van der Horst

Hoe WRT ook de virtuele wereld wil veroveren

E-Team WRT
E-Team WRT
Wie WRT zegt, linkt di naam automatisch aan het team uit Baudour en aan de GT-racerij. Vincent Vosse en zijn troepen zijn dan ook één van de meest succesvolle teams in de GT3-klasse en breiden ook stelselmatig hun portfolio uit. WRT maakte al uitstappen in de TCR, werkte mee aan het succes van de VW Fun Cup en maakte vorig seizoen zijn debuut in de DTM. Dit jaar koos WRT voor een nieuw project, met dank aan de coronacris: eSports.
Vincent Vosse
Vincent Vosse
Simracen is met de jaren aan een serieuze opmars begonnen, maar dit jaar boomde de virtuele racerij daarbij geholpen door de huidige coronacrisis. Racekalenders werden uitgesteld, teams konden geen grenzen oversteken en piloten moesten noodgedwongen thuis zitten. Sinds de crisis startte in maart schoten de verschillende virtuele kampioenschappen als paddestoelen uit de grond. Dit was natuurlijk ook WRT niet ontgaan waar ze al langer met interesse keken naar simracing, zo bevestigde Vincent Vosse in een persbericht: “Door de coronacrisis kwam simracing in de spotlights te staan. We volgden deze discipline reeds geruime tijd en hebben er ook reeds enkele vergaderingen over gehad. We wilden graag iets doen in dit domein, maar hadden er tot dusver geen tijd voor. Toen de mogelijkheid zich voordeed, hebben we die gegrepen" En zo werd e-Team WRT geboren.

Hoewel Vosse een volbloed racer is, kan hij niet ontkennen dat de meeste simplatformen aanleunen tegen de realiteit. Nadat intern er volop gewerkt werd aan het project, geloofde de teammanager er steeds meer en meer in en zag ook de voordelen er van in: "E-Sports moet gezien worden als een activiteit die complementair is aan dat wat we doen in het echte leven. Het laat ons toe om een ander publiek te benaderen en onze gekende partners, waaronder de Belgian Audi Club, nieuwe mogelijkheden te bieden. En, wie weet, kunnen we op een dag bruggen slaan tussen beide werelden.” Aanvakkelijk koos WRT voor een voorzichtige aanpak, tot men te horen kreeg wat de plannen waren van het FIA WEC en de ACO om een virtuele 24 Heures du Mans te organiseren. Vanaf dat ogenblik had het team een doel, waar men niet meer van af wil wijken.
Eerste successen richting geschiedenis
winst voor Dries Vanthoor tijdens #RaceHome
winst voor Dries Vanthoor tijdens #RaceHome
Ondertussen heeft het team uit Baudour al zijn eerste strepen verdiend in de simwereld. Tijdens het #RaceHome kampioenschap dat Audi organiseerde, kon men al proeven van een eerste winst dankzij Dries Vanthoor. Al bleef het daar niet bij. Vorige maand zette het team twee wagens in voor de virtuele 12H Monza, georganiseerd door Creventic. Met zes piloten gingen zij richting de virtuele snelheidstempel en met succes. Mirko Bortolotti, Kenton Koch en Marcin Skrzypczak wonnen en bleven op het einde van de race een minuut voor op teamgenoten Fabrice Cornelis, Kenneth Gulbrandsen en Piotr Jagodzinski. Het gaf goede moed voor wat er nog zit aan te komen.

Want dit weekend zullen zij mee geschiedenis schrijven met een deelname aan de eerste Virtual 24 Heures du Mans. Al vanaf de voorstelling van het project waren zij bij WRT enthousiast om deel te nemen aan deze race: "Toen we de motivatie zagen bij enkele teamleden, of het nu gaat over management, ingenieurs of rijders, hebben we voor onszelf besloten dat we iets moesten ondernemen." Ze vroegen een entry aan voor deze race in de LMP2-categorie en met succes. Het volgende plan bestond uit het opbouwen van een team en met maar liefst drie Belgen in de equipe is ons land goed vertegenwoordigd. Vanthoor en Cornelis werden behouden en daarbij komen nog twee snelle piloten bij: landgenoot Arne Schoonvliet en Kelvin van der Linde. Hoewel zij allemaal al iets bewezen hebben achter hun sim-rig, simpel zal het dit weekend niet worden. Naast de vele toppers die zich ingeschreven hebben, zijn de simracers ook niet van de poes. Toch lieten ze zich bij WRT niet uit hun lood slaan, door een testrace te winnen.
Wat na de crisis?
E-Team WRT
E-Team WRT
Nu de vraag blijft: hoe zal het achteraf verdergaan nadat het echte racen hervat worden? Blijft e-Team WRT ook na de Virtual 24H Le Mans nog bestaan of houdt het hierna op? Het antwoord van Vosse: we gaan door. "Het objectief is om bij WRT een ambassadeur in de rangen te hebben op de belangrijkste platformen zoals iRacing, Assetto Corsa Competizione, rFactor 2 of zelfs het enorm populaire Gran Turismo. Er bestaan belangrijke kampioenschappen in e-Sports en we hopen dat we daarin de kleuren van e-Team WRT en onze partners kunnen tonen. In de mate van het mogelijke zullen onze vertegenwoordigers de kleuren van Audi verdedigen en we zullen nog gelukkiger zijn als zij Belg zijn. Zoals in de traditionele autosport, willen we sterk voor de dag komen. Hoe kan het ook anders, dat zit in ons karakter!”

Foto's: Belgian Audi Club - Arne Simons - WRTSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Simracing op woensdag 10 juni 2020.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons