van der Horst

Half eeuwfeest op Circuit Zolder - Autosport.be schenkt boek 50 jaar Circuit Zolder weg

European Motor Show Brussels 2013 (Deel 3)
Vandaag, 19 juni is het precies 50 jaar geleden dat toenmalig minister van verkeer, Alfred Bertrand het circuit opende in het gezelschap van burgemeester Baron Henri de Villenfagne de Vogelsanck en vele notabelen. Met het doorbranden van een stalen kabel deed hij eens wat anders dan gewoon een lintje doorknippen. Hij deed iets vooruitstrevends. En dat “vooruitstreven” is iets wat Circuit Zolder sinds zijn beginjaren tot en met vandaag heeft geprobeerd. Ook al maakt Circuit Zolder moeilijke tijden door en wordt het zeker niet gespaard door de alomtegenwoordige crisis, het lijdt geen twijfel dat die 75 hectaren in het hartje van de provincie Limburg hun maatschappelijke rol meer dan vervullen.
Bijna dagelijks worden bezoekers van jong tot oud op de fiets, met de moto of met de auto getraind om beter en veiliger met hun voertuig om te gaan.

De Formule 1, zoals we die kenden tussen 1973 en 1984 keert normaliter niet meer terug, maar alles wordt steeds in het werk gesteld om het hoogst haalbare aan het publiek voor te stellen. GT-kampioenschappen van wereldniveau, motorraces om vingers en duimen af te likken en een fietsspektakel dat nog jaarlijks in de breedte groeit. Alles op wieltjes vindt er zijn plaats.

Cover boek 50 jaar Circuit Zolder
Cover boek 50 jaar Circuit Zolder
Een moment als dit is ook een goede reden om even achteruit te kijken. Terugkijken op de 50 voorbije jaren, met zijn mooie en minder mooie momenten, met zijn hoogtepunten en kleine of grote verhalen. Vele daarvan staan sinds begin dit jaar neergeschreven in het 3de boek dat in ruim 60 stukken de geschiedenis beschrijft van dit domein dat onder impuls van de VZW Terlamen een belangrijke ambassadeur van Limburg is gebleken. Voor de hoofdredactie zorgde Koen Wijckmans, voor de eindredactie Marc Martens en in totaal schreven 19 bekende mensen één of meerdere verhalen, die door 13 fotografen met vaak onuitgegeven materiaal werden opgesmukt.

Dit is overigens al het derde geschiedenisboek dat door de VZW Terlamen wordt uitgegeven. Het eerste gaf met korte teksten van Jean-Paul Delsaux en Koen Wijckmans, maar met vooral veel beeldmateriaal een mooi beeld van de eerste 30 jaar. In 2006 werd onder coördinatie van oud-voorzitter Hub Geyskens en redactie van Marcel Grauls de geschiedenis herschreven vanuit de visie van enkele vroegere bestuurders. Dit nieuwe boek is alweer een erg persoonlijk boek, maar dan eentje dat weergeeft hoe de schrijvers in kwestie die episode beleefden. Bijzonder boeiende literatuur voor de liefhebbers.

Dat boek is zowel tijdens de raceweekends als op weekdagen te koop in de controletoren aan de prijs van € 49. Maar je kan hem ook via internet bestellen, op de site van Circuit Zolder: http://www.circuit-zolder.be/content/50-jaar-circuit-zolder-h%C3%A9t-boek.

Onder de lezers van Autosport.be wordt overigens één boek verloot. Wie de Autosport.be Facebook pagina liked en ons daarna het snelst laat weten wie de eerste ronderecordhouder was, krijgt dat boek thuisgestuurd.

Update: We hebben het correcte antwoord ontvangen,

Terugkijken op die 50 jaar wordt natuurlijk ook op een actieve manier gedaan en wel op 28, 29 en 30 juni. Tijdens de Zolder Grand Prix “50 Years” krijgen de toeschouwers een cocktail van jong en oud, op twee en op vier wielen. De Porsche GT3 Cup Challenge beleeft zijn Zolderse première maar moet optornen tegen de Free Formula Open met enkele oude F1’s, de Britse F3 Cup – waarin jongedame Alice Powell haar leidersplaats verdedigt in niet meer zo frisse F3’s, de Triumph Competition & British GT’s – en de knappe Belgian Historic Cup en Youngtimers van BRAVO. Voor het tweewielergeweld zorgen op het einde van de zondag het Duitse Classic Racing voor Youngtimers.
Het hele programma op: http://www.zoldergrandprix.be.

Voor alle duidelijkheid: ook dit weekend is er al topautosport te beleven op Circuit Zolder. Met de komst van de Italiaanse Superstars geeft organisator Dick Van Elk weer een erg originele, maar vooral hoogkwalitatieve en spectaculaire invulling aan zijn weekend.
Meer info op: http://www.superstars-zolder.be.

Foto: Martijn Wouters & Circuit ZolderSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Varia op woensdag 19 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 50 Jaar Circuit Zolder.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons