van der Horst

Hockenheim: Verrassende zege in hoofdrace voor Evans, Vandoorne tweede

Stoffel Vandoorne - ART Grand Prix
Stoffel Vandoorne - ART Grand Prix
Onze landgenoot Stoffel Vandoorne leek vanmiddag op de Hockenheimring op weg naar een tweede seizoenszege, na zijn debuutoverwinning in Bahrein, maar door de pitstop- en bandenstrategie was het toch verrassend Mitch Evans die met de overwinning aan de haal ging. De Australiër startte vanop de vijftiende plaats en was één van de weinigen die de zachte banden voor zijn eerste stint had gekozen, in de kopgroep verkozen de meesten de harde banden om dan tegen het einde over te schakelen op de zachte rubbers.
  • St. Paul
Vandoorne en Palmer
Vandoorne en Palmer
Bij de start nam Vandoorne meteen de leiding ten nadele van kampioenschapsleider en polesitter Jolyon Palmer. Tom Dillmann kwam niet weg vanop zijn vierde startplek en zag zo meteen al bij het doven van de lichten een ereplaats aan zijn neus voorbijgaan. Een contact tussen Markelov en Lancaster zorgde er dan weer voor dat er enkele vlijmscherpe carbon onderdelen op de rijlijn belandden bij het insturen van de Parabolika, genoeg voor de wedstrijdleiding om al in de eerste ronde de safety car in te zetten.

Vandoorne - Evans - Palmer
Vandoorne - Evans - Palmer
Pic en Marciello waren de enigen in de kopgroep die voor de zachte banden hadden gekozen, zij waren logischerwijze ook de eersten die de pits opzochten. Toen beide vlak achter mekaar binnenkwamen gebeurde wel iets heel vreemds: zowel de Fransman als de Italiaan lieten hun motor afslaan, hun beider teams hadden wel wat tijd nodig om de bolides weer op te starten maar ze geraakten toch terug op de baan, zij het met bijna een volle ronde achterstand. Met nog dertien ronden op de klok kwam leider Vandoorne zachte banden halen, hij kwam als tweede weer de baan op, achter Evans.

Stefano Coletti - Racing Engineering
Stefano Coletti - Racing Engineering
Doordat Evans op de harde rubbers stond sloten zowel Vandoorne als Palmer aan bij de Australiër. Iedereen verwachtte een gevecht om de zege, ook het team van Evans dat hem via de radio liet weten dat de derde plaats zijn doel was. Daar ging de jonge protégé van Mark Webber niet mee akkoord, hij hield zijn banden in topconditie in de hete omstandigheden waardoor Vandoorne nooit echt tot een aanval kon komen. Onze landgenoot gaf achteraf toe dat hij dacht dat Evans nog een pitstop ging maken, op het einde kwam hij nog wel dicht bij de leider maar de zachte banden van Vandoorne waren niet meer in dezelfde perfecte staat als een aantal ronden daarvoor. Achter het leidende trio zagen we door de verschillende strategieën en de hoge bandenslijtage erg veel duels waardoor de 200e GP2-wedstrijd de boeken in kan als één van de meest spectaculaire races uit de geschiedenis van het kampioenschap.

--- Uitslag GP2 Series Hockenheim 2014 ---

Foto's: Georges De Coster



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons