van der Horst

Gulf 12H-promotor lanceert nagelnieuw Gulf Sports Cars Championship

MRS GT Racing - Porsche 991 GT3
MRS GT Racing - Porsche 991 GT3
Met de zevende editie van de Gulf 12 Hours is de dubbele zes uursrace ondertussen een klassieker geworden. Toch heeft de organisatie het jaar na jaar niet onder de markt om voldoende Europese teams naar de Verenigde Arabische Emiraten te krijgen. Om hieraan te verhelpen, komt promotor Driving Force Events nu met een nieuw kampioenschap, één dat openstaat voor GT's en sportscars en uitsluitend in de Verenigde Arabische Emiraten zal worden verreden.
Andrea Ficarelli
Andrea Ficarelli
"We herlanceren eigenlijk het vroegere VAE-kampioenschap dat wegens de crisis is gestopt. Nadien heeft het NGK Racing Series toerismekampioenschap die fakkel voor een stuk overgenomen door ook GT's toe te laten, maar eigenlijk klopt dat niet. Daarnaast merken we ook heel wat interesse van Europese teams om zich hier in de VAE te vestigen. Al die zaken gecombineerd heeft ertoe geleid te besluiten dat het het juiste moment is om een nieuwe serie op te richten", vertelt DFE-baas Andrea Ficarelli aan Autosport.be.

Oman Racing by TF Sport - Aston Martin Vantage GT3
Oman Racing by TF Sport - Aston Martin Vantage GT3
"Met het oprichten van de GSSC willen we Europese teams een mogelijkheid bieden om een winterprogramma op poten te zetten, van pakweg oktober tot ergens in maart het jaar nadien. Daarnaast moet het bestaan van het kampioenschap lokale piloten uit de VAE toelaten om hun internationale licentie te behalen (doordat ze kunnen deelnemen aan nationale races n.v.d.r.). We kiezen voor een kampioenschap dat enkel races in de VAE afwerkt om logistieke redenen. Daarnaast is er in Dubai een business center in ontwikkeling terwijl ik geloof dat er ook rond het Yas Marina Circuit gelijkaardige plannen bestaan."

Ligier JS P4
Ligier JS P4
Qua wagens opteert men om geen directe concurrentie aan te gaan met ACO. "We gaan ons niet richten op LMP3 simpelweg omdat we geen akkoord hebben met de ACO en in feite ook geen gesprekken hebben gevoerd met hen. Het element 'sportscars' in de naam van ons kampioenschap geeft wel aan dat we ons ook op prototypes willen richten, enkel van een ander niveau. Bijvoorbeeld de Ligier JS P4 en ik geloof dat ook Wolf aan iets gelijkaardigs werkt. Daarnaast willen we ook GT's toelaten natuurlijk, eigenlijk alles behalve toerisme - wat thuishoort in de NGK Racing Series."

SPS Automotive Performance - Mercedes AMG GT3
SPS Automotive Performance - Mercedes AMG GT3
"We hebben een goede relatie opgebouwd met het management van de Dubai Autodrome en willen geen concurrentie vormen voor de NGK Racing Series. We willen samen groeien en elkaar versterken, dus een nauwe samenwerking met hen houdt steek. De bedoeling is dat de GSSC een Am-kampioenschap wordt, al kan je de dag van vandaag waarschijnlijk niet rond silver-rijders. Het opzet gaat geen endurance worden, maar sprint - bijvoorbeeld tweemaal een sprint van 60 minuten. Rond februari hopen we een kalender te kunnen communiceren."

Foto's: Martijn Wouters & Onroak Automotive



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op vrijdag 15 december 2017.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons