van der Horst

Gulf 12H: Proto's zetten van bij aanvang de toon

Graff - Ligier JS P3
Graff - Ligier JS P3
Vandaag, donderdag, zijn de eerste vrije trainingen in het kader van de Gulf 12 Hours 2016 afgewerkt. Voor het eerst staan er ook enkele P3 prototypes op de deelnemerslijst, nadat de wedstrijd vorig jaar ook reeds openstond voor dit type wagens, maar er geen exemplaar tijdig in Abu Dhabi geraakte. De aanwezigheid van de snelle proto's zorgt meteen voor vuurwerk, want het was in beide trainingen telkenmale een Ligier JS P3 die bovenaan de tijdstabellen prijkte.
United Autosports - Ligier JS P3
United Autosports - Ligier JS P3
Ging in de eerste sessie vanmiddag de besttijd nog naar de Graff Racing Ligier van het Franse viertal Eric Trouillet, Adrien Chila, Fabrice Rossello en Alexandre Cougnaud, dan was in de verlichte duisternis van het Yas Marina circuit het zusterexemplaar #23 van United Autosports primus. De wagen in handen van Richard Meins, vader en zoon Shaun en Alex Lynn was overigens de enige die onder de snelste chrono uit de eerste sessie dook; het Britse viertal verdrong met een 2:06.879 de Graff-besttijd van 2:08.166. De Pro-Cup Kessel Racing Ferrari 488 #11 van Michael Broniszewski, Giacomo Piccini en Davide Rigon, vorig jaar nog zegevierend, was in beide sessies snelste GT, telkenmale op de voet gevolgd door het Dragon Racing exemplaar #88 van Matt Griffin, Nicolas Minassian en Rob Barff.

Kessel Racing - Ferrari 458 Italia
Kessel Racing - Ferrari 458 Italia
Momenteel winnen de P3's dus het pleit, maar of deze wagens ook kunnen schitteren tijdens de eigenlijke race, blijft een vraagteken; de bolides moeten namelijk extra pitstops afwerken ten opzichte van hun GT-concullega's en daarnaast is de rijtijd van Alex Lynn als platinum-piloot beperkt tot 2 uur. Aan de start van de Gulf 12 Hours staat dit jaar één landgenoot; de Gentlemen-Kessel Racing Ferrari 458 #77 die de Zuid-Afrikaanse Belg Jacques Duyver deelt met David Perel en Marco Zanuttini, eindigde de dag netjes binnen de top tien dankzij een 2:11.438.

Morgen staan er nog twee vrije trainingen van telkens 75 minuten op het menu, terwijl de ondergaande zon later op de dag het strijdtoneel vormt voor de in drie sessies opgedeelde kwalificatie.

--- Uitslag Vrije Training 1 Gulf 12 Hours 2016 (pdf) ---
--- Uitslag Vrije Training 2 Gulf 12 Hours 2016 (pdf) ---

Foto's: Sofie Derison & Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op donderdag 15 december 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons