van der Horst

Historic Grand Prix 2023 meer dan geslaagd op de piste en in de paddock

Eerbetoon aan Yvette Fontaine
Eerbetoon aan Yvette Fontaine
De Historic Grand Prix op Circuit Zolder was decennia geleden al één van de eerste evenementen voor historische wagens en racewagens in zijn soort en ook vandaag trekt het event nog steeds jong en oud naar het Limburgse asfalt. Ondertussen is er naast de actie op de piste ook het meer dan geslaagde Concours d’Elégance, dat ook dit jaar weer met een prachtige lijst wagens kon uitpakken. Ondertussen was de strijd op het circuit enorm afwisselend en spannend, met onder meer een dubbele zege voor Oostendenaar Erik Qvick in de BMW 320i STW tijdens de races van de Belcar Historic Cup.
Jury Concours d’Elégance
Jury Concours d’Elégance
“Circuit Zolder is het circuit waar het voor mij allemaal begon”, vertelt Thierry Boutsen, één van de juryleden van het Concours d’Elégance. “Ik behaalde hier mijn licentie met een wagen van Teddy Pilette, debuteerde hier in de Formula Ford en racete hier ook in de Formula 3, om iets later aan de start te staan van de laatste Grand Prix F1 op Limburgse bodem. Later in mijn carrière won ik hier nog de 24 Hours of Zolder. Ondertussen heb ik het Concours d’Elégance zien groeien en het is ongelofelijk hoe mooi en eclectisch het aanbod aan historische wagens is. De organisatoren mogen terecht fier op hun werk zijn en ik ben zeer blij om in de jury te mogen zetelen. Onze opdracht was alvast niet eenvoudig.”
 
In het Concours d’Elégance behaalde een zeer mooie Porsche Abarth 365 de prijs ‘Best of Show’, terwijl u onder dit persbericht de lijst van winnaars per klasse kan terugvinden. De Porsche Abarth 365 is eigendom van Lambert Geerkens.
 
“Bijzonder is ook de speciale vermelding van de jury voor een Belgische Apal, een interventievoertuig, aangekocht door de oprichter van Circuit Zolder, Maurice Beliën”, vermeldt Jan Bové, coördinator van het Concours d’Elégance. “Na tien jaar restauratie door de huidige eigenaar rijdt de wagen weer als weleer.”
 
Qvick wint tweemaal. Strijd der dwergen scoort bij het publiek
 
Erik Qvick - BMW 320i STW
Erik Qvick - BMW 320i STW
Dat de Belcar Historic Cup de wind in de zeilen heeft, bleek ook dit weekend tijdens de derde van vijf meetings van het seizoen. Meer dan 40 wagens vonden de weg naar Circuit Zolder, voor twee races van 30 minuten. De eerste race ging naar Erik Qvick in de prachtige BMW 320i STW, voor Luc Moortgat in een Porsche 911. Ook in de tweede wedstrijd wisten de beide heren beslag te leggen op de plaatsen één en twee. In de eerste afspraak mocht Tim Kuijl (BMW E36) als derde mee het podium op, een plaats die Luc Branckaerts (Corvette) tijdens de tweede race innam.
 
Een echt hit bij het publiek waren ook de vier wedstrijden in het kader van de Kampf der Zwerge, een competitie met heel wat MINI, Abarth, Autobiachi, NSU, Simca, Lada, Alpine A110 en andere Gordini. De snelste van deze kleine bolides lieten rondetijden optekenen van 1min55, het mooiste bewijs dat er met deze heerlijke wagens van weleer nog wel degelijk hard geracet wordt.
 
Voor het overige kwamen de liefhebbers van GT- en toerwagens op de piste ruimschoots aan hun trekken, terwijl de paddock uitpuilde van de prachtige wagens van lang en minder lang geleden.
 
Winnaars Concours d’Elégance:
 
Porsche 911 2.0 L. Art Car
Porsche 911 2.0 L. Art Car
‘Class of 1963’: Lancia Flaminia
‘Swinging Sixties’: Dino 206 ex Eric Clapton 
Racing for Zolder - GT/Touring Cars: Ford Escort MKI
Racing for Zolder – Single Seaters: Formule 2 March BMW ex Teo Fabi
Porsche 911 60 Years Race Cars: Porsche 911 2.0 L. Art Car
Porsche 911 60 Years Road Cars: Porsche 911 Speedster Pré Production
Alpine A110 60 Years: Dinalpine Cabrio
 
Circuit Zolder
   • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons