van der Horst

Hell: En daar is Grönholm terug !

Niclas Grönholm - Hyundai i20 WRX
Niclas Grönholm - Hyundai i20 WRX
Niclas Grönholm is terug na een afwezigheid van twee wedstrijden wegens problemen met de appendix. En iedereen zal het geweten hebben. De vliegende Fin, zoon van ex WRC kampioen Marcus Grönholm won vandaag in Hell met zijn vertrouwde Hyundai i20 de eerste twee kwalificatieheats op magistrale wijze en staat dus op een voorlopige pole.
  • Heinz Performance
Timo Scheider - Seat Ibiza WRX
Timo Scheider - Seat Ibiza WRX
We schreven het reeds eerder dat de Fin in goede doen was en een potentiële titelkandidaat is dit seizoen. Hij was vorig seizoen de ‘best of the rest’ na de fabrieksteams. Grönholm won reeds de openingsrace in Abu Dhabi, maar werd na de race naar de tweede plaats verwezen door de koersdirectie na een contact met Kevin Hansen die nadien met de winst ging lopen. Dit zou maar uitstel zijn, maar kort nadien werd hij geveld door een ontsteking van de appendix en moest onder het mes. Hij werd in Spa en Silverstone vervangen door Joni Wiman die de derde plaats pakte in Spa terwijl ploegmaat Timur Timerzyanov de Belgische manche won, wat de snelheid van de Hyundai nog maar eens extra onderstreepte. In Silverstone bleven de beide Hyundai’s hangen in de halve finales.

Kevin Abbring: Skoda Fabia WRX
Kevin Abbring: Skoda Fabia WRX
Grönholm zijn Russische ploegmaat Timerzyanov werd op zaterdag tweemaal derde en staat op een voorlopige tweede plaats voor de Seat van een schitterende Timo Scheider, de Audi van Bakkerud en de Peugeot van WK-leider Timmy Hansen. Voor onze landgenoot Guillaume De Ridder wordt een plaats in de halve finale moeilijk. De GCK-rijder kreeg tijdens de start van de eerste manche een lel verkocht van Baumanis die eerst in aanraking kwam met Hansen. De Ridder diende de Clio RS aan de kant te zetten. De Maidentrip in rallycross van de Nederlander Kevin Abbring
Guillaume De Ridder - Renault Clio RS Supercar
Guillaume De Ridder - Renault Clio RS Supercar
begon schitterend met een vijfde plaats in de eerste heat. Hij erfde de Skoda Fabia van Rokas Baciuska waarmee ook Duval onderweg was in Spa. Nadien scoorde hij een elfde chrono wat hem op een voorlopige 9de plaats brengt en dus met zicht op de halve finale.Ben-Philip Gundersen
Ben-Philip Gundersen
In RX2 deelt WK-leider Eriksson na twee kwalificatieheats ex aequo de leiding met Gundersen, terwijl McConnell, Kallio en Walfridson de voorlopige top vijf rond maken. Onze landgenoot Steve Volders staat voorlopig elfde en flirt met de kwalificatie voor de halve finales.


Thomas Bryntesson - VW Polo WRC
Thomas Bryntesson - VW Polo WRC
In het EURO RX is de Noorse thuisrijder Thomas Bryntesson via een eerste en een tweede plaats de voorlopige polesitter voor de leider in het kampioenschap, de Zweedse Audi-rijder Robin Larsson. Een andere Noor, Sondre Evjen, met een VW Polo van Kristoffersson Motorsport, staat op een voorlopige derde plaats voor de Franse Peugeot-rijder Jean-Babtiste Dubourg. Diens broer Andréa staat voorlopig zesde met daartussen de Zweedse VW Beetle van Pontus Tidemand.

Op zondag moeten de drie klassen nog elk twee kwalificatieheats afwerken waarna de twaalf besten naar de halve finales gaan. De top 3 van iedere halve finale gaat door naar de uiteindelijke finale.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 15 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Norway.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons