van der Horst

Hockenheim: Ekström lukt hattrick en blijft ongeslagen

Mattias Ekström
Mattias Ekström
Na de twee snelste chrono's van Sebastien Loeb op vrijdag hebben de Noor Petter Solberg en de Zweed Kevin Hansen de resterende kwalificatieheats achter hun naam gezet. Zodoende kon Solberg zich na een aanrijding met Bakkerud binnen de top 12 hijsen voor de halve finales, terwijl Bakkerud zelf een off weekend kende en niet scoorde. Uiteindelijk was het opnieuw de Zweed Mattias Ekström die de derde overwinning op rij boekte en de tweede in Hockenheim. De Audi-rijder blijft dus ongeslagen en loopt verder uit op de concurrentie.
De twee halve finales werden verreden tussen enerzijds Loeb, Kristoffersson, Solberg, Kevin Hansen, Eriksson en Nitiss en anderzijds Timmy Hansen, Ekström, Scheider, Timerzyanov, Block en Hakkinen. Opmerkelijk hier is dat alle piloten van de teams Hansen Motorsport (3 Peugeots ), EKS (3 Audi's), PSRX (2 VW Polo's) aanwezig tekenden in de finales.

Tijdens de halvefinales en finale was de piste vochtig tot nat en het was gokken inzake de bandenkeuzes en set up van de wagens

Foutje van Kevin Hansen in halve finale
Foutje van Kevin Hansen in halve finale
De eerste halve finale kon Loeb zijn pole niet benutten en werd eraf gestart door de VW van Kristoffersson. Kevin Hansen remde met twee wielen in de gras en ging rond zijn as. Hierdoor pakte hij Eriksson mee in zijn vlucht en ook Nitiss verloor tijd. Solberg ging vroeg jokeren en nestelde zich achter Loeb die nadien iets te wijd ging op de natte ondergrond en een plaats verloor.
Tijdens de tweede halve finale was het Heikkinen die zich naar voor torpedeerde, maar zich verslikte in de eerste bocht en de ganse meute terug aan zich zag voorbij gaan. Hansen kwam het best door de eerste bocht met achter hem Ekström en Block. Deze ging echter in de fout en hield hierdoor thuisrijder
Ekström voor Block, Timerzyanov, Scheider & Heikkinen
Ekström voor Block, Timerzyanov, Scheider & Heikkinen
Scheider op. Zodoende konden Heikkinen en Timerzyanov nog een plaats opschuiven. Vooraan liet Hansen zich nog verleiden aan een uitstapje in het gravel en werd voorbij gestoken door Ekström. Hansen werd tweede en ook Heikkinen kon mee naar de finale.

Tijdens de finale was het echt gokken inzake bandenkeuze. Kristoffersson mocht vertrekken vanop de pole met wereldkampioen Ekström naast zich. Hansen en Solberg stonden op de tweede startrij voor loeb en Heikkinen. Een strijd dus tussen drie merken met driemaal twee ploegmaten. Hierbij nam
Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
Ekström de maat van Kristoffersson die de indruk gaf te kunnen aanklampen maar niet te kunnen aanvallen. Ekström won zodoende zijn derde race op rij voor Kristoffersson en Hansen die een plaats verloor in de joker. Solberg kon nog opklimmen van zes naar vier ten nadele van Loeb en Heikkinen.


2017 WRX Hockenheim
2017 WRX Hockenheim
Hierdoor versterkt de Zweedse regerende wereldkampioen zijn koppositie tegenover de VW's van Kristofferson en Solberg die op vinkenslag blijven. Loeb en Timmy Hansen staan op vier en vijf, maar kijken reeds tegen een tegenstand aan van 37 en 38 punten. Alsd je weet dat er tijdens een race maximum 30 punten te verzamelen zijn, dan heeft de Zweed na drie races reeds meer dan een volle race voorsprong tegenover de Peugeots.

Foto's: Johnny Loix - Hans van Onsem 

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zondag 7 mei 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Duitsland.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons