van der Horst

Hamilton profiteert van missers Ferrari in Bahrein

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton (Mercedes) heeft in Bahrein voor een verrassing gezorgd door de tweede Grote Prijs Formule 1 van het seizoen op zijn naam te schrijven. De Britse regerende wereldkampioen profiteerde van een falende motor op de Ferrari SF90 van polesitter Charles Leclerc. De Monegask moest aansluiten achter Valtteri Bottas (Mercedes), die leider blijft in het WK.
De openingsfase van de GP van Bahrein was bijzonder spectaculair. Charles Leclerc kon zijn allereerste pole positie niet omzetten in de leidersplaats, aangezien zijn teamgenoot Sebastian Vettel duidelijk een betere start in zijn mars had. De 21-jarige Monegask viel in de openingsronde zelfs terug achter WK-leider Valtteri Bottas, maar hij liet de moed niet zakken. De Finse Mercedes-rijder was het eerste slachtoffer - Bottas werd in het strijdgewoel ook ingehaald door Lewis Hamilton - en niet veel later moest ook Vettel eraan geloven. Een dubbelzege voor Ferrari leek in de maak, maar de Italiaanse droom zou in het daaropvolgende uur uiteenspatten.

Een viervoudige wereldkampioen in het rood tegen een vijfvoudige wereldkampioen in het zilver: de strijd voor de tweede plaats was er een van vele hoofdstukken. Vettel verloor eerst het zilver tijdens een minder goed getimede pitstop, maar met beter rubber slipstreamde hij op het rechte stuk voorbij zijn rivaal. Later nam Hamilton revanche door aan de buitenkant voorbij te gaan aan de Ferrari-rijder, die zijn tanden stuk beet op het duel en zijn SF90 plots achterstevoren op het circuit parkeerde. Tot overmaat van ramp ging ook de voorvleugel stuk en meer dan een vijfde plek zat er dus niet meer in.

Charles Leclerc - Ferrari SF90
Charles Leclerc - Ferrari SF90
Na de avonturen van Hamilton en Vettel leek de uitslag van de tweede F1-race van 2019 vast te staan, ware het niet dat leider Charles Leclerc in de slotfase plots last kreeg van een sputterende motor. De eerste én de tweede plek gingen verloren, en de derde podiumplaats was alleen maar mogelijk omdat Renault-rijders Nico Hülkenberg en Daniel Ricciardo in de slotronden de handdoek in de ring moesten gooien en de wedstrijd werd geneutraliseerd. Hamilton kreeg de zege dus cadeau, maar Valtteri Bottas blijft WK-leider dankzij het punt voor de snelste ronde in Australië, dat ditmaal op naam kwam van pechvogel Charles Leclerc.

Na een opmerkelijke kwalificatiesessie verraste McLaren ook tijdens de race vriend en vijand. Het duel tussen Carlos Sainz en Max Verstappen (die vierde werd) liep slecht af - hoe kan het ook anders - maar teamgenoot Lando Norris redde de eer van het team uit Woking met een zesde plek. De top 10 werd aagevuld door Kimi Raïkkönen (Alfa Romeo), Pierre Gasly (Red Bull), Alexander Albon (Toro Rosso) en Sergio Perez (Racing Point).

Max Verstappen - Red Bull RB15
Max Verstappen - Red Bull RB15
In het kampioenschap leiden beide Mercedes-rijders met één punt verschil (Bottas voor Hamilton), met Max Verstappen als lachende derde. Onze noorderbuur telt zeventien punten achterstand, één meer dan Charles Leclerc en vijf meer dan Sebastian Vettel. In het constructeurskampioenschap domineert Mercedes, met 39 punten bonus op Ferrari en 56 op Red Bull.

De derde Grote Prijs van het seizoen 2019 vindt over drie weken plaats in China.

Foto's: Georges De Coster



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons