van der Horst

Hamilton wint met strategie van Verstappen

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Hongarije gewonnen en evenaart hiermee het record van 81 overwinningen van Michael Schumacher. De Brit reed tot drie ronden voor het einde achter Max Verstappen, maar kon hem dankzij zachtere, nieuwere banden verschalken. De Nederlander werd na een foutloze race tweede, terwijl Sebastian Vettel de laatste podiumplaats innam. Hij kon teamgenoot Charles Leclerc twee ronden voor het einde inhalen, eveneens dankzij een andere tactiek.
Bij de start kwamen de protagonisten goed weg. Verstappen kon zijn pole positie verzilveren en Bottas verdedigde zijn tweede plek voor een dreigende Hamilton. Toen beide Mercedes-rijders in de derde bocht nog steeds zij aan zij reden, raakten ze elkaar zacht waardoor Bottas van het gas afging en Hamilton de tweede plek overnam. Leclerc kon van die actie profiteren en haalde Bottas ook in, eveneens met contact. Hierdoor had de Fin schade aan zijn voorvleugel, waardoor ook Vettel hem een ronde later kon inhalen. Bottas zocht vervolgens na vijf ronden de pits op waardoor hij naar de laatste plaats terugviel.

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Vervolgens viel er voorin niet zoveel te beleven. Verstappen maakte in de 25ste ronde zijn eerste pitstop om de medium banden in te ruilen voor het harde rubber. Hamilton zat op dat moment 1,3 seconden achter de Nederlander, terwijl Verstappen nog voor Leclerc terug de baan kon opkomen. Twee ronden later volgde Leclerc zijn voorbeeld, maar Hamilton wachtte nog tot de 31ste ronde, waardoor hij al 6,2 seconden moest toegeven op onze noorderbuur. Amper vier ronden later bedroeg het verschil tussen hen al maar een halve seconde meer. De regerende wereldkampioen probeerde Verstappen in te halen en reed twee bochten zij aan zij, maar Verstappen kon zijn positie behouden. In diezelfde ronde (39!) maakte Vettel zijn eerste pitstop en werde zachte band gemonteerd, wat later cruciaal zou blijken.

Mercedes besloot in de 48ste ronde zowel Bottas als Hamilton een tweede pitstop te laten maken. Hamilton had veertig seconden voorsprong op Leclerc, dus hoefde daar niet mee in te zitten. De Brit kreeg opnieuw medium banden en ging met 21 seconden achterstand op Verstappen terug de baan op. Hamilton trok de strategie in twijfel maar Mercedes had het bij het rechte eind: In de 67ste ronde ging Hamilton met DRS en zachtere banden Verstappen voorbij op het einde van het rechte stuk.

Eén ronde later ging Verstappen de pits in om zachte banden te monteren. Diezelfde ronde slaagde ook Vettel erin om Leclerc in te halen, eveneens op het einde van het rechte stuk. Zo eindigde Hamilton met comfortabele voorsprong als eerste, gevolgd door Verstappen - die de snelste rondetijd noteerde en nog een extra punt behaalde - en Vettel. Leclerc sloot aan als vierde, terwijl Carlos Sainz zijn McLaren naar een knappe vijfde plaats stuurde, net voor Pierre Gasly. Valtteri Bottas eindigde uiteindelijk op een achtste stek waardoor Bottas nog zeven punten voorsprong behoudt op Verstappen. Mercedes heeft al honderdvijftig punten bonus op Ferrari.

Uitslag Race F1 Hungaroring 2019 F1 Grote Prijs van Hongarije 2019

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:35:03.796
2.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+17.796s
3.Sebastian VettelFerrari+61.433s
4.Charles LeclercFerrari+65.250s
5.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+1 ronde
6.Pierre GaslyRed Bull Racing Honda+1 ronde
7.Kimi RäikkönenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
8.Valtteri BottasMercedes+1 ronde
9.Lando NorrisMcLaren Renault+1 ronde
10.Alexander AlbonScuderia Toro Rosso Honda+1 ronde
11.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+1 ronde
12.Nico HülkenbergRenault+1 ronde
13.Kevin MagnussenHaas+1 ronde
14.Daniel RicciardoRenault+1 ronde
15.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso Honda+2 rondes
16.George RussellWilliams Mercedes+2 rondes
17.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+2 rondes
18.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+2 rondes
19.Robert KubicaWilliams Mercedes+3 rondes
20.Romain GrosjeanHaasDNF


Foto's: Mercedes - Red Bull



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons