van der Horst

Hockenheim: Hoogtes en laagtes voor de Belgen in de GT Cup Open

Start 2024 GT Cup Open Hockenheim race 1
Start 2024 GT Cup Open Hockenheim race 1
Dit weekend stond in Hockenheim ook de tweede manche van de GT Cup Open op het programma. Naast de Belgen van Q1 Trackracing kregen we er nog drie landgenoten bij met Jan Lauryssen en Dylan Derdaele bij Belgium Racing, en Philippe Wils bij Speedlover. Al onze landgenoten kenden echter voor- en tegenspoed wat de resultaten betreft. Toch was er een vaste podiumklant dit weekend met Nicolas Vandierendonck en Bogdan Duma en dat in de Am-klasse.
Podium Am 2024 GT Cup Open Hockenheim Race 1
Podium Am 2024 GT Cup Open Hockenheim Race 1
Tijdens de eerste wedstrijd konden alleen Vandierendonck en Duma het podium halen in hun klasse met een derde plaats, terwijl Laurent Vandervelde en Nathan Brauns er net naast eindigden op de vierde plaats. Onze overige landgenoten kenden de nodige tegenslag. Stienes Longin en Nicolas Saelens hadden het moeilijk. Zo hadden ze problemen met de bandendruk, werden bedeeld met een extra handicap tijdens de pitstop na hun overwinning in de vorige race en kregen ze een penalty van vijf seconden wat hen uiteindelijk naar de elfde plaats verwees. Xander Przybylak en Lars Zaenen eindigden nog lager op de veertiende plaats.

Lauryssen had zich zijn debuut met Belgium Racing in het kampioenschap ook anders voorgesteld. De Kempenaar eindigde met zijn wagen achterwaarts in de vangrail na een tik, waardoor hij moest opgeven. Ook Wils zag zijn race voortijdig eindigen. De wedstrijd werd overigens gewonnen door Federico Al Rifai en Matteo Luvisi (GDL Racing).

Podium 2024 GT Cup Open Hockenheim Race 2
Podium 2024 GT Cup Open Hockenheim Race 2
De tweede wedstrijd gaf wel terug hoop aan de duo's Saelens-Longin en Derdaele-Lauryssen. Vooral Derdaele kon zich goed nestelen op plaats vier alvorens hij het stuur doorgaf en Lauryssen kon opklimmen naar plaats twee. Dat terwijl Saelens en Longin hetzelfde trucje uithaalden zoals in Portimão en met succes. De Leuvenaar klom op naar een derde plaats en vocht een stevig gevecht uit met Lauryssen, die zich uitstekend verweerde. Even kregen ze hoop op winst met een late safety car, maar de koploper - Luca Ludwig met de Mertel Motorsport Ferrari - was slim genoeg om de tijd rustig te laten wegtikken om zo de overwinning binnen te halen, waarop onze landgenoten tevreden moesten zijn met de overige twee podiumtrapjes.

Speedlover - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Speedlover - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Op het eerste gezicht leken Vandierendonck en Duma net naast het podium te vallen in de Am-klasse, maar toen de leider een spin maakte in het stadiongedeelte, konden ze toch de derde plaats inpalmen, net voor Wils. Vandervelde en Brauns moesten ditmaal tevreden zijn met plaats zes. Wie helaas de finish niet haalde, was Zaenen. Hij maakte een spin in het stadiongedeelte, wat veel rook veroorzaakte en werd vol geraakt door Evgenii Leonov (Volcano Motorsport). De Limburger raakte gelukkig op eigen kracht uit zijn wagen.

De eerste twee manches volgden elkaar snel op en de derde manche laat ook niet lang op zich wachten. Het is overigens een race die bij alle Belgen met stip op de agenda staat, namelijk de manche in Spa-Francorchamps binnen twee weken.

Foto's: GT Cup OpenDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in International GT Open op zondag 12 mei 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hockenheim.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons