van der Horst

Gulf 12H: Kevin Magnussen: "Het doel is de pole en de zege"

Kevin en Jan Magnussen
Kevin en Jan Magnussen
Kevin Magnussen staat aan de vooravond van de eerste race die hij samen met zijn vader zal afwerken. Het Deense duo deelt bij de 11e Gulf 12 Hours het kuipje van de door AF Corse gerunde MDK Motorsports Ferrari 488 GT3 met teameigenaar Mark Kvamme, vorig jaar nog goed voor de zege in de Am-klasse. Vanwege het statuut van de vader (Gold) & zoon (Platinum) Magnussen, komt de wagen ditmaal echter uit in de 9-koppig sterke Pro-klasse. Niettemin ambieert Kevin Magnussen de pole en de zege, zo vertelde hij in de aanloop naar de race in Abu Dhabi.
"Renger van der Zande is een goede vriend van mij en hij racete in het verleden met Kevin", verduidelijkt Mark Kvamme wanneer we bij hem polsen hoe de deelname aan de Gulf 12 Hours tot stand kwam. "Toen Kevin gevraagd werd om opnieuw F1 te rijden (in de nasleep van de affaire met Nikita Mazepin volgend op de Russische invasie van Oekraïne, n.v.d.r.), hebben we elkaar in mei ontmoet bij de Grote Prijs van Miami. Ik reed daar de [Porsche] Carrera Cup (Porsche Sprint Challenge North America n.v.d.r.) in het voorprogramma en een van de dingen die ik mensen graag vraag is waar hun passie ligt. Hij gaf aan dat één van de dingen die hij wilde doen, samen met z'n vader racen was. We hebben naar de planning gekeken en zijn erin geslaagd om iets op poten te zetten voor de Gulf 12 Hours."

De Gulf 12 Hours is hoofdzakelijk een GT3-wedstrijd, een klasse waarin noch Jan, noch Kevin al veel ervaring hebben. "Het wordt mijn eerste GT3-race", bevestigt Kevin Magnussen. "Best wel grappig eigenlijk, want GT-wagens vormen al mijn ganse leven een rode draad. Van toen mijn vader pakweg 20 jaar terug racete, was ik altijd op circuit in de buurt van deze wagens. Ik heb er dus altijd een soort van passie voor gekoesterd. Het is niet dat ik ben opgegroeid met F1, dat was mijn droom, maar uiteindelijk bevond ik me toen altijd in de GT-racerij. Het is voor mij een eer om dit te mogen doen. We racen alletwee al onze hele leven, hebben beide onze carrières, maar onze paden kruisten tot dusver nooit."

Ook vader Jan kijkt vanzelfsprekend uit naar zijn eerste race met zoon Kevin. "Het is fantastisch om mij te kunnen vergelijken met Kevin, niet enkel op vlak van rondetijden. Ook op gebied van data en video, hoe je de wagen gebruikt zeg maar, op welke manier je een rondetijd eruit haalt, allemaal zeer interessant. Ik heb niet heel erg veel ervaring met GT3-bolides. Ik heb dit jaar enkele races gedaan met de Honda NSX. Dat was een goede wagen, maar we reden met andere bandensoorten, dus het is moeilijk te vergelijken. Ik heb ook een race gedaan met de Callaway Corvette en met de Ferrari 458 in GT Open. Ik vind de Ferrari 488 GT3 evenwel een goede wagen, zeker een stap vooruit tegenover die vorige wagens. Je merkt dat men dichterbij de GTE-wagens komt waarmee ik wel veel geracet heb. We zijn er nog niet, maar het komt aardig in de buurt."

Over de ambities dit weekend, is Kevin Magnussen, die dit jaar zijn eerste F1-pole pakte, ambitieus. "Kijk, het is altijd het doel als we ergens onze zinnen op zetten, om competitief te zijn. We willen fun hebben, maar het is nu eenmaal leuker als je podia en zeges nastreeft. Dat is hier ook het geval maar we beseffen dat het niet eenvoudig zal worden, want er zijn veel rijders en teams. We starten echter met ferme ambities en doelen."

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op donderdag 8 december 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons