van der Horst

Hamilton wint Grote Prijs van China

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van China gewonnen, de derde manche van het F1-seizoen 2015. Nico Rosberg maakte er een tweede dubbel van dit jaar voor Mercedes dat zo zijn voorsprong in de WK-tussenstand vergroot op Ferrari. De Italianen werden drie en vier, met Sebastian Vettel wederom op het podium. Beide Williams' kwamen niet in de buurt van de Ferrari's en eindigden op hun posities na de eerste ronde: vijf en zes. Red Bull Racing en Renault kenden alweer een dramatische wedstrijd, terwijl beide McLaren's de eindstreep haalden.
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Bij de start van de wedstrijd veranderde er niks in de top drie. Opvallend was wel dat Hamilton zijn wagen wel héél erg schuin plaatste op de startgrid om onmiddelijk voor de neus van Rosberg te kunnen verschijnen. Kimi Raikkonen nam bij de start één Williams te grazen en enkele bochten later de andere. Wanneer Pastor Maldonado beide Saubers verslaat en zich zo opwerkt naar de achtste plek hebben we een opvallend beeld van de huidige hiërarchie wat betreft pure snelheid: beide Mercedes-rijders op kop gevolgd door de duo's van Ferrari, Williams, Lotus en Sauber. Tijdens deze eerste stint blijft het verschil tussen de respectievelijke teamgenoten in de top vier constant terwijl Rosberg vier seconden voorsprong opbouwt op Vettel. 

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
In de tweede stint, eveneens op zachte banden, was Ferrari opvallend snel en zowel Alonso als Raikkonen naderden op de Mercedes'. In de 25ste ronde was het verschil tussen leider Hamilton en nummer vier Raikkonen amper zeven seconden. Volgens Rosberg was Hamilton hier deels voor verantwoordelijk, de Duitser stelde namelijk dat Hamilton niet op zijn limiet reed en hij zelf niet veel kon uithalen, want hoe dichter hij bij zijn ploegmakker kwam, hoe zwaarder de bandenslijtage werd. Tussen de 31ste en de 35ste ronde kwamen de toppers binnen voor het hardere rubber. Deze banden lagen de Zilverpijlen duidelijk beter dan het Steigerende Paard en Mercedes kon een kloofje opbouwen naar Ferrari toe. Intussen sloeg ook Hamilton een kloofje naar Rosberg en won zo relatief eenvoudig.

Daniil Kvyat - Red Bull Racing
Daniil Kvyat - Red Bull Racing
Wel werd de wedstrijd achter de Safety Car beëindigd. Enkele ronden voor het einde viel Max Verstappen uit met een opgeblazen Renault-motor, hij reed op dat moment op een uitstekende achtste positie. De Nederlander kon niet anders dan zijn Toro Rosso op de rechte lijn parkeren waarop de koersleiding de wedstrijd neutraliseerde. Het was overigens een typerend einde voor een dramatisch weekend voor de Red Bull-troepenl. Terwijl Carlos Sainz Jr. met een versnellingsbakprobleem buiten de punten eindigde in de andere Toro Rosso, moest bij Red Bull Racing Daniil Kvyat opgeven met eveneens een rokende krachtbron. Daniel Ricciardo redde de eer nog enigzins met een negende plaats. 

Nico Rosberg, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel
Nico Rosberg, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel
Het bewogen slot van de wedstrijd zag een clash tussen Pastor Maldonado (Lotus) en Jenson Button (McLaren). Hoewel Button bekend staat om zijn zeer degelijke rijstijl en Maldonado om zijn soms agressieve stoten, ging deze keer wel degelijk de Brit in de fout. Button verremde zich in een duel en reed de Lotus eraf, een incident dat hem twee punten op zijn licentie kost. In de tussenstand heeft Hamilton nu dertien punten voorsprong op Vettel, Mercedes telt met het oog op de constructeurstitel 40 punten meer dan Ferrari.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van China 2015

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes AMG1:39:42.008
2.Nico RosbergMercedes AMG+0.714s
3.Sebastian VettelScuderia Ferrari+2.988s
4.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+3.835s
5.Felipe MassaWilliams+8.544s
6.Valtteri BottasWilliams+9.885s
7.Romain GrosjeanLotus+19.008s
8.Felipe NasrSauber+22.625s
9.Daniel RicciardoRed Bull Racing+32.117s
10.Marcus EricssonSauber+ 1 ronde
11.Sergio PérezForce India+ 1 ronde
12.Fernando AlonsoMcLaren Honda+ 1 ronde
13.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+ 1 ronde
14.Jenson ButtonMcLaren Honda+ 1 ronde
15.Will StevensManor Ferrari+ 2 ronden
16.Roberto MerhiManor Ferrari+ 2 ronden
17.Max VerstappenToro RossoDNF
18.Pastor MaldonadoLotusDNF
19.Daniil KvyatRed Bull RacingDNF
20.Nico HülkenbergForce IndiaDNF


Foto's: Racing International Photography



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons