van der Horst

Hattrick voor Sébastien Loeb – Peugeot bezet opnieuw podium

Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb heeft donderdag zijn derde zege in vier dagen geboekt in de 38ste Dakar. Hij verstevigt uiteraard zijn leiderschap in de algemene stand. Het was opnieuw al Peugeot wat de klok sloeg in de vijfde etappe.
Op het programma 327 kilometers waarbij de deelnemers voor het eerste Boliviaanse grond aansneden. De vijfde proef was het tweede deel van een marathonrit. De wagens kregen woensdag geen servicebeurt en moesten donderdag zien te overleven.

Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
Aan de fiabiliteit van de Peugeot's moet alvast niet meer getwijfeld worden. Het Franse merk lijkt nu volledig ontketend en drukt alsmaar meer zijn stempel op deze editie. Ook de Bolivianen maken nu dus kennis met Sébastien Loeb die aan de leiding reed van start tot finish. Halfweg leek de Fransman op weg om een mokerslag uit te delen, maar Carlos Sainz reed een stevig slot en eindigde op amper 22” van zijn teamgenoot. Stéphane Peterhansel was vandaag minder snel dan gisteren en moest ruim 3 minuten toegeven, maar hij eindigde alsnog derde.

Peterhansel ging in het slot nog voorbij Nasser Al-Attiyah die “best of the rest” is en blijft achter de ongenaakbare Peugeot's. De winnaar van vorig jaar zal zich zoetjes aan moeten neerleggen bij het meesterschap van de Fransen.

Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel - MINI Axion X Raid
Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel - MINI Axion X Raid
Leeroy Poulter bevestigt in zijn Toyota met een vijfde stek, net voor de Fin Mikko Hirvonen in de tweede Mini en zijn Zuid-Afrikaanse teamgenoot Giniel De Villiers. Robby Gordon steekt met een achtste plaats in zijn Gordini ook zijn neus aan het venster van deze Dakar. Orlando Terranova en Nani Roma bestendigen na een moeilijke openingsdag hun stek rond de dag-top tien.

In de algemene stand doet Loeb opnieuw een gouden zaakje. Hij houdt Peterhansel nu al 7’48 achter zich. Carlos Sainz zet nu ook een derde Peugeot op het virtuele eindpodium. De Spanjaard moet al 13’26 goedmaken op Loeb. Nasser Al-Attiyah tuimelt van het podium en staat nu vierde op 14’16. Poulter, De Villiers en Hirvonen blijven netjes op hun plaats staan achter het leiderskwartet.

De stand is onder voorbehoud want heel wat deelnemers zijn nog onderweg.

Bij de motoren was Toby Price, de eerste leider, opnieuw aan het feest. In de algemene stand leidt Paulo Goncalves de dans, maar hij ziet Stefan Svitko, Toby Price en Joan Barreda Bort wel fors naderen.

Morgen wordt er heel de dag op Boliviaanse bodem gereden. De aankomstplaats is dezelfde als de begintplaats, maar daartussen moeten er 542 wedstrijdkilometers overwonnen worden, opnieuw op grote hoogte.

Foto's: Willy Weyens - MINI Motorsport
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 7 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons