van der Horst

Hong Kong; Alles wat u moet weten

Hong Kong ePrix 2017
Hong Kong ePrix 2017
Voor de vijfde manche van de ABB Formula E trekt de karavaan weer richting Azië, meer bepaald naar de voormalige Britse kolonie Hong Kong. Voor het derde jaar op rij staat de Chinese stad op de kalender en vormde zelfs de openingsmanche van seizoen 3 en 4. Dit jaar staat er meer druk op de ketel met de geruchten dat dit weleens de laatste keer kan zijn dat de elektrische bolides het Hong Kong Central Harbourfront Circuit onveilig zullen maken. Een overzicht van wat u dit weekend kan verwachten.
Net als vorig jaar trekt de Formule E-karavaan richting het Hong Kong Central Harbourfront, waar een tracé van 1,860 km wordt opgetrokken. Het tienbochtige circuit - 4 links en 6 rechts - wordt voornamelijk gekenmerkt door de eerste bocht na de start, waar een ommekeer van 180 graden gemaakt wordt, alvorens zich op een lange rechte lijn richting de tweede bocht te begeven. Mogelijk is het echter de laatste keer dat het elektrische eenzitterkampioenschap daar halt houdt. Het gerucht dat de Hong Kong E-Prix na dit jaar zal verdwijnen van de kalender hangt namelijk al een tijdje in de lucht. Dat voornamelijk vanwege het financiële plaatje en daarna omwille van de lengte van het circuit, die volgens de FIA te kort zou zijn.

Sam Bird - winnaar openingsmanche seizoen 4
Sam Bird - winnaar openingsmanche seizoen 4
Vorig seizoen vormde Hong Kong een dubbele openingsmanche. De eerste manche werd gestopt met een rode vlag omwille van een oponthoud in de eerste chicane, waar ook André Lotterer een aandeel in had. Na de rode vlag was het Sam Bird die de concurrentie domineerde en zonder problemen de overwinning in de wacht sleepte. In de tweede manche was het Edoardo Mortara die in zijn tweede race ooit in het kampioenschap de pole nam en praktisch heel de wedstrijd aan de leiding lag, tot hij een cruciale fout maakte in de tweede bocht en zo de overwinning moest laten aan Daniel Abt. Abt vierde uitbundig, maar dat was van korte duur. Na de race werd hij gediskwalificeerd vanwege een inbreuk op het technisch reglement. Hierdoor erfde Felix Rosenqvist de overwinning, voor een aangeslagen Mortara.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Vandaag gaat de stembus voor de Fanboost weer open. Vier keer op rij stond Stoffel Vandoorne bovenaan, maar toch, ondanks zijn grote aanhang in België, daalt het percentage. Toch kunnen we nu al spreken van een unicum, niemand stond ooit vier keer op een rij bovenaan tijdens het stemmen voor FanBoost. Of de Rumbekenaar voor een vijfde maal bovenaan zal staan, valt nog af te wachten. Veel zal waarschijnlijk afhangen van zijn verdere prestaties in het kampioenschap. Net als tijdens vorige manches gaat de stembus open vanaf 17.30 Belgische tijd. De link vindt u hier.

Hong Kong ePrix 2017
Hong Kong ePrix 2017
Dit weekend krijgen we ook de eerste van twee zondagsraces voorgeschoteld en wie in België de actie wil volgen, zal geen andere keuze hebben dan een nachtje door te doen. Met het tijdverschil van zeven uur tussen België en Hong Kong beginnen de sessies al vanaf middernacht Belgische tijd. Wie zich alleen op de race wil focussen heeft geluk, die vindt namelijk plaats om 9 uur in de ochtend, zodat u niet heel vroeg uit uw bed moet. De vrije trainingen zelf zullen doorgaan om 0.30 uur en om 3.00 uur Belgische tijd en de kwalificaties staan geprogrameerd om 4.45 uur met daar aansluitend de Superpole. Net zoals altijd kan u alles volgen via de Facebook- en YouTubepagina van de organisatie. Naar goede gewoonte kan u ook de race volgen op televisie. Telenet PlaySports start zijn uitzending om 8.45 uur terwijl Eurosport zowel de kwalificaties - vanaf 5 uur - als de race live uitzendt.
 
SessieDagTijdstip
Shakedown??
Vrije Trainingen 1zondag0:30 - 1:15
Vrije Trainingen 2zondag3:00 - 3:30
Kwalificatieszondag4:45 - 5:21
Superpolezondag5:30 - 5:50
Hong Kong E-Prixzondag9:03 - 9:48 + 1 ronde

Foto's: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op maandag 4 maart 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hong Kong.
  • Shopa

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons