van der Horst

Hamilton haalt spanning weg uit slotwedstrijd, Verstappen knokt zich naar P2

Podium Grote Prijs Abu Dhabi 2019
Podium Grote Prijs Abu Dhabi 2019
Een boeiend Formule 1-seizoen 2019 is niet met een hoogtepunt geëindigd. In Abu Dhabi domineerde zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) met de vingers in de neus. Red Bull-rijder Max Verstappen was de enige die de Brit nog min of meer in het vizier kon houden ondanks een vroeg duel met Ferrari-rijder Charles Leclerc, die derde werd op bijna driekwart minuut.
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Zelfs de openingsronden op het Yas Marina-circuit hadden weinig om het lijf, met een inhaalbeweging van Charles Leclerc op Max Verstappen als enige hoogtepunt en het ontbreken van de DRS als dieptepunt. Toen het kunstmatige inhaalsysteem weer werd toegelaten, ontstond er wat meer strijd, maar dan vooral in het middenveld.

Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Vooraan waren de beide Mercedes en de Red Bull van Max Verstappen de enige die de wedstrijd met één bandenwissel konden afwerken, een enorm voordeel ten opzichte van de concurrentie. Sebastian Vettel (Ferrari) maakte door zijn extra pitstop geen schijn van een kans ten opzichte van een sterke Valtteri Bottas (Mercedes), die ei zo na ook de andere Ferrari achter zich liet. Een podium zat er net niet in voor de Fin, die door een motorwissel helemaal achteraan van start was gegaan. Alleen een eventuele straf voor Leclerc, wiens Ferrari vanwege een verkeerde brandstofinhoud wordt onderzocht, kan de tweede Mercedes nog naar een podiumplaats stuwen.

Sergio Perez - Racing Point RP19
Sergio Perez - Racing Point RP19
Achter de top 3-teams leek het middenveld uit te draaien op een duel tussen beide McLaren en beide Renault, die in de eerste helft van de wedstrijd de overige plaatsen in de top 10 bezetten. Nadien kwam de concurrentie, geschoeid op verser rubber, opzetten. De beste strategie kwam op naam van Racing Point en Sergio Perez, die zijn vier concurrenten kon oprollen en knap naar de zevende plaats rijden. Lando Norris (McLaren) hield lang stand, maar werd teruggedrongen naar de achtste plek, terwijl Carlos Sainz een tweede pitstop maakte en het laatste punt veroverde. Renault nam uiteindelijk dezelfde beslissing, maar zag beide RS19 buiten de punten eindigen.

De Franse constructeur hoefde geen punten te scoren om zich te verzekeren van de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap. De twee punten die Daniil Kvyat scoorde waren niet genoeg om Toro Rosso weg te halen van de zesde plaats. In het rijderskampioenschap stond enkel de derde plek nog op het spel, maar door de tegenvallende prestatie van Ferrari was die bronzen medaille duidelijk een prooi voor Max Verstappen. Charles Leclerc wordt vierde en verslaat in zijn eerste seizoen bij de Italianen meteen viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. 

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Met de Grote Prijs van Abu Dhabi is het laatste F1-seizoen van dit decennium ten einde gekomen, al blijven de teams nog enkele dagen present op het Yas Marina Circuit voor een test van 2 tot 4 december. Het 70e seizoen F1 start over een goede 100 dagen op de Australische omloop in Melbourne, terwijl half februari de eerste wintertesten beginnen op het Circuit de Catalunya-Barcelona in Noord-Spanje.

Update 19:20

De stewards hebben het incident met de Ferrari van Leclerc onderzocht en vastgesteld dat Ferrari wel degelijk de reglementen overtreden heeft. Zo was er een verschil van 4,88 kg wat betreft de vermelde benzinevoorraad. Leclerc komt er zonder straf van af en mag dus zijn podiumplaats behouden. Ferrari krijgt daarentegen een boete van een (luttele) 50.000 euro.

 
 

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Abu Dhabi 2019

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:34:05.715
2.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+16.772s
3.Charles LeclercFerrari+43.435s
4.Valtteri BottasMercedes+44.379s
5.Sebastian VettelFerrari+64.357s
6.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+69.205s
7.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+1 lap
8.Lando NorrisMcLaren Renault+1 lap
9.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso Honda+1 lap
10.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+1 lap
11.Daniel RicciardoRenault+1 lap
12.Nico HülkenbergRenault+1 lap
13.Kimi RäikkönenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 lap
14.Kevin MagnussenHaas+1 lap
15.Romain GrosjeanHaas+1 lap
16.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 lap
17.George RussellWilliams Mercedes+1 lap
18.Pierre GaslyScuderia Toro Rosso Honda+2 laps
19.Robert KubicaWilliams Mercedes+2 laps
20.Lance StrollRacing Point BWT MercedesDNF


Foto's: Racing International Photography, Racing Point F1



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons