van der Horst

Haspengouw: Nipte zege van Gilles Pyck in de slotmeters

Junior Belgian Rally Championship
Junior Belgian Rally Championship
De Rally van Haspengouw 2020 werd op de allerlaatste klassementsproef beslist. Ghislain de Mevius greep op de laatste proef in Halle-Booienhoven de algemene overwinning en bij de Juniors greep Gilles Pyck in de eindsprint nipt de overwinning. Charles Munster strandde op amper 6 tienden van een seconde!
De openingswedstrijd van het Pirelli Junior Belgian Rally Championship, de Rally van Haspengouw, werd op een erg verraderlijk parcours verreden. Thibault Parmentier kon niet lang genieten van zijn debuut. De zoon van Bruno, zelf actief met een Ford Fiesta R5, ging op de proef van Boekhout hard van de baan. 

De eerste scratch van het seizoen werd op de tabellen gezet door Emile Vandermarliere, maar de Peugeot-rijder uit Zwevezele verloor door een motorprobleem kostbare tijd vanaf de derde proef. "De motor van onze Peugeot gaf geen vermogen meer vanaf 120 km/h. Er bleek een sensor stuk te zijn. Op dit snelle parcours verloren we heel wat tijd, waardoor Pyck en Munster een kloof konden slaan. Maar, dit was mijn eerste deelname in Haspengouw en ik ben tevreden met de derde plaats. Ik geef mezelf nog een paar rally's om vooraan mee te draaien voor de zege," vertelde Vandermarliere.

Vooraan werd het een duel tussen Gilles Pyck en Charles Munster. Pyck kende in de namiddag een schakelprobleem, waardoor Munster, aan het stuur van de Opel Adam R2 waarmee zijn broer Grégoire vorig jaar kampioen werd, naderde tot op 10"2 bij het ingaan van de slotronde. Na een schuiver van Pyck op KP 10 Boekhout, kwam Munster zelfs aan de leiding met 3"2 voorsprong. Maar, in de slotmeters moest Charles Munster de duimen leggen met 0"6 verschil tegenover Gilles Pyck, die zes snelste tijden klokte.

"Vorig jaar heb ik voor de titel gestreden tegen Grégoire en blijkbaar zal dit jaar Charles de belangrijkste concurrent worden. Ik ben blij dat ik alsnog de overwinning kon pakken. De titel is ons hoofddoel dit jaar," vertelde Gilles Pyck.
"In de laatste twee bochten was ik niet agressief genoeg. Daar heb ik zeker een seconde laten liggen en dat kost me de overwinning. Erg jammer, want ik had twee keer de snelste tijd gereden op Halle-Booienhoven en ik dacht dat ik Pyck af zou kunnen houden. Ik ben wel blij met de tijden die we vandaag gereden hebben, waaronder vier snelste tijden. Afspraak in Spa," vertelde Charles Munster ontgoocheld. 

Valentin Vertommen leek op de vierde plaats te eindigen, nadat hij in de namiddag door een verkeerde bandenkeuze 1'30" verloor in de regen. Maar de Ford-rijder zette zijn wagen niet in het gesloten wagenpark, wat hem de diskwalificatie kostte. Zo ging de vierde plaats naar Loïc Dumont, de 22-jarige streekrijder uit Waremme die dit jaar zijn kans waagt in het Pirelli Junior BRC met een nieuwe Ford Fiesta R2T: "Het waren geen evidente omstandigheden om een nieuwe wagen te ontdekken. Bovendien reed ik voor de eerste keer op racingbanden. Het belangrijkste is dat ik de wagen zonder kleerscheuren aan de finish bracht."

De 21-jarige Aäron Ollevier stuurde zijn Peugeot 208 in de bekende Crack-kleuren naar de vijfde plaats, maar niet zonder schade. "Op de tweede proef gingen we even van de baan. Ik sneed diep in een koord en ging te vroeg op het gas, waardoor we in de greppel werden getrokken. Gelukkig zonder veel gevolgen," vertelde Ollevier, die op de 5de plaats eindigde. 

Stand Pirelli Junior BRC (na 1/9): 1. G. Pyck 16 punten; 2. Ch. Munster 12; 3. E. Vandermarliere 7; 4. L. Dumont 5; 5. A. Ollevier 4

Persbericht Junior BRC



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op zondag 1 maart 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Haspengouw.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons