van der Horst

Hell: Stewards beslissen over winst en verlies in Hell(se) omstandigheden

Anton Marklunen en Kevin Hansen naar de strafbank
Anton Marklunen en Kevin Hansen naar de strafbank
Zoals we reeds gisteren meldden, is Niclas Grönholm de winnaar geworden van de vijfde manche van het WK Rallycross in het Noorse Hell. Grönholm werd pas derde, maar door een straftijd van Kevin Hansen en de uitsluiting van winnaar Marklund werd de Fin in zijn Hyundai alsnog winnaar. Niet onverdiend, al zien we liever de winnaar als eerste over de meet rijden.
Eerste winst voor Niclas Grönholm met Hyundai i20
Eerste winst voor Niclas Grönholm met Hyundai i20
Er zijn ondertussen meer gegevens gekend over het tumultueuze weekend in Hell die zijn naam alle eer aandeed. Op zondag, net voor de halve finales van het WorldRX brak de hel los boven Hell en gingen de hemelsluizen volledig open. Ondertussen was er wel reeds een en ander gebeurd.  Rokas Baciuska die na zijn mislukt avontuur met ESmotorsport en de Skoda Fabia onderdak kreeg in de derde Renault Mégane RS van GC Kompetition werd voor de start van de halve finales gediskwalificeerd door de stewards. Blijkbaar zouden die na het uitlezen van de data gezien hebben dat de Let gedurende de derde heat gebruik maakte van de launch control. Hierdoor viel de Renault-rijder uit de top 12 en was Liam Doran de man die daar optimaal kon van profiteren. Hij stond na de kwalificaties immers slechts 13de en was op papier dus uitgeschakeld voor de halve finales. De Brit schoof dus een plaats op en mocht naar de halve finale.

Helse omstandigheden in Hell
Helse omstandigheden in Hell
Net voor de halve finales brak de hel los en gingen de hemelsluizen open. Door het feit dat de eerste startrij vol rubber lag en dit in combinatie met water niet ideaal is, waren de piloten op de achterste startrij in het voordeel. Ook de wagens die vroeg ging jokeren waren in het voordeel en vonden beter grip tijdens deze helse weersomstandigheden. Doran kon daar optimaal van profiteren en won zelfs de tweede halve finale voor de Renault van Marklund en Kevin Hansen die de broederstrijd won van broer Timmy die als leider in het kampioenschap niet richting de finale mocht. Thuisrijder Bakkerud maakte een stuurfoutje en ook hij kon niet richting finale voor eigen volk. Ook in de eerste halve finale was de grip op de achterste startrij het best. Chicherit schoot dan ook snelst uit de startblokken, maar werd eraf geknikkerd door Timerzyanov bij het ingaan van de jokerlap. Timo Scheider moest tweemaal jokeren als straf voor een jumpstart en zodoende ging de strijd voor een plaats in de finale tussen Grönholm, Abbring en Timerzyanov. Maar deze laatste liet zich in de laatste ronde nog inpakken door Janis Baumanis die zeer regelmatig scoort en reeds een vierde finaleplaats uit de brand sleept op vijf wedstrijden.

Schitterende prestatie van debutant Kevin Abbring
Schitterende prestatie van debutant Kevin Abbring
We kregen dus een finale met de goed gerecupereerde Grönholm (Huyndai i20) op de pole voor de Audi S1 van Doran, de Skoda van Abbring die geweldig veel indruk maakte bij zijn maidentrip in rallycross, de Renault Mégane van Marklund, de Peugeot van Kevin Hansen en de Ford Baumanis. Zes verschillende wagens en merken op de startgrid van de finale. Doran, Marklund en Baumanis schoten het best uit de startblokken en gingen onmiddellijk jokeren waardoor Abbring de leiding in handen kreeg voor Hansen en Grönholm. De vroege jokers kregen terug aansluiting terwijl de top 3 nog in de joker moest. Zodoende verhuisde leider Abbring tijdens zijn jokerlap naar de vijfde plaats. Doran was goed op dreef en had deze wedstrijd ongetwijfeld gewonnen, maar de Brit kreeg schakelproblemen en verhuisde naar de laatste plaats. Grönholm zette een aanval in op Hansen, maar werd opzij gezet.

Een podium met Marklund, Hansen en Grönholm dat niadien volledig zal worden hertekend
Een podium met Marklund, Hansen en Grönholm dat niadien volledig zal worden hertekend
Na de joker van Hansen en Grönholm kwam de Renault van Marklund op kop en bolde als eerste onder geblokte vlag na een tumultueuze finale. Na de podiumceremonie kwam de ontnuchtering voor Marklund wiens wagen niet conform was. Blijkbaar was de voorbumper niet reglementair en de Zweed werd geschorst voor de ganse meeting. Ook Hansen werd niet gespaard en kreeg een seconde straftijd aan zijn broek. Zodoende won Hyundai met Grönholm na Timerzyanov in Spa zijn tweede race op vijf wedstrijden. Kevin Hansen werd tweede en vind de ingreep van de stewards terecht. De oerregelmatige Janis Baumanis werd in extremis mooi derde voor een schitterende Abbring en een fel ontgoochelde Doran. Voor onze landgenoot Guillaume De Ridder was het een weekend om snel te vergeten met ondermeer een aanrijding en een schuiver.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 17 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Norway.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons