van der Horst

Hoe Clubsport Racing net naast een sensationeel resultaat greep in Anneau du Rhin

Koen De Wit / Pieter Ooms - Clubsport Racing #415
Koen De Wit / Pieter Ooms - Clubsport Racing #415
Na een relatief onverwacht podium tijdens de Hankook 25 Hours VW Fun Cup, waar Koen De Wit en Pieter Ooms werden bijgestaan door Olivier Aerts en Paul Theysgens, deed het duo van Clubsport Racing het kunstje nog eens over tijdens de daaropvolgende wedstrijd in Anneau du Rhin. Meer nog: zonder een late tussenkomst van de wedstrijdleiding lag de zege voor het grijpen.
Ze zijn de revelaties van de tweede seizoenshelft en maken dankzij hun uitmuntende prestaties aanspraak op de algemene titel in de VW Fun Cup powered by Hankook: Koen De Wit en Pieter Ooms (Clubsport Racing #415) beginnen bovendien met een thuisvoordeel aan de finale van het seizoen 2022, op 15 en 16 oktober op Circuit Zolder.

De #415 neemt een fantastische start
De #415 neemt een fantastische start
Het begon afgelopen zaterdag met een kanonstart van Koen De Wit, die als negende had plaatsgenomen op de startgrid. "Aan de binnenkant van de derde startrij stond een wagen die enkel de opwarmronde zou afwerken in het kader van de opnames van een politieserie", vertelt Kevin Vannerom, die samen met Yves Bruynseels de strategie van de #415 in goede banen leidt. "Ik voelde aan dat iedereen zou proberen in dat gat te duiken en vroeg Koen om aan de buitenkant te blijven. Het resultaat: iedereen werd gehinderd aan de binnenkant en na afloop van de eerste ronde lagen we al in derde stelling!"
Foutloos traject
Clubsport Racing profiteerde van de strafseconden voor de teams met Top Gun-rijders om na de eerste pitstopronde nog verder op te schuiven in het klassement, al werden ze de loef afgestoken door de #199 DRM Credeco van Julien Schein, Florian Van Dooren en Quentin Denis. Die laatste kon bovendien een voorsprong van twintig seconden uitbouwen, terwijl Pieter Ooms alles uit de kast haalde om het achtervolgende peloton achter zich te houden. 

#415 Clubsport Racing - Pieter Ooms/Koen De Wit
#415 Clubsport Racing - Pieter Ooms/Koen De Wit
Even leek de vogel gaan vliegen, maar bij de volgende pitstop misrekende DRM Motorsport zich en reed de #199 een seconde te vroeg de pits uit. Het reglement bepaalt dat de auto in kwestie na zo'n overtreding elf seconden langer moet stilstaan tijdens de volgende rijderswissel. Een gouden kans voor Koen De Wit, die voldoende tijd wist te winnen om Pieter Ooms veertig minuten later als leider het circuit op te sturen. 

Het bleef bovendien straffen regenen bij de concurrentie: de #199 kreeg nog eens tien seconden aangesmeerd en had eerder al extra tijd verloren in de pits, terwijl de #377 Michaël Mazuin Sport van Michaël Leenders, winnaar van de 25 Hours, Matteo Raspatelli en Lucas Taelman eveneens elf seconden langer moest doorbrengen in de pitlane. Ondertussen bleef Clubsport Racing foutloos...

"Toen het in de vooravond begon te regenen, betekende dat nog meer goed nieuws voor ons", herinnert Koen De Wit zich. "Ik ben altijd al vrij snel geweest in die omstandigheden, aangezien ik vroeger in de karting heb geleerd om met slicks op een natte baan te rijden. Ik kreeg een goed gevoel en voelde aan waar de grip lag. We wonnen tijd op de concurrentie, in die mate zelfs dat onze voorsprong op een gegeven moment bijna een halve minuut bedroeg. En toch was dat geen evidentie: de ruitenwisser haperde immers en maakte de uitdaging alleen maar groter..."
Geen ontgoocheling
Dankzij een podium in Spa mag Clubsport dromen van de titel
Dankzij een podium in Spa mag Clubsport dromen van de titel
De rest is geschiedenis: net toen de voorsprong geruststellend leek, werd de wedstrijdleiding verplicht om de safety car op te roepen. De voorsprong werd gehalveerd en toen een ontketende Lorenzo Donniacuo (#489 Milo Racing HHH), goed voor de polepositie en een nieuw ronderecord, plaatsnam aan het stuur, moest Pieter Ooms zich gewonnen geven. In de slotronde van een zinderende finale moest hij ook zijn meerdere erkennen in de #199 DRM Credeco van Julien Schein.

“Het is wat het is”, reageert Pieter Ooms filosofisch. “Vooraf hadden we meteen getekend voor die derde plaats, dus moeten we vooral het positieve meenemen naar de volgende wedstrijd. Op ons thuiscircuit in Zolder zullen we onze huid duur verkopen!”

De beslissende confrontatie van de VW Fun Cup powered by Hankook vindt dus op 15 en 16 oktober plaats in Zolder. Guillaume Mondron, Simon Tourneur en Gilles Verleyen (#480 Milo Tourneur), in Anneau du Rhin pas achtste, behouden desalniettemin de leidersplaats in het kampioenschap. Ze tellen 9,5 punten voorsprong op de #199 DRM en 15,5 op de #415 Clubsport Racing. Met 105 beschikbare punten - 35 halfweg en 70 op het einde - is alles in Limburg nog mogelijk!

Foto's: Jacques LetihonDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in VW Fun Cup op dinsdag 20 september 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Trophée Nostalgie.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons