van der Horst

Hankook 25 Hours VW Fun Cup: de races in de race

AC Motorsport - VW Fun Cup #284
AC Motorsport - VW Fun Cup #284
De zegestrijd tijdens de Hankook 25 Hours VW Fun Cup oogt veelbelovend, maar ook interessant wordt het verhaal van de verschillende categorieën. In Fun, Pure, Vintage of Biplace zijn er de races in de race die de moeite waard zijn om van heel dichtbij te volgen!
De VW Fun Cup verscheen op de circuits in 1997, exact 25 jaar geleden, met de bedoeling om de meest toegankelijke formule van de autosport te worden. Een kampioenschap voorbehouden aan amateurrijders, waar professionals worden getolereerd. In de loop der tijd, onder meer dankzij de verhouding tussen kwaliteit, prijs en plezier en het professionalisme van promotor Kronos Events, is het niveau gestegen met teams en rijders die ware specialisten van de discipline zijn geworden. Voor de organisator bleef het echter duidelijk dat amateurrijders altijd het hart van het kampioenschap zouden vormen, waardoor verschillende divisies in het leven werden geroepen.
 
Van de 121 aangekondigde teams mikken een twintigtal op de ereplaatsen van het algemene klassement, maar andere hebben vooral als ambitie om te schitteren in hun klasse. Dit kunnen we verwachten.
Fun: meer dan 75 teams tegenover elkaar
In de VW Fun Cup worden (semi)professionele rijders en specialisten geklasseerd als Top Gun. Het is geen verrassing dat die rijders vaak een hoofdrol spelen in het algemene klassement op het einde van de race. De teams zonder Top Gun-rijder worden dan weer gegroepeerd in de Fun-categorie. Op technisch vlak is er geen enkel verschil. De wagen blijft een VW Fun Cup Evo3 van ongeveer 175 pk uitgerust met een sequentiële versnellingsbak. Alleen de categorisatie van de rijders wordt in rekening gebracht.
 
In totaal bestaat die categorie uit maar liefst 78 teams voor deze editie van de Hankook 25 Hours VW Fun Cup! Het podium van de categorie voorspellen is dus, mede vanwege de vele onverwachte wendingen, onbegonnen werk.
 
Sommige teams kijken eveneens naar het algemene klassement en starten op die manier als favorieten in de Fun-categorie. Op de #486 Michaël Mazuin Sport zijn Michaël Mazuin en zijn kinderen, Louis en Camille, de huidige leiders in het Fun-klassement. Ze zijn snel en regelmatig en hebben beslist om de 25 Hours met z’n drieën af te werken, geen eenvoudige uitdaging.
 
Op de #199 DRM Credeco krijgen hun voornaamste tegenstanders voor de titel in Fun wel versterking. De Fransman Maxime Batifoulier, specialist van de simracing, komt terecht aan de zijde van vaste rijders Julien Schein, Quentin Denis en de erg jonge Florian Van Dooren, revelatie van de eerste races in zijn allereerste seizoen.
 
AP by Acome - VW Fun Cup #426
AP by Acome - VW Fun Cup #426
Om het duel in de Fun-competitie aan te vullen, moet er rekening gehouden worden met de #290 Herock by Comtoyou (Laurent Van Laere-Gaëtan Lancksweerd-Benjamin De Cock-Enzo Ferrari), de #426 AP by Acome (Pierre Piron-Gilles Piron-Jean-Luc Vandormael-Sébastien Incardona) en de #278 Acome Racing by AP (Manu Nava-David Doutrepont-Olivier Maréchal-Christophe Geoffroy), op dit ogenblik vijfde in de puntentelling.

Andere teams denken niet aan de titel maar koesteren weliswaar grote ambities. De #24 Petrolheads Racing (Guillaume Dumarey-Jean Glorieux-Pol Van Pollaert-Stefan Talpe) bevindt zich vaak in de voorposten wanneer de prijzen worden uitgedeeld. We kunnen hetzelfde zeggen van de #415 Clubsport Racing (Pieter Ooms-Koen De Wit-Olivier Aerts-Paul Theysgens). 
 
Arnaud Quédé, die het Pure-klassement won in 2019, mikt ditmaal op de Fun-klasse met de #284 Standwork by AC Motorsport. Hij deelt die auto met gewezen VW Fun Cup-kampioen Damien Coens, de snelle Jérémy Peclers en de Zuid-Afrikaan Bradley Scorer. De #563 Leader Racing (Loris Hezemans-Gino Bux-John Wartique-Nathan Diederickx) rekent dan weer op rijders met een gevarieerde en internationale ervaring om een rol van betekenis te spelen.
 
Anthony Beltoise, voormalig winnaar van de 24H van Spa, Grégoire Demoustier, Paul Evrard, Jean-Charles Rédélé en Laurent Coubard, afkomstig uit het Franse GT-kampioenschap, zouden de Belgen kunnen verrassen met de #466 Eurodatacar. Die opmerking geldt ook voor de #502 Zosh Compétition (Anthony Perrin-Nicolas Sasportes-Maxime Robin-Julien Beguin-Léo Pinquier-Pierre-Louis Chovet-Hugo Bac). 
 
Niek Hommerson, ingeschreven met zijn zonen Alexander en Marnix, heeft een beroep gedaan op Nicolas Bever. De #489 Milo HHH mag dus zeker en vast niet uitgesloten worden voor een plek op het podium. En bovendien is een verrassing natuurlijk nooit uitgesloten, vooral omdat buitenlandse teams die minder gekend zijn in onze contreien niet noodzakelijk minder talent aan het stuur hebben zitten.
Pure: DRM Credeco boezemt angst in 
Het Pure-klassement, dat deel uitmaakt van het Fun-kampioenschap, wil rijders die voornamelijk de VW Fun Cup (of competities van een gelijkaardig niveau) als ervaring hebben. Ook hier gaat het om een echt kampioenschap, met de bedoeling dat iedere deelnemer kan racen tegen tegenstanders van zijn niveau.
 
Sinds het begin van het seizoen wordt die klasse echter gedomineerd door de #199 DRM Credeco, die ook een rol speelt in het Fun-kampioenschap en voor het algemene podium. Het lijdt geen twijfel dat Julien Schein, Quentin Denis, Florian Van Dooren en Maxime Batifoulier angst inboezemen bij de concurrentie.
 
Acome Racing - VW Fun Cup #4
Acome Racing - VW Fun Cup #4
Hun achtervolgers in het kampioenschap zijn de #487 AC Motorsport (Ralph Pierard-Geert Windels-Benoit Arnaudet-Raphaël Bolle de Bal), de #114 Clubsport (Philip Vandewalle-Bram Vanhengel-Matisse Lismont-Sofian Tahere) en de #4 4 Fun by Acome (Lyssia Baudet-Dusty Kukenheim-Mitchel Kukenheim-Mario Bohr).
 
De #399 DRM Materne (Jean-Luc Heymans-Nathan Brauns-Martin Businaro-Kilian Stordeur-Bernard Draps) en de #53 Nice Cars by CG (Simon Carrera-Arnaud Kahia-Nathan Vanspringel-Frédéric Bocquet) pronken niet met een top 5-klassering in de tussenstand, maar toch zullen ze mikken op het podium. Tot slot vermelden we ook de deelname van de #1 DRM Vaillante in de kleuren van Michel Vaillant en bestuurd door Jean-Louis Dauger, Cyprien Hazard, Germain Hazard, Rémy Givelet en Quentin Matillon.
Vintage: nostalgie op het menu
In het 25ste verjaardagsjaar van de VW Fun Cup zorgen een tiental Evo1’s uit de Vintage-categorie – waaronder twee Biplaces – voor een gezonde dosis nostalgie.
 
VW Fun Cup Vintage
VW Fun Cup Vintage
De 254 VFC by DPW Racing, die aan de leiding gaat van het kampioenschap, wordt onder meer de sporen gegeven door een oud-winnaar van de 25 Hours, Olivier Van Oost. De winnaar van 2007 vormt een team met Michiel Lescroart, Davy Sneppe, Xavier Van Vaerenberg en Aaron Duville. De voornaamste tegenstanders worden de #40 VFC by Team 40 (Patrice Trenchant-Simon Duterme-Quentin Laruelle-Georges Fontaine-Vincent Dehaleux), de #46 VFC by les As du Batiment (Giuseppe Fascicolo-Mathieu Simone-Didier Lecloux-Romain Helvétius) en de #174 VFC by 4 Race (Amaury Lainé-Virginie De Hoe-Nicolas Dome-Maxime Dome-Sylvain Priarolo). 
 
Er kwamen ook twee inschrijvingen binnen voor de Retro-klasse voor Evo2-wagens met TDI-motor. De #54 Giacomini Racing (Julien Nyst-Rudi Vankeirsbilck-Jean-Marc Holvoet-Florent Vandevelde-Luc Moulin) en een Biplace, de #319 CG Racing (David Nevers-Jean-Pierre van de Wauwer-Fabio Kieltyka-Jacques Morlet-Nicolas Vaxeleire-Jérome Farinaux-Jérémy Peclers). 
Biplace: racen en passagiers meenemen
Tijdens de Hankook 25 Hours VW Fun Cup, en dat is volledig uniek ter wereld, kunnen gelukkigen de race van binnenuit beleven dankzij de Biplaces van de VW Fun Cup. De deelnemers aan die categorie proeven van de competitie, maar delen ook prachtige momenten met passagiers met vaak met een brede glimlach uit de auto stappen.
 
De #365 Car-Pass LRE by DRM, leider in het kampioenschap, won de 25 Hours niet meer sinds 2018. Maar het team dat bestaat uit Stéphane Lémeret, Miguel Coppieters, Ulysse De Pauw, Philippe Reynens, Philippe Denis, Gautier Engisch en Maxime Pasture is duidelijk een van de favorieten.
 
Milo Monster Trendy - VW Fun Cup #342
Milo Monster Trendy - VW Fun Cup #342
Het eeuwig durend duel met de #342 Milo Monster Trendy krijgt mogelijk een nieuw hoofdstuk. Aan het stuur lossen Francis Plunus en Éric Jardon elkaar af, maar ook rallyrijders Grégoire Munster en Tom Rensonnet. 
 
Prestigieuze gasten vinden we in de #383 Muller Racing by Comtoyou met als rijders niemand minder dan Yvan Muller, viervoudig wereldkampioen toerwagens (WTCC) en zijn neef Yann Ehrlacher, tweevoudig titelhouder in FIA WTCR (World Touring Car Cup).
 
Ze behoren tot de outsiders, net als de #315 Fun 4 Racers by Comtoyou (Norbert Camara-Marc-Olivier Van Oppens-Frédéric Taquet-Geoffrey Bara), momenteel tweede in de tussenstand.
 
De #323 TML Racing Team, die vier zeges telt in de Biplace-categorie van de 25 Hours, kon niet op de afspraak ontbreken. De eeuwig jonge Baudouin de Liedekerke krijgt gezelschap van zijn zonen Florent en Sylvain, maar ook van zijn vriend Charles-Bernard Héger en Diego van de Poele, de zoon van Éric. 

In een peloton dat bestaat uit een vijftiental wagens, houden we ook de #311 AL Racing (Baptiste Moulin-Charles Prevost-Evan Spenle-Gilles Stadsbader-Maxime Musin), de #368 Radio Contact (Christian Houbben-Jean-Pierre van de Wauwer-Fabio Kieltyka) en de #356 Drive4Fun by Milo in het oog, met een zekere Marc Duez aan de zijde van Sébastien Jungen, Stéphane Villers, Pieter Ooms, Gilles Verleyen en Jean-Pierre Lequeux.
 
Naast het sportieve aspect wordt de Hankook 25 Hours VW Fun Cup een feest voor groot en klein met talloze animaties: simulatoren, circuits voor kinderen, lunapark, rodeo, eendjes vissen, kruisboogschieten, springkasteel, trampolines, treintjes, vuurwerk…
 
Ter plaatse – met de grote schermen of via uw smartphone – of thuis, kunt het evenement volgen dankzij de live beelden via de website van de VW Fun Cup of die van de Hankook 25 Hours VW Fun Cup.

VW Fun Cup press  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons