van der Horst

Homologatieproblemen voor Audi

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra GT3
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra GT3
De 2013-kit die Audi had ontwikkeld voor zijn R8 LMS ultra mag voorlopig nog niet worden gebruikt in competitie. Tot die conclusie kwamen de teams die dit weekend met de laatste upgrade wilden deelnemen aan de openingsmanche van de FIA GT Series te Nogaro. Op het laatste moment werd aan de vijf betreffende deelnemers gevraagd om hun wagen terug om te bouwen naar de 2012 specificaties. Ondanks het feit dat het merendeel van de concurrentie wel over nieuw materiaal beschikt, zijn de prestaties van de wagens uit Ignolstadt er niet minder om. De teams, FIA, SRO en Audi zijn nu in overleg om alsnog tot een oplossing te komen voor het volgende grote raceweekend in Monza. Komende week zouden Audi en de FIA alvast rond de tafel gaan zitten om de situatie uit te klaren.
Audi R8 LMS ultra 2013
Audi R8 LMS ultra 2013
Over het waarom van dit voorval bestaat niet meteen duidelijkheid, maar het heeft er alle schijn van dat Audi zich misschien wel eens te hard heeft uitgeleefd achter de tekentafel. Wie een blik werpt op de grondige herziene achterkant van de R8 LMS ultra kan zich afvragen of het verschil met de straatversie niet te groot aan het worden is. Bij Phoenix Racing gaf men dan ook aan dat de 2013-kit blijkbaar te omvangrijk zou zijn en dit zeker nadat vorig jaar reeds het “ultra” pakket werd geïntroduceerd. Het gerucht dat de homologatieaanvraag te laat zou zijn ingediend klopt echter niet, Audi hield zich dan ook aan deadline van 20 oktober 2012.
 
Anthony Kumpen kon er zijn vinger ook niet helemaal opleggen en was een beetje verbaasd aangezien uit de testen is gebleken dat het verschil in prestaties met de 2012-spec. niet dermate groot is. Daarenboven is dit homologatieprobleem des te opmerkelijker aangezien SRO vorig seizoen de talrijke en dure jaarlijkse updates van de constructeurs aan banden wilde leggen om zo de kosten te drukken. Onder druk van diezelfde constructeurs weigerde de FIA echter dergelijk verbod in te voeren. Wordt vervolgd…

Foto's: Vincent Wouters & AudiDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA GT Series op maandag 1 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Coupes de Pâques.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons