van der Horst

Het wereldkampioenschap karting komt naar Genk

Karting Genk
Karting Genk
Het weekend van 8 en 9 september; dat staat met stip genoteerd in de agenda van al wie karting lief is. Karting Genk ontvangt dan voor de tweede keer het CIK-FIA Wereldkampioenschap karting, nog steeds de kweekvijver voor jong talent richting de autosport. 160 piloten zullen, verdeeld over drie klassen, hun opwachting maken op het Limburgse asfalt. Volop actie van ’s ochtends tot ’s avonds, dat is het WK Karting!
CIK-FIA Karting World Championship
CIK-FIA Karting World Championship
Het moderne complex van Karting Genk kreeg zijn huidige status nadat het begin de jaren 2000 grondig gerenoveerd werd. Het circuit langs de Europalaan werd opnieuw uitgetekend en kreeg een modern pitgebouw met vergaderruimte, kantine en kantoren. Sinds de grondige renovatie timmerde Karting Genk hard aan de weg. De organisatie van het CIK-FIA Wereldkampioenschap is daar een mooie bekroning voor, al is het niet de eerste keer dat er een hoogstaand kampioenschap in Genk neer strijkt. Ieder jaar zijn er namelijk verschillende kampioenschappen te gast op de Horensberg, gaande van Engelse, Duitse en Belgische kampioenschappen tot EK en WK wedstrijden. Eén van de memorabele kampioenschappen dat in Genk zijn tenten opsloeg was het CIK FIA European Championship in 2013 waarin Max Verstappen in zijn CRG de Europese KZ1 titel pakte. Het voorbeeld dat Karting Genk bij de absolute top van Europese en Wereld circuits hoort.

Van de drie klassen die tijdens het WK in actie komen, wordt de KZ1 aanzien als Koninginnenklasse. De absolute wereldtop van de fabrieksrijders maakt hier het mooie weer. Mannen met bakken ervaring, uitkomend voor topmerken vechten het hier uit. Het gros van deze piloten is fulltime met de kartsport bezig. Zij leven ervan en zij leven er voor. De KZ1 zijn karts met 6 versnellingen, sequentieel geschakeld. De koppeling wordt enkel gebruikt bij de start, vanaf dan is het enkel volop racen van start tot finish. De KZ2 vormt de tweede klasse die het weekend van 8 en 9 september in actie komt. Ook hier motoren met zes versnellingen en snelheden een stuk boven de 100 kilometer per uur. De KZ2 staat net onder de KZ1 en bevat piloten zonder fabrieksstatus maar vaak niet met minder talent.  De echte jonge talenten vinden we terug in de Academy Trophy. Deze klasse is enkele jaren geleden in het leven geroepen door de FIA met het oog om jong talent een kans te geven met gelijkwaardig materiaal. De opzet is simpel. Ieder land levert twee afgevaardigden af die het stuur nemen van een chassis en motor die voor iedere deelnemer hetzelfde zijn. De manche tijdens het WK is de laatste van drie en dus valt in Genk de beslissing!

Karting Genk
Karting Genk
Het Wereldkampioenschap start op zes september met de trainingen. Vrijdag zeven september zijn er de kwalificaties gevolgd door de kwalificatie heats op zaterdag. Dat zijn korte wedstrijden waarbij de schifting wordt gemaakt. Enkel de besten plaatsen zich voor de wedstrijden op zondag. Dat zijn de prefinale, die de startorde voor de finale bepaalt en de uiteindelijke finale. Wie op zondag in de namiddag als eerste het zwart wit geblokt kruist, is wereldkampioen karting!
Wil jij de actie in Genk niet missen? Profiteer dan van de voorkoopactie via deze link. Je betaalt nu 10 euro voor ticket voor zaterdag of zondag en 15 euro voor een weekend ticket.

Autosport.be is tijdens het WK ter plaatse en zal er in de aanloop naar het WK voor zorgen dat je niets van de actie hoeft te missen!

Philippe De Roeck - Foto's: Karting Genk



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op maandag 20 augustus 2018.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons