van het toneel verdwenen waren, kwam de tegenstand voor Ferrari vooral van beide Audi R8 LMS GT3 van Saintéloc Racing. De bolide van Patric Niederhauser, Christopher Haase en Erwan Bastard kwam slechts drie vierde van een seconde tekort voor de zilveren medaille.

Onze landgenoot Gilles Magnus, samen met Lucas Légeret en Simon Gachet ingeschreven op de tweede R8 van het Franse team, streed mee vooraan tot de mechaniek roet in het eten kwam gooien op anderhalf uur van het einde. Meer nog: halfweg wedstrijd voerde de jonge Antwerpenaar, die zijn visitekaartje heeft afgegeven, het veld aan.
Belgisch podium in GT3 Am
SunEnergy1 by SPS - Mercedes-AMG GT3
SunEnergy1 by SPS - Mercedes-AMG GT3
Knap vijfde algemeen, achter de enige overgebleven Mercedes uit de Pro-klasse, eindigde de winnaar in Pro-Am. Kenny Habul, Philip Ellis en Martin Konrad (SunEnergy1 Mercedes AMG GT3) verloren slechts één ronde op de winnaars en verdienen dus hun succes in hun klasse.

Gulf 12 Hours 2022 podium GT3-Am
Gulf 12 Hours 2022 podium GT3-Am
Ferrari en AF Corse realiseerden ook in GT3 Am de dubbelzege, onder meer dankzij een Belg. De zege was voor het viertal Louis Prette-Philippe Prette-Jean Claude Saada-Conrad Grunewald, onze landgenoot Laurent de Meeus tikte als tweede aan, op drie ronden van de winnaars. Toch nog even vermelden... dat ook de derde plek voor een Ferrari van Amato Ferrari was.

Tom Boonen was in zijn Porsche van Saalocin Racing goed voor de vijfde plek in GT3-Am.

Alex Fontana-Ashish Patel-Ivan Jacoma wonnen tot slot met hun Porsche 992 van Centri Porsche Ticino in de GTC-klasse.

De winterpauze voor de teams van de Intercontinental GT Challenge is bijzonder kort, want begin februari al wordt het nieuwe seizoen afgetrapt in Bathurst. De Australische klassieker ontvangt opnieuw Pro-teams, waaronder twee BMW M4 GT3 van WRT.

Herbeleef alle actie vanuit Abu Dhabi dankzij de livestreams van de organisatie, een uitgebreid fotoboek kan u elders op Autosport.be bekijken.

--- Uitslag Gulf 12 Hours December 2023 (pdf) ---

Foto's: Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Intercontinental GT Challenge op zondag 11 december 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons