van der Horst

Hankook 12H Zandvoort: Twee generaties Mercedes-Benz GT3’s op eerste startrij

Ram Racing - Mercedes AMG GT3
Ram Racing - Mercedes AMG GT3
De Ram Racing Mercedes AMG GT3 (#30, Tom Onslow-Cole/Paul White/Stuart Hall) start vanaf de pole-position voor de Hankook 12H ZANDVOORT. De Brit Tom Onslow-Cole zette de snelste tijd van 1:39,580 minuten op het 4,307 kilometer lange circuit in de duinen en veroverde daarmee de beste startpositie voor de vierde race van de 24H SERIES powered by Hankook 2016. De Zandvoort-racewinnaars van 2015, het team Hofor Racing met de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (#10, Michael Kroll/Chantal Kroll/Kenneth Heyer/Christian Frankenhout/Lance-David Arnold) kwalificeerde zich met een achterstand van 0,533 seconden op de tweede plaats. Daarmee staan detwee generaties Mercedes-Benz GT3-auto’s op de eerste startrij. Marc Basseng behaalde met de Car Collection Motorsport Audi R8 LMS (#33, Horst Felbermayr Jr./Marc Basseng/Max Edelhoff/Peter Schmidt) de derde startplaats. Hij kwam 0,033 seconde tekort voor een plek op de eerste rij. Nog een tiende van een seconde daarachter completeert de Precote Herberth Motorsport Porsche 991 GT3 R (#911, Daniel Allemann/Ralf Bohn/Robert Renauer/Alfred Renauer) de tweede rij.
Hofor-Racing - Mercedes SLS AMG GT3
Hofor-Racing - Mercedes SLS AMG GT3
De kwalificatie was in twee segmenten van elk 30 minuten opgedeeld. De auto’s uit de snelste klassen A6, 991, S2 en SP3 waren het eerst aan de beurt, daarna volgden de klassen TCR, A3 en A2. De Car Collection Motorsport-Audi met Marc Basseng stond gedurende de eerste helft aan de leiding. Vervolgens werd de sessie met de rode vlag onderbroken na een crash van Jeffrey Rademaker met de euro auto sport BMW M3 (#237, Ruud Olij/Jeffrey Rademaker) in de laatste bocht. De auto zal voor de race niet meer worden gerepareerd. Na de hervatting gingen de beide Mercedessen sneller dan de Audi en bleven bovenaan de tijdenlijst tot aan het einde van de sessie, die plaatvond onder een blauwe lucht en bij temperaturen van boven de 20 graden.
 
Met de zevende plaats algemeen stelde lokale rijder Renger van der Zande de leidende auto in het puntenklassement van de 991-klasse, de HRT Performance Porsche 991 Cup (#73, Fabian Engel/Stephen Borness/Kim André Hauschild/Renger van der Zande), op de pole-position in de klasse. De HRT Performance Porsche 991 Cup van hun teamgenoten (#72, Rene Ogrocki/Artem Soloviev/Kim André Hauschild/Renger van der Zande) volgde direct daarachter.   
 
Car Collection Motorsport - Audi R8 LMS
Car Collection Motorsport - Audi R8 LMS
Ook in de SP2-klasse eindigde een Porsche 991 Cup bovenaan. De Porsche Lorient Racing-auto (#65, Jean-François Demorge/Alain Demorge/Gilles Blasco/Frédéric Ancel) eindigde als 14e algemeen en als eerste in de klasse, gevolgd door de LMS Engineering Audi TTRS2 (#206, Chris Tiger/Ulrich Andree/Stéphane Kox) en de Vortex V8-silhouet-auto (#203, Lionel Amrouche/Cyril Calmon/Amro Al-Hamad). De Vortex 1.0 is nu weer voorzien van een V8-motor, nadat vijf weken geleden tijdens de première van de Touring Car Endurance Series op Silverstone een Renault-Nissan V6 Turbo gebruikt werd.    
 
In de klasse SP3 eindigde de RTR Projects KTM X-Bow GT4 (#224, Tomas Kwolek/Daniel Skalický/Maciej Dreszer/Naomi Schiff) bovenaan, gevolgd door de klassewinnaar van 2015 op Zandvoort, de Cor Euser Racing-Lotus Evora GT4 (#70, Sam Allpass/Dom Bastien/Cor Euser). DeJR Motorsport-BMW M3 F80 Endurance (#103, Eric vd Munckhof/Daan Meijer) eindigde op de derde plaats.   
 
Team Bleekemolen had bijzonder veel pech op Silverstone, maar de SEAT Leon Cup Racer (#127, Sebastiaan Bleekemolen/Melvin de Groot) kwam sterk terug met de snelste tijd in de TCR-klasse. De merkgenoten, de Red Camel-Jordans.nl-SEAT Leon Cup Racer (#303, Ivo Breukers/Rik Breukers) en de NKPP Racing-SEAT (#125, Gijs Bessem/Harry Hilders), completeerden het veld in de TCR-klasse. 
 
Pitlane view Hankook 12H Zandvoort
Pitlane view Hankook 12H Zandvoort
Met slechts een tiende van een seconde tussen de eerste drie auto’s was de strijd om de snelste tijd in de klasse A3 bijzonder spannend. De Peugeot 208 GTi van het Team Altran (#208, Kim Holmgaard/Guillaume Roman/Stéphane Ventaja), leider in de tussenstand van het kampioenschap, kwam uiteindelijk als snelste uit de bus. De Vos-Veltman BMW M235i Cup Racer (#147, Remon Leonard Vos/Kevin Veltman) eindigde op de tweede plaats voor de tweede Team Altran Peugeot (#205, Thierry Boyer/Stéphane Cristinelli/Gonzalo Martin de Andres). De snelste tijd in de klasse A2 was voor de RKC/TMG Honda FD2-Civic Type-R (#99, Ricky Coomber/Thomas Gannon/David Drinkwater).  
 
Tal van teams hadden problemen tijdens de kwalificatie, of zelfs daarvoor. De Massive Motorsport-Aston Martin Vantage GT3 (#55, Casper Elgaard/Kristian Poulsen/Nicolai Sylvest/Roland Poulsen) reed slechts één ronde om zodoende tijd over te houden om voor de start de versnellingsbak te kunnen repareren. De enige ronde van Casper Elgaard was genoeg voor de vijfde plaats. De Nederlandse Saker GT TDI met dieselmotor van het team HTM Racing (#222, Henk Thijssen/Monny Krant/Ton Verkoelen) kon vanwege elektronicaproblemen niet deelnemen aan de kwalificatie. In de vrije training rond het middaguur crashte de GDL team Asia-Lamborghini Huracan Super Trofeo (#77, Lim Keong Liam/Khaled Al Mudhaf/Gianluca de Lorenzi). Vervolgens kon de auto niet deelnemen aan de kwalificatie en wellicht is zelfs reparatie voor de race onmogelijk.    
 
De Hankook 12H ZANDVOORT start later vandaag om 16.00 uur. Na drie uur racen is er een zogeheten ‘intervention’. Alle auto’s gaan dan tot aan de herstart op zaterdagmorgen om 9.20 uur het parc fermé in. Omdat na afloop van het eerste deel alleen de gereden ronden tellen, en onderlinge tijdsverschillen worden geschrapt, is het van elementair belang om in dezelfde ronde als de leiders in de respectievelijke klassen te blijven.
 
Motors TV zendt vandaag van 15.30 tot 18.26 uur en op zaterdag van 8.15-12.15 uur, 13.15-14.15 uur en 16.30-18.26 uur live vanuit Zandvoort uit. Live-streaming in HD-kwaliteit met commentaar van Radiolemans.com is gedurende het volledige evenement beschikbaar via de website www.24hseries.com. Ook op Facebook (24H Series), Twitter (@24HSeries) en Instagram (24H Series) zijn er regelmatige updates. Nadere informatie over de Hankook 12H ZANDVOORT is te vinden via www.24hseries.com.

24H Series by Creventic
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24H Series op vrijdag 6 mei 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 12H Zandvoort.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons