van der Horst

Gulf 12H wordt ProAm-wedstrijd - nieuw evenement in Portimão

Inception Racing - McLaren 720S GT3 vs. Racevent - Porsche 911 GT3 Cup type 992
Inception Racing - McLaren 720S GT3 vs. Racevent - Porsche 911 GT3 Cup type 992
In 2022 en 2023 was de Gulf 12 Hours, de endurancewedstrijd voor GT-wagens op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, onderdeel van de Intercontinental GT Challenge van SRO. Die overeenkomst zal evenwel niet verlengd worden in 2024, dat bevestigde organisator Driving Force Events nadat de race eerder dit jaar ontbrak op de IGTC-kalender die SRO presenteerde bij de 24 Hours of Spa. Bovendien opteert men om volledige Pro-bezettingen te weren en vol in te zetten op ProAm-wagens.
2 Seas Motorsport - Mercedes-AMG GT3
2 Seas Motorsport - Mercedes-AMG GT3
"De aanwezigheid van een select groepje IGTC-deelnemers als onderdeel van het reeds sterke Gulf 12 Hours-deelnemersveld heeft geleid tot meer interesse voor de race en de positieve samenwerking met SRO motiveerde iedereen in de organisatie om de lat hoger te leggen. Driving Force Events heeft evenwel altijd de intentie gehad om van de Gulf 12 Hours de beste ProAm endurancerace te maken. In het kader voor het bereiken van dit doel hebben we enkele maanden geleden besloten om geen plaats na te jagen op de IGTC kalender voor 2024 en later."

RAM Racing - Mercedes-AMG GT3 vs. 2 Seas Motorsport - Mercedes-AMG GT3
RAM Racing - Mercedes-AMG GT3 vs. 2 Seas Motorsport - Mercedes-AMG GT3
"In de toekomst zal de focus van de Gulf 12 Hours liggen om de beste mogelijkheden te bieden voor ProAm-bezettingen, eerder dan de typische Pro-combinaties uit de IGTC. Deze strategische keuze werd gevalideerd met de teams en constructeurs. Driving Force Events wil een sterke band behouden met SRO en kijkt uit naar een constructieve samenwerking met als doel een memorabele 12e Gulf 12 Hours op het Yas Marina Circuit en een passende finale voor het IGTC seizoen 2023 te organiseren."

W Hotel - Yas Marina Circuit
W Hotel - Yas Marina Circuit
De wedstrijd van dit jaar, gepland op 10 december, kan volgens de organisatie rekenen op flink wat interesse van teams. Meer dan 80 wagens van 49 teams zijn aangemeld en dat voor een maximum van een 35-tal effectieve deelnemers. Voor het eerst sinds de oprichting van de wedstrijd zal de race ook uitsluitend worden verreden met GT3-machinerie. Er wordt wel een bijkomende wedstrijd op poten gezet op 9 december, de Yas 6 Hours, die openstaat voor GT2-bolides en GT Cup wagens.

Kessel Racing - Ferrari 488 GT3
Kessel Racing - Ferrari 488 GT3
Bovendien is er nu al een datum voor de wedstrijd in 2024. Ondanks dat de Grote Prijs Formule 1 plaatsvindt op 8 december, zal de Gulf 12 Hours worden georganiseerd één week later, op 15 december 2024. Tot slot maakte de organisatie ook bekend te werken aan een Europees endurance evenement voor GT-wagens. Dat moet plaatsvinden in Portimão op 3 februari volgend jaar.

Foto's: Martijn Wouters



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons