van der Horst

Het rommelt in Maasmechelen – Eerste wedstrijd geannuleerd

Michaël De Keersmaecker - Volvo C30
Michaël De Keersmaecker - Volvo C30
Het zijn kafkaiaanse toestanden in de BRCV, de Belgische Rallycross Vereniging of organisator van de rallycross wedstrijden op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen. De wedstrijden van komend weekend voor het Belgisch en VAS kampioenschap werden door de Tongerse rechter verboden.
Volgens huidig voorzitter Michel Vigneron, die André Reul opvolgde na diens overlijden, was alles in orde voor het organiseren van de eerste wedstrijd van het seizoen. Maar blijkbaar is er naast de huidige vzw nog een tweede vzw opgericht met een eigen identiteit en deze twee zitten al een tijd mekaar in de haren. Het huidige bestuur diende een klacht in bij de rechtbank. Een klacht die werd beantwoord met een nieuwe klacht, ditmaal van de andere partij en met als argument dat het circuit onveilig zou zijn gezien de uitloopstrook in de eerste rechtse bocht geen 10 meter zou bedragen. Een aanslag op eigen grondgebied door Jean Filippini & co. De rechter nam blijkbaar geen risico, stelde een bemiddelaar aan en verbood de eerste wedstrijd.

De vete die momenteel aan de gang is in Maasmechelen ontaart in een ware oorlog waarbij de piloten en de toeschouwers worden gegijzeld.
 
Een piloot die reeds jaren meedraait in de top van het gebeuren steekt zijn schrik niet onder stoelen of banken. “Zolang we de beide kanten van het verhaal niet horen, kunnen we niet objectief oordelen, maar ik vrees voor andere gevolgen. Het is nog maar de vraag hoelang Dhr. Reuten dit gaat verteren. Tot twee jaar geleden werd jaarlijks een manche voor het Europees kampioenschap verreden en was de veiligheid van de toeschouwers goedgekeurd door de FIA. Indien ze niet tot een consensus komen en iedereen het been stijf houdt, ben ik bang dat Reuten er de brui aan geeft. Wetende dat het circuit nog een lopende vergunning heeft tot 2019, die nadien moet worden vernieuwd, en de sterke politieke arm van wijlen Reul er niet meer is, kan een extra investering om de zandbakken aan te passen en de daaraan verbonden zware kosten om het publiek te verhuizen er mogelijk teveel aan zijn. Na Ingelmunster en Arendonk zou het wel eens kunnen dat met Maasmechelen ook het laatste circuit verdwijnt in het Vlaamstalige landsgedeelte waar een Belgisch kampioenschap kan worden verreden.

Nvdr. Arendonk organiseert nog steeds, maar voorlopig sinds enkele jaren alleen VAS wedstrijden. De mensen van GLOSSO vechten reeds jaren om opnieuw nationale kampioenschappen te organiseren. Vechten voor het behoud, terwijl men in Maasmechelen blijkbaar niet tot een compromis komt en de race tussen de beide vzw’s worden verreden in de rechtbank. Absurdistan en wordt ongetwijfeld vervolgd.

Hierbij ook de officiële percommuniqué van de BRCV

De Belgische Rallycross Vereniging VZW heeft als doel het organiseren van activiteiten in het kader van de Rallycross op het circuit Duivelsberg, Nationale, Internationale en Europese kampioenschappen evenals open deurdagen.
 
De rechter in Tongeren verbiedt op vraag van de tegenpartij ons om de eerste wedstrijd op zaterdag 1 maart en zondag 2 maart 2014 te organiseren. Op dit punt is het vonnis echter ook achterhaald, nu het stelt dat de administratieve formaliteiten niet in orde zouden zijn. Dit is vandaag wel het geval.
 
De 170 ingeschreven piloten voor het komende weekend, zowel voor regionaal als voor internationaal kampioenschap zijn de grote verliezers van deze onenigheid. Wij kunnen helaas niet toelaten om ze op ons mooie circuit te laten rijden. Alsook de talrijke, trouwe toeschouwers en supporters die steeds aanwezig zijn, moeten we teleurstellen.
 
Door het niet mogen organiseren van de geplande kampioenschappen, zal de toekomst van de club en de rallycross in Maasmechelen in het gedrang komen. De huidige gang van zaken is bovendien alles behalve gunstig voor de club en het circuit, dat toch sedert de jaren ’70 een begrip is in de rallycross wereld.
 
Wij doen een oproep aan de piloten, supporters, toeschouwers en aan iedereen die geïnteresseerd is in de rallycross sport om ons te steunen. Namens de leden van de vzw BRCV.
 
Voorzitter,
Michel VigneronSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rallycross Nationaal op woensdag 26 februari 2014.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons