van der Horst

Hong Kong: jarige Daniel Abt krijgt allereerste overwinning cadeau maar wordt gediskwalificeerd

Daniel Abt
Daniel Abt
Zondagochtend reed Daniel Abt (Audi Sport Abt), die vandaag 25 jaar wordt, naar zijn allereerste overwinning in zijn carrière in de Formule E. Hij haalde het voor Felix Rosenqvist (Mahindra Racing) en Edoardo Mortara (Venturi). De race kende al problemen van bij de start, toen de startlichten niet werkten en het hele veld achter de safety car moest starten. Polesitter Rosenqvist trok het veld aan, maar spinde in de eerste bocht waardoor hij maar liefst elf plaatsen verloor. Hierdoor pakte Mortara de leiding en leek deze niet meer uit handen te geven tot de Italiaanse Zwitser op drie ronden van het einde een fout maakte in de tweede bocht waarvan Abt kon profiteren en alzo de overwinning cadeau kreeg. Maar lang kon hij niet van zijn zege genieten want na de race werd hij gediskwalificeerd.
Mortara kende een droomdebuut. Nadat de Mercedes-fabrieksrijder gisteren nog op een zevende plaats eindigde, kreeg hij ditmaal de leiding in de schoot geworpen doordat Rosenqvist een probleem kende met zijn remmen. Desondanks dat Daniel Abt dichter kwam op het einde van de race had hij genoeg voorsprong om in zijn debuutweekend de zege te behalen, tot hij een fout maken in de tweede bocht en spinde. Hierdoor kregen Daniel Abt en Felix Rosenqvist, die bezig was aan een serieuze remonte, de eerste twee plaatsen cadeau. “Ik had remproblemen, maar het is mijn eigen schuld. Ik had nog genoeg energie en wou voor de snelste ronde gaan. Maar omdat ik steeds meer en meer pushte maakte ik een fout.”: vertelde Mortara na de race.

Felix Rosenqvist - Mahindra Racing
Felix Rosenqvist - Mahindra Racing
Tijdens de technische controle na de race werd er vastgesteld dat de FIA Security Sticker op verschillende onderdelen van de wagen van Abt niet overeen kwamen met het technisch paspoort. Aangezien dit een inbreuk is op het technisch reglement is Daniel Abt gediskalificeerd en krijgt Felix Rosenqvist de overwinning toebedeelt. Zo schuiven Mortara, Mitch Evans (Jaguar Racing) en Jean-Éric Vergne (Techeetah) en winnaar van zaterdag Sam Bird (DS Virgin Racing) een plaats op en vervolledigen zij de top vijf. Audi is hiervoor in beroep gegaan.

Oud-kampioenen Sébastien Buemi (Renault e.dams) en Lucas Di Grassi (Audi Sport Abt) kenden een weekend om snel te vergeten. Ook vandaag zat het er niet in voor beiden en ze eindigden respectievelijk 10de en 14de. Dragon Racing, met Neel Jani en onze Jérôme D’Ambrosio, kwam ook snelheid te kort en verlaten Hong Kong zonder punten. Opvallend was de finish van André Lotterer (Techeetah). Nadat hij in de laatste bocht moest uitwijken voor Nelson Piquet Jr., vloog de halve Belg in de muur en rolde alsnog zo over de finish.

De volgende race is gepland voor 13 januari in Marrakesh. 

Foto: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 3 december 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hong Kong 2 (Hong Kong).
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons