van der Horst

Hockenheim: Derdaele op zucht van titel na opgave van Eijndhoven

Dylan Derdaele - Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Dylan Derdaele - Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Dylan Derdaele mag al één hand leggen op een tweede titel in de Porsche Carrera Cup Benelux na een zege bij de voorlaatste sprint van het seizoen, op de Duitse Hockenheimring. De kampioen uit 2016, die pas vanaf de vierde rij mocht vertrekken, profiteerde in een zeer geanimeerde race optimaal van een crash van titelconcurrent Huub van Eijndhoven en een uitstapje naast de baan van Glenn Van Parijs.
Poleman Thierry Vermeulen (Team GP Elite) geraakte door problemen met de koppeling bijzonder slecht weg van zijn startplaats eens de rode lichten doofden en viel terug tot de allerlaatste plaats in de rangorde om nadien de handdoek te werpen. Ook Huub van Eijndhoven (TeamPGZ by JW Raceservice) kende geen al te beste start en werd gepasseerd door Steven Van Rhee (Team GP Elite) en een verbluffende Jan Lauryssen (Q1 Trackracing). De Nederlander nestelde zich op kop, met in zijn zoch de Kempenaar. Van Eijndhoven sloot als derde aan, net voor Glenn Van Parijs (NGT Racing), Xavier Maassen (TeamPGZ by Red Ant Racing) en Dylan Derdaele (Belgium Racing). Echter nog in de openingsronde gaat het compleet fout voor de man uit Lanaken, met als grootste slachtoffers Jan Lauryssen en... Huub van Eijndhoven.

Maassen probeert in de haarspeldbocht na de lange rechte lijn namelijk van Eijndhoven uit te remmen en daarmee meteen ook de maat te nemen van Glenn Van Parijs. De tweevoudig kampioen mist zijn rempunt echter en schiet daardoor niet alleen van Eijndhoven en Van Parijs voorbij, maar tikt ook Lauryssen rond. De twee titelkandidaten bedanken, maar bij de volgende bocht schuift de Nederlander echter naast de baan en rijdt zich vast in de grindbak waarna luttele ogenblikken later ook Maassen zijn Porsche 911 parkeert. Ondertussen is Derdaele komen postvatten op een virtuele podiumplaats en nog voor het einde van de eerste ronde stuur de wedstrijdleiding de safety car de piste op.

In ronde 5 volgt de restart, met Steven Van Rhee die autoritair de kop houdt, maar een fout maakt in - jawel - de remzone naar de haarspeldbocht. Van Parijs zet zijn Porsche naast die van de Nederlander waarbij de kemphanen elkaar zelfs licht raken. Bumper-aan-bumper en zij-aan-zij bikkelen beide heren, tot ze enkele bochten later synchroon van de piste schuiven... Derdaele bedankt en grijpt de leiding, terwijl Van Parijs terugvalt tot P10.

Een ronde later komt het - wederom in de haarspeldbocht - tot een aanrijding tussen Q1 Trackracing-teamgenoten Jan Lauryssen en Nicolas Vandierendonck, waarbij laatstgenoemde moet opgeven met een lekkage aan zijn bolide en ook Ziad Geris wat tijd verliest. Omdat de gestrande wagen van Lauryssen moet weggetakeld worden, verschijnt opnieuw de safety car op de baan. Na enkele ronden neemt Derdaele het veld wederom op sleeptouw, met in zijn zog Sebastian Freymuth (PG Motorsport) en Ghislain Cordeel (Team GP Elite). De zege van Derdaele komt in het laatste wedstrijddeel niet meer in gevaar, terwijl Glenn Van Parijs nog knap als tweede aantikt. De Belg - die tevens de snelste ronde op zijn naam zette - krijgt echter een tijdstraf van 5 seconden wegens een jump start en valt zo terug naar P4, waardoor Cordeel voor het eerst naar het ereschavot mag.

Floris Dullaart - Team GP Elite - Porsche Carrera Cup Benelux ProAm kampioen 2021
Floris Dullaart - Team GP Elite - Porsche Carrera Cup Benelux ProAm kampioen 2021
In de tussenstand voor het kampioenschap telt Huub Van Eindhoven 20 punten achterstand op Dylan Derdaele, terwijl Van Parijs aankijkt tegen een kloof van 15 punten. Met nog 21 punten te verdienen morgen, maken de drie heren allemaal nog aanspraak op de algemene titel. Strijd voor de ProAm-titel is er echter niet meer, die gaat naar Floris Dullaart (Team GP Elite) nadat de Nederlander vandaag tweede werd in de klasse, na Andrey Mukovoz (DUWO Racing) die zijn eerste zege pakte, en Nicolas Saelens (Belgium Racing) de finishlijn niet overschreed. Filip Teunkens (Q1 Trackracing) tenslotte kan tevreden terugblikken met een bronzen medaille. In Am klopte gelegenheidsrijder Harald Geisselhart (PG Motorsport) Ad Geerts (TeamPGZ by Red Ant Racing).

De laatste wedstrijd van het seizoen start morgen om klokslag 11u, met in principe Huub van Eijndhoven op pole.

Foto's: Porsche Carrera Cup BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Porsche Carrera Cup Benelux op zaterdag 2 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hockenheim DTM.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons